Adembenemend

Jerry Tillema

Category: Health

€ 17,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Friso is zevenentwintig en heeft Cystic Fibrosis, beter bekend als taaislijmziekte. In januari 2008 krijgt hij een levensbedreigende longbloeding. Meer dood dan levend wordt hij ‘s avonds met toeters en bellen het ziekenhuis binnengebracht, om er pas honderdenacht dagen later, voorzien van nieuwe longen, weer uit te komen. Een periode waarin pijnlijk duidelijk wordt dat de grens tussen vreugde en verdriet maar flinterdun is. Dit is het verhaal van de feiten, de hoop, de blijdschap én het verdriet van een kleine familie die vecht om hun zorgenkindje nog een tijdje bij zich te mogen houden. En van geduld. Veel geduld...

From the book

Zittend aan je bed hebben we een heel emotioneel en diepgaand gesprek. Je geeft aan dat je het eigenlijk niet meer ziet zitten. Dat wat jou betreft die slang er uit mag en dat je het verder wel gelooft. Maar ook mijn tranen prikken achter mijn ogen en breken op een gegeven moment door. Als we daarna weer enigszins tot bedaren zijn gekomen, vertel ik je dat ik niet huil omdat jij het niet meer ziet zitten, maar omdat ik niet in staat ben om jouw lijden draaglijker te maken. Ik beloof je dat als je écht niet meer wilt, ik je zelfs in díe beslissing zal steunen. Het is en blijft jouw leven, en als jij niet langer wilt dan begrijp en respecteer ik dat. Als jij daarop met je gehavende hand langs mijn betraande wang strijkt, verzeker ik je, dat ik me absoluut niet schaam voor mijn tranen. Ik zou het alleen ontzettend jammer vinden als je zou opgeven. Je ligt hier inmiddels al bijna twee weken te vechten. We mogen toch verwachten dat de redding nu niet meer ver weg kan zijn. Ik wil alleen dat je heel goed beseft dat ik beslist niet wil dat je doorvecht omdat wij dat graag willen, maar omdat je zélf nog graag een tweede leven wilt meemaken! Ik ben daar op dat moment heel duidelijk in tegen je. Ik begrijp dat je het ook voor ons vreselijk vindt als je nu zou opgeven, maar ik houd je wel voor dat als je doorvecht, wij als familie over een aantal jaren weer voor hetzelfde probleem staan. Dat geeft niet, maar het is natuurlijk wél de realiteit. Als jij nu opgeeft dan houden de zorgen om jou voor ons hier ook op. Maar jij beslist, ’t is jouw feestje!

About the author

"Schrijven, taal en fotografie hebben altijd al mijn interesse gehad. Tijdens mijn opleiding ziekenverzorging/verpleging, leerde ik mijn vrouw kennen, met wie ik 2 kinderen heb. Onze tweede zoon bleek al snel een zorgenkindje. Kort na zijn geboorte werd geconstateerd dat hij aan de ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis leed. Het is steeds goed afgelopen, maar deze keer lijkt het mis te gaan. Terwijl hij op de Intensive Care aan de beademingsmachine ligt en wacht op donorlongen, begin ik aan een dagboek. Een verhaal over benauwde momenten en opgelucht ademhalen."

Reviews



Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Adembenemend

Author:

Jerry Tillema

Category:

Health

Number of pages:

236

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

26-09-2008

ISBN:

978-90-8834-542-5 / 9789088345425

Price:

€ 17,45

Language

Dutch