Zoektocht naar de verloren God

Auteur

Robbert A. Veen

Uitvoering
Paperback
Prijs
23 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Het geloof in de bijbelse god is in onze cultuur vervangen door het ietsisme. Religie wordt acceptabel als een medicijn voor de kwalen van de moderne samenleving. Het godsbeeld van de bijbel is kritischer en heilzamer dan onze postmoderne religie droomt. In dit boek wordt getoond, dat alleen bij deze bijbelse god de zorg om de weduwe, de wees en de vreemdeling in goede handen is. Omdat die bijbelse god zich niet laat inpassen in onze constructies en haaks staat op onze illusies over onszelf. Het bijbelse realisme toont zich als een harde kritiek op onze politieke en religieuze droom.

Over de auteur

"Ik studeerde theologie, filosofie en Semitische talen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 promoveerde ik tot doctor in de Geesteswetenschappen. Ik heb als predikant en universitair docent gewerkt voor de Doopsgezinde kerk in Nederland. Sinds 2008 werk ik als pastoraal therapeut en publicist in Huizen. Ik werk tevens als docent voor verschillende instellingen zoals het Jonge Vrouwen Gilde, het Huizer Art Center en het Nederlands Filosofisch Genootschap."

Productinformatie

ISBN
9789088345326 / 978-90-883-4532-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
12-09-2008
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
232
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Kan de Christelijke religie aan de liberale samenleving de bezieling verschaffing, die ze nodig lijkt te hebben, gezien het ‘verval in het westerse normen- en waardebesef’ dat velen constateren? Door de voorrang die wordt gegeven aan de technologie en het bijbehorende wetenschappelijke bedrijf vanuit een versmald begrip van het mens-zijn is het sociale en morele verband tussen mensen in de concrete leefgemeenschap verzwakt. Een religieus waardebesef, een ervaring van het ‘Heilige’ dat mensen verenigt in een gemeenschappelijke beleving, zou de rationele inrichting van de maatschappij kunnen aanvullen en zelfs funderen. Maar wat bedoelen we, wanneer we over de ‘Christelijke religie’ spreken? In de aanduiding zit een zekere spanning. Met de term ‘Christelijk’ verwijzen we naar een geschiedenis, leer en levenswijze die vanaf het optreden van Jezus van Nazareth, vanuit zijn levensverhaal en de apostolische verkondiging van de opstanding via de kerkgeschiedenis doorloopt tot in het heden. Het woord ‘Christelijk’ verwijst naar de geschiedenis van een gemeenschap van mensen die leven vanuit een proclamatie, vanuit de ‘blijde boodschap’ namelijk dat ‘God in het laatste der dagen gesproken heeft in [de] Zoon’ (Hebr. 1:1). Het zal nog blijken hoezeer deze uitdrukking, dat God gesproken heeft, van beslissend belang is. Met ‘religie’ wordt in dit verband vooral gedacht aan het in de 18e eeuw ontwikkelde begrip van een vorm van gerichtheid op het oneindige in de menselijke natuur. Religie is de menselijke gerichtheid op het ‘ultieme’, op dat wat ons uiteindelijk aangaat en zo ook wordt beleefd in mystieke en religieuze ervaringen van het heilige, en als het absolute, hoogste zijnde kan worden gedacht.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Fitna van de angst

Robbert A. Veen

Fitna van Geert Wilders is in essentie een beeldcommentaar bij vijf passages van de Koran. Wilders identificeert de extremistische Islam met de religie van miljoenen vredelievende moslims. Is dat terecht? Dit boek geeft antwoord op die vraag door de vijf teksten uit de Koran aan een onderzoek te onderwerpen. Het geeft ook antwoorden op vragen als: wat is de Koran? Hoe wordt de Koran geïnterpreteerd? Welke interpretaties bestaan er? Het is tenslotte ook een pleidooi voor een "Radicale" Islam, een Islam van de geweldloosheid, van de dialoog. Met die Islam kan in een democratie gebouwd worden aan een gezamenlijke toekomst.
19,99
Voorkant cover

Zwaard en Kruis

Robbert A. Veen

Heeft de kerk nog kritische afstand tot de staat en de overheid? Het antwoord lijkt ontkennend. De moderne democratie wordt in bijna alle kerken als vanzelfsprekende vorm van de samenleving gezien. Juist nu het falen van de neo-liberale droom in onze tijd weer scherp zichtbaar wordt, moet de verhouding van kerk en staat opnieuw bezien worden. Aan de hand van motieven uit de Doperse traditie wordt in dit boek een poging gedaan de plaats van de kritiek op het neo-liberalisme te herontdekken. Als de kerk zichzelf blijft, zal zij de plaats van de profetische wachter tegenover de overheid moeten innemen.
18,50
Voorkant cover

De zegen van Ruben Verwij

Robbert A. Veen

Ruben Verwij wordt achtervolgd door de geesten van zijn verleden. In zijn huwelijk en in zijn werk wordt hij tot pijnlijke keuzes gedwongen en met vijandschap geconfronteerd. Uiteindelijk houden de compromissen geen stand en komt het tot een openlijk conflict. Zijn leven stort in tot hij alles kwijtraakt. In een heftige strijd hervindt hij het geloof van zijn jeugd. In De zegen van Ruben Verwij gaat het om de spanning tussen het geloof en de realiteit van het moderne leven. Het is een verhaal over een zoektocht naar de zin van het leven en de heftigheid van een midlifecrisis.
24,50