Dokter, u luistert wéér niet

Sylvia Bijl

Category: Biographies
  • (1)

€ 19,35
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dokter, u luistert wéér niet is een waargebeurd verhaal waarin verkeerde diagnoses, missers in communicatie en het niet gehoord worden als patiënt centraal staan. De lezer maakt kennis met een jongvolwassen Anouk Bijl en beleeft samen met haar twintig turbulente maanden van ziekte en achteruitgang en uiteindelijk een verpletterende diagnose: hersentumor. In de dagen voor haar overlijden neemt Anouk dapper de regie over haar eigen afscheid en de uitvaart. Na haar dood worden de ouders geconfronteerd met de soms schokkende inhoud van moeizaam verkregen dossiers die de aanleiding zijn voor klachtenprocedures. Dit boek is een indrukwekkend portret van een bijzonder leven.

From the book

‘Ga ik dood mam?’, vraagt Anouk.
‘Nee Anouk, dat kan toch niet, dat mag niet, de artsen zijn tegenwoordig zo kundig’, antwoord ik. Ik zeg dat we Arjan moeten bellen, die zal ook niet weten waarom alles zolang duurt. Hij neemt gelijk op en ik kan maar met moeite het verschrikkelijke nieuws vertellen. Oh, was hij ook maar hier. We overleggen nog of hij en Anne Jet nu naar ons toe zullen komen, maar uiteindelijk denken we dat het beter is als hij Anne Jet laat slapen en dat zij morgenochtend vroeg deze kant op komen. Ook bespreken we of we onze ouders al in moeten lichten. Die weten niet eens dat we in het ziekenhuis zijn. Vanwege het late tijdstip besluiten we dat Arjan morgenochtend heel vroeg zijn ouders belt en ik de mijne.
‘Ik wilde zo graag aan mijn nieuwe opleiding beginnen’, zegt Anouk.
Ik zeg: ‘Nou, dat moet dan maar een jaartje wachten, jouw herstel is nu eerst van belang.’
‘Ach ja, als ik 36 ben kan ik ook nog aan een opleiding beginnen.’ Dit is zo typisch Anouk, cynische humor. ‘Maar voor ik dan weer ga leren, gaan we eerst een mooie vakantiereis maken’, zegt Anouk.
‘Ja, dat doen we, dan gaan we vliegen, dat wil je toch zo graag’, antwoord ik haar. Weer moet zij huilen en ik met haar.

About the author

"Ik ben getrouwd met Arjan. Samen hebben wij twee dochters, Anouk en Anne Jet. Naast sportief actief ben ik ook graag creatief bezig. Een boek schrijven was niet voor de hand liggend. Nadat Anouk enkele maanden voor haar dood opperde samen een boek te schrijven, wilde ik deze wens van Anouk vervullen. Met veel toewijding, maar ook met verdriet heb ik aan dit boek gewerkt en weet hiermee dat de naam van Anouk genoemd wordt."

Reviews

2014-03-30 14:52:19 | By: Ineke van Soest | Rating:
Een zeer goed geschreven aangrijpend boek over een groot verdriet en een laakbaar gemis aan goede communicatie in de zorg.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Dokter, u luistert wéér niet

Author:

Sylvia Bijl

Category:

Biographies

Number of pages:

222

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

21-03-2014

ISBN:

978-94-022-0645-6 / 9789402206456

Price:

€ 19,35

Language

Dutch

Rating:

  • (1)