Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Durf te vliegen: Over vertrouwen

Auteur

Hans Pasveer

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Vertrouwen is de grond voor de hoop, die aanspoort tot een moedig opstaan en verdergaan. Het is verontrustend dat vertrouwen in onze tijd een schaars goed is geworden. Dit geldt ook voor het onderlinge vertrouwen tussen mensen. Als vertrouwen ontbreekt eroderen het leven en de samenleving. En in het persoonlijk leven zijn wederzijds vertrouwen en zelfvertrouwen onmisbare basisvoorwaarden om het uit te houden. Hans Pasveer werkt het thema vertrouwen uit aan de hand van de uit Ghana afkomstige legende van de arend en de kip.

Over de auteur

"Ik ben emeritus hoogleraar voor praktische theologie van de Protestantse Theologische Faculteit te Brussel en oud-docent van de Academie voor Theologie en Levensbeschouwing van de Hogeschool Inholland te Amsterdam. Daarnaast ben ik emeritus predikant van de Protestantse kerk Nederland. Van mijn hand verschenen eerder En toch… over volharding bij tegenslagen (2002) en Een tijd van loslaten (2006)."

Productinformatie

ISBN
9789402206876 / 978-94-022-0687-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
04-04-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
76
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

De Duitse filosoof Peter Sloterdijk oriënteert zich in belangrijke mate op Nietzsche. Hij gaat uit van de constatering dat het leven vol risico’s is en gekenmerkt wordt door doodszekerheid en dat de mens een wezen is dat zich daar niet bij neer kan leggen. Hij zoekt uitwegen uit deze situatie. Vanouds is religie die uitweg, maar die heeft na de Verlichting volgens hem afgedaan. Hij blijft het echter belangrijk vinden datgene wat aan uitweg in de religie geboden wordt te 'vertalen in een alternatieve taal'. Daarbij denkt hij aan fenomenen die in het verleden met uitdrukkingen als spiritualiteit, moraal, ethiek, en ascese werden aangeduid. Als verzamelbegrip voor dit vertaalproces kiest Sloterdijk de term ‘anthropotechniek’. Daaronder verstaat hij een volgehouden oefenend bestaan, waarmee de mens immuunsystemen creëertdie hem in staat stellen om zich tegen de bedreigingen van buiten te weer te stellen. Dit gebeurt door trainen en oefenen, wat vraagt om afzien, zich dingen ontzeggen die daaraan in de weg zitten, door hem als ‘ascese’ aangeduid, maar dan in de niet-spirituele zin van het woord. Wel heeft de mens voor het beoefenen van de antropotechniek inspiratie, letterlijk: inblazing, nodig. Deze dient echter, na de dood van God, gehorizontaliseerd te worden tot intermenselijke communicatie, waarbij ook inspirerende voorbeelden een rol spelen. Zodoende scheppen mensen voor zichzelf vertrouwde sferen, leefgebieden, waarin zij kans maken elkaar te verstaan. Sloterdijk oriënteert zich, zoals gezegd, in belangrijke mate op Nietzsche, getuige ook diens uitspraak: ‘de mens boekt alleen vooruitgang als hij zich richt op het onmogelijke’. Dit ‘richten op’ betekent de volgehouden oefenpraktijk. Sloterdijk ziet in de topsport daarvoor een duidelijk model.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek