Koorddansen op Klompen

Hans F. Marijnissen

Categorie: Romans
  • (3)

€ 19,75
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Hans Lambregts, man van middelbare leeftijd, ervaart dagelijks nawerkingen uit zijn jeugd. Hij is de oudste zoon van een getraumatiseerde vader (gerepatrieerde dwangarbeider in de Tweede Wereldoorlog) en een aan MS lijdende moeder van gemengde afkomst. In die tijd was de opvang van ex-dwangarbeiders en hun gezinnen absoluut onvoldoende en op begrip van hun omgeving hoefden ze niet te rekenen. Katholieke dorpsgenoten, nonnen en een kerkbestuur hebben het kennelijk op Hans en zijn ouders gemunt. Door zijn kwetsbare status en de onmogelijkheid om zich te verweren wordt de jonge Hans een makkelijke prooi voor een studieadviseur, die hem seksueel misbruikt.
De twee laatste mensen die dit verhaal nu nog kunnen navertellen zijn Hans en zijn zus. Zijn zus geeft hem dan ook de opdracht om hun verhaal over hun jeugd in Ginneken, bij Breda, op papier te zetten. Hij doet dit in deze (auto)biografische roman.

Uit het boek

Mijn blote voeten op zeil en kokosmatten, vader rent heen en weer en schreeuwt, moeder weet niet wat zij moet doen om hem te kalmeren, oom Sjef en opa duwen hem weg, weg van moeder in nachtpon met Laurie op haar armen, weg van mij in pyjama, op koud vinyl, op hard kokos. Ik ril van de slaap, ben verkleumd.
Vader in razernij, dol van angst... alleen zijn interlock onderhemd en één schoen aan, zijn lange ivoorwitte onderbroek en zijn pantalon over zijn arm...
"... ze komen er aan, ik hoor hun laarzen, luister! ... Hoor ze blaffen, de honden...! – Schnell! Kommen Sie mit! Los! Als ze ons nu gaan vooruit duwen in die regen buiten, in die sneeuw, door die storm, zal ik verdomme toch niet op blote voeten, in mijn ondergoed mee moeten... eerst mijn sokken aan, schiet op jullie, vooruit Lieneke, schiet op met die jong, loop me niet gruwelijk voor de voeten, kom... gullie moet altijd paraat zijn, altijd... en mijn onderbroek, maar liever eerst mijn pantalon – zonder onderbroek dat ziet geen mens, maar zonder pantalon... nou, eerst vlug mijn ondergoed, en snel die broekriem dicht..."
Vader heeft ons gewekt, als vaker midden in de nacht, helemaal in het zweet, hij ruikt naar bier en tabak, hij praat en praat als bezeten, hij wil dat wij ons aankleden, maar ook weer niet, opa moet het tumult door de muur gehoord hebben, moeder huilt, Laurie schreeuwt en vader brult met harde stem, onherkenbaar voor mij...
Dat bonzen is oom Sjef, hij rammelt aan de voordeur, oma heeft hem zeker gehaald, hij alleen kan vader kalmeren, hij is sterker dan opa, ik ben klein, ik begrijp het niet, maar vaders angst doorsijpelt mij, mijn tanden klapperen, ik zie tante Henriëtta moeder en Laurie meevoeren.

Over de auteur

"Ik ben geboren in Breda in 1949 en woon en werk in Eindhoven. Ik was werkzaam in de Brabantse metaalindustrie en speel percussie in diverse bands en orkesten. 'Koorddansen op Klompen' is mijn debuutroman, na publicatie van korte verhalen, romanfragmenten, gedichten en songteksten in de jaren ‘70 en ‘80. De complexiteit van een mensenleven boeit mij. Dit is de eerste van drie romans over dat thema: Resonanties. Ik werk nog aan de volgende delen."

Reviews

2014-10-04 16:01:42 | Door: Martine Lambrechts | Waardering:
Hans komt hier met een heel aangrijpend verhaal naar buiten, wat de harde realiteit is. Als kind gepest worden, is zwaar om te dragen. Als je dan thuis geen geborgenheid krijgt, omdat je vader zelf nog teveel onverwerkte dingen meedraagt, vanuit het verleden. En je hebt dan een moeder die ziek is. Men doet jou dan nog geloven, dat een straf van God is. Waar haal je dan nog je eigenwaarde? Je innerlijk kind krijgt hier flink wat deuken en je zit vol van schuldgevoelens; kortom, je hebt het gevoel dat je nergens bij hoort. Toch is er aan zo'n levensweg ook altijd een keerzijde. En ontwikkel je ook daaruit positieve kwaliteiten. Waarschijnlijk is Hans in dit geval een heel zelfstandig iemand en is hij ook heel gevoelig. En heeft hij daarom ook de talenten om alles zo mooi neer te schrijven in de vorm van gedichten en bij deze ook een boek. Het boek is dan ook heel mooi geschreven en het leest ook heel vlotjes. Ik ben blij dat ik het las en begin dan ook aan zijn volgend boek. Ik vind dit boek dus echt een aanrader om te lezen! Hopelijk mag dit boek nog in vele handen terecht komen!

2014-02-15 13:55:21 | Door: hanneke vrencken | Waardering:
Imponerend boek ' Om stil van te worden In een adem uitgelezen Herkenbare situaties Kortom, geweldig boek

2013-12-27 14:30:02 | Door: Anne Vandamme | Waardering:
Prachtig boek, een aanrader voor iedereen! Proficiat, Hans...Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Koorddansen op Klompen

Auteur:

Hans F. Marijnissen

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

294

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

27-12-2013

ISBN:

978-94-0220-481-0 / 9789402204810

Vaste prijs:

€ 19,75

Waardering:

  • (3)