Herinneringen aan Nieuw Guinea 1952-1961

Roosje Cappetti-van den Beld

Categorie: Diversen

€ 15,45
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

"In de periode 1952-1961 hebben wij in diverse plaatsen in het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea gewoond. Mijn man, Frans Cappetti, was daar bestuursambtenaar en dus heel veel op tournee. Dan bleef ik met ons zoontje Phlip achter. Dit boek geeft een beeld van hoe wij daar als (blank) gezinnetje tussen de papoea’s woonden. In alle eenvoud, primitiviteit en schoonheid. Een terugblik op een vergeten periode."

Uit het boek

Het werd de mooiste tocht van mijn leven. In mijn herinnering zijn het de mooiste rivieren die ik ooit gezien heb. Het water was zo helder en zo rimpelloos dat je geen verschil kon zien tussen de weerspiegeling van de bomen in het water en de bomen zelf, de vogel die overvloog of zijn spiegelbeeld. 't Was zo volmaakt. De rust en geluiden uit het oerwoud, 't ritmisch bonken van de motor van de boot en de donkergroene wand van bomen die plotseling onderbroken werd door een lange vuurrode liaan: de Flame of the Forest. Ik kan nu nog verlangen naar de stilte, zoals we die daar voor het eerst ervaren hebben. Een Godsgeschenk. Na een paar dagen varen, het zullen er drie of vier geweest zijn, legde de "Japen" plotseling aan aan een gammele steiger. We begrepen niet goed wat er gaande was. De djoeragan(kapitein) wees ons op een paar hutjes, ergens in de verte. "Toep", zei hij. We keken elkaar eens aan. "Waar zijn dan de huizen?", vroegen wij hem. "Daar", zei hij, "dat zijn ze, daar gaat u wonen". "O" zeiden we. We zochten onze spullen bij elkaar: een paar koffers, een wasteil die we uit Tanah-Merah hadden meegekregen en nog wat andere voorwerpen en stapten aan wal. Frans was HPB van de onderafdeling Mappi, standplaats Toep en ik was misselijk.

Over de auteur

"Na onze periode in Nieuw-Guinea was ik 22 jaar burgemeestersvrouw in het Drentse Schoonebeek, en vervolgens in het Gelderse Eibergen. Perioden in mijn leven waarin ik vele functies in de samenleving vervulde en waaraan ik nog altijd met heel veel plezier terugdenk. Fases ook in mijn leven waar ik veel vrienden aan heb overgehouden. Enkele jaren na het overlijden van mijn man ben ik met Phlip en zijn gezin meeverhuisd naar hun camping in Frankrijk."

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Herinneringen aan Nieuw Guinea 1952-1961

Auteur:

Roosje Cappetti-van den Beld

Categorie:

Diversen

Aantal pagina's:

152

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

12-09-2008

ISBN:

978-90-8834-373-5 / 9789088343735

Vaste prijs:

€ 15,45