Een brute boodschap via brute kunst

Coco Vewenda

Category: Picture books

€ 15,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Een brute boodschap via brute kunst gaat over de Democratische Republiek van Congo en vooral over politiek. Het woord ondersteunt in dit boek de kunst. Daarnaast wordt er een blik geworpen op de rampzalige verkiezingen van 2011. Denk hierbij aan de betrekkingen tussen Afrikaanse en westerse leiders en de plundering van de Afrikaanse rijkdom. Kortom, hier wordt aangetoond dat er geen vriendschap tussen staten bestaat, alleen de belangen tellen. De rijke landen van Afrika lijden door deze theorie.

From the book

Notre richesse, notre sang:
Quand le monde a eu besoin d’hévéa pour la fabrication de caoutchouc au 18eme siècle, c’est mon pays qui a fourni la majeure partie. La population a été forcée de travailler aux champs dans des conditions inhumaines et dégradantes pour fournir la quantité d’hévéa que le monde avait besoin. Le sang a coulé.

Aujourd’hui le monde a besoin du coltan pour la fabrication des appareils électroniques et autres. C’est toujours et encore toujours mon pays la RDC qui fournit la majeure partie de la production mondiale. Depuis que le besoin mondial en coltan s’est fait sentir, la partie Est de la RDC où se trouve cette matière première est en guerre. Est-il un hasard ? Entre temps le sang coule.

Onze rijkdom, ons bloed:
Toen de wereld hevea nodig had voor de fabricatie van rubber in de 18e eeuw, leverde mijn land het grootste deel. De bevolking werd gedwongen op de plantages te werken in onmenselijke en vernederende omstandigheden om de hoeveelheid hevea te lever die de wereld nodig had. Er stroomde bloed.

Vandaag heeft de wereld coltan nodig om elektronische toestellen te fabriceren. Het is nog altijd mijn land, RDC, dat het grootste deel van de wereld productie levert. Sinds dat de wereldbehoefte van coltan zich deed voelen, is het oostelijk deel van de RDC, waar deze materie zich bevindt, in oorlog. Is het toeval? Ondertussen stroomt er bloed.

About the author

"Ik ben een Nederlandse kunstenaar van Congolese origine. Ik leef en werk als kunstenaar en maatschappelijk werker in Brussel. Ik heb mijn middelbare artistieke opleiding aan het Institut des beaux arts in Kinshasa gedaan. Voor mij is mijn kunst een middel om mijn volk te bevrijden en op te voeden. Niet alleen is de esthetiek van belang in mijn kunst, maar ook de onderliggende boodschap. Die is van kapitaal belang."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een brute boodschap via brute kunst

Author:

Coco Vewenda

Category:

Picture books

Number of pages:

72

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

28-05-2014

ISBN:

978-94-022-0836-8 / 9789402208368

Price:

€ 15,95

Language

Dutch