Clara Schumann & Johannes Brahms - Deel 4 - Band 1

Joop van Velzen

Category: Biographies

€ 24,05
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De liefdevolle betrekking tussen Robert Schumann’s weduwe Clara Schumann en de componist Johannes Brahms, is onderwerp van dit boek. Tegen de achtergrond van een zich ontwikkelende muzikale periode van de 19de eeuw, groeit deze vriendschap. Hun overgebleven correspondentie vormt het vertrekpunt en wordt aangevuld met uitgebreide dagboekaantekeningen en de omvangrijke correspondentie aan talloze andere vrienden en familieleden. Zo beschrijft de auteur hun persoonlijke én artistieke leven langs belangrijke muziekhistorische en -biografische ontwikkelingen van die tijd. Uiteindelijk ontstaat hiermee een document, dat in het Nederlands taalgebied tot op heden niet beschikbaar was. Brahms’ oeuvre inspireerde Clara Schumann én moest wel voorbestemd zijn voor een onsterfelijke plaats in de muziekgeschiedenis!

From the book

Johannes Brahms is bijzonder verheugd, dat de vriendschappelijke verstandhouding met Clara Schumann opnieuw ten goede is gekeerd. Na de onderlinge controverse rond het publiceren van de originele versie van de 2de Symfonie van Robert Schumann, heeft de onderlinge samenwerking rond het uit te brengen Supplement met aanvullende werken van deze componist een positieve uitwerking op de vriendschap tussen deze twee kunstenaars. Een en ander komt tot uiting in het bijzonder schilderachtige taalgebruik van de componist in zijn brief van even vóór het Kerstfeest. De doorgaans vrij neutraal en afstandelijk formulerende Johannes Brahms verliest zich hier in bijzonder bloemrijke taal zoals hij die zelden gebruikte. Clara Schumann is er bijzonder ingenomen mee en bevestigt het voor haar alleen maar de nog steeds waardevolle relatie die zij met de componist voelt. Natuurlijk is dit ook terug te voeren tot de pianowerken, waar Johannes Brahms ook dit jaar aan verder gewerkt heeft en die eveneens op de lessenaar van de concertpianiste terecht zijn gekomen. Met vreugde heeft ze er kennis van genomen, de stukken ingestudeerd en de muzikaliteit ervan in lovende bewoordingen omschreven in haar dagboek. Uiteindelijk zijn deze composities, die Johannes Brahms zelf omschrijft als ‘Wiegeliedjes bij mijn pijn’, sterk introvert en melancholisch van aard en karakter en weerspiegelen zij de stemming waarin de componist toch regelmatig verkeerd moet hebben.

About the author

“Nadat de Delen 1, 2 en 3 verschenen heb ik opnieuw vele uren doorgebracht met het raadplegen van bronnen en het doorspitten van publicaties, zowel binnen mijn eigen bibliotheek als ook in verschillende archieven en bibliotheken in binnen- en buitenland. Aanvullende gesprekken met onderzoekers en muziekspecialisten hebben in belangrijke mate bijgedragen aan mijn plezier om met de twee banden van Deel 4 tot afronding te komen van dit project.”

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Clara Schumann & Johannes Brahms - Deel 4 - Band 1

Author:

Joop van Velzen

Category:

Biographies

Number of pages:

482

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

10-01-2014

ISBN:

978-94-022-0487-2 / 9789402204872

Price:

€ 24,05

Language

Dutch