De ongemakkelijke waarheid van het christendom

Edward van der Kaaij

Category: Religion
  • (1)

€ 21,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Jezus is een mythisch, archetypisch figuur in een historische context. Deze ongemakkelijke waarheid geeft een frisse blik op het geloof en lost raadsels op. Zo komt het raadsel van de drie geboortejaren van Jezus aan bod. Je vindt het antwoord op de vraag waarom er niets bekend is over het leven van Jezus vanaf zijn twaalfde tot zijn dertigste levensjaar. Hoe komt het dat de opwekking van Lazarus niet in de krant kwam? Wat maakt Jezus groter dan de groten der aarde? Op het eerste gezicht legt dit boek de bijl aan de wortels van het geloof, maar bij nader inzien wordt het geloof er rijker door.

From the book

Wat maakt Jezus tot een unieke verschijning in de wereldgeschiedenis? Is dat de uitstraling van zijn persoonlijkheid? Dat kunnen we niet zeggen, want we weten helemaal niets over zijn persoonlijkheid, er zijn geen betrouwbare gegevens over de historische Jezus. Gaat het dan om wat Jezus heeft gedaan? Laten we dat eens overwegen. Dan vragen wij ons af wat hem méér maakte dan, bijvoorbeeld, Nelson Mandela, Charles Darwin, Dante Alighieri en welke wereldberoemde mens ook.

Als een niet onbelangrijk terzijde kunnen we overdenken of ook Mohammed in dit rijtje past. Wat heeft de profeet van Allah voor bijzonders gedaan om hem de unieke positie te geven die hij heeft? Kunnen we hem opnemen in een lijst van de 'groten der aarde'?

Bij Plato, Leonardo da Vinci en Vincent van Gogh is het eenvoudig vast te stellen waarom zij onsterfelijk zijn, zij hebben onsterfelijke prestaties geleverd. Bij Mohammed is dat, zacht gezegd (ik fluister het haast), een stuk minder makkelijk. En hoe zit het bij Jezus? De unieke daden die de man uit Nazareth op zijn conto heeft staan verheffen hem boven alle anderen, maar daarin gaat het niet om historische gebeurtenissen. Het gaat in het evangelie om daadkracht die we terugvinden in de mythen en de joodse Schriften. Orthodoxe gelovigen hebben (wellicht onbewust) goed dóór dat ze, als ze de letterlijke betekenis van het evangelie loslaten, alles uit handen geven. Zij hebben alle reden hun Jezus voor 'uniek en boven alle mensen verheven' te houden. Een historische Jezus die alleen maar een 'goede en rechtvaardige' persoonlijkheid was, stelt, met alle respect, te weinig voor om het in het rijtje van 'groten der aarde' opgenomen te worden.

Dat de historische daden van Jezus van Nazareth gemythologiseerd zouden zijn, is niet aannemelijk omdat deze al mythisch waren vóórdat zij zouden zijn verricht.

About the author

"Ik heb in Utrecht rechten en theologie  gestudeerd. Sinds 1990 ben ik predikant. Gaandeweg ben ik mijn traditionele geloof kwijtgeraakt. Wat ervoor in de plaats kwam bleek een verademing. Vooral toen ik mij richtte op de bronnen van het christelijk geloof.  Onder het stof der eeuwen vandaan, kwam een universeel, genetisch gegrond geloof aan het licht. Men typeert mij als modern, vrijdenkend en orthodox. Een exegetisch verantwoorde Bijbeluitleg is voor mij richtinggevend."

Reviews

2015-11-30 11:49:07 | By: allen | Rating:
Mooie verrijkingWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De ongemakkelijke waarheid van het christendom

Author:

Edward van der Kaaij

Category:

Religion

Number of pages:

292

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

11-04-2014

ISBN:

978-94-022-0699-9 / 9789402206999

Price:

€ 21,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)