Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De vloek van de zeemeerminnen: Steenbergen, een stad met geschiedenis

Auteur

Frans van Eekelen

Uitvoering
Paperback
Prijs
25 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

Zeemeerminnen hebben eeuwen geleden de toen kennelijk nogal gierige inwoners van de Noord-Brabantse stad Steenbergen vervloekt. De vloek zou de stad gedurende haar eeuwenoude geschiedenis vele malen in ellende storten, zoals bij de stadsbrand van 1365, het geweld tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de verwoestingen na WOII. De stad en haar bewoners herstelden steeds weer. Dit boek verhaalt de kleurrijke en boeiende geschiedenis van Steenbergen gedurende meer dan twaalf eeuwen. In twaalf hoofdstukken worden oorlog en vrede, groei, welvaart en verval van de stad belicht, aangevuld met verhalen over o.a. zouthandel, meekrapteelt, een schuurkerk, de mussenkoning en de zieneres Janske Gorissen. 

Over de auteur

"Ik ben in 1948 geboren in Steenbergen. Na mijn werkzame leven als manager bij een groot drinkwaterleidingbedrijf ben ik Vaderlandse geschiedenis gaan studeren in Leiden. In 2010 studeerde ik daar af. Ik schreef diverse artikelen over het verleden van mijn geboortestad Steenbergen. Hieruit ontstond het idee om een boek te schrijven over de geschiedenis van deze stad. Na een jaar onderzoek is dat nu gereed. Historisch verantwoord, maar soms ook met een knipoog en glimlach."

Productinformatie

ISBN
9789402208542 / 978-94-022-0854-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-06-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
318
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Arnold van Steenbergen laveerde zijn vrachtboot, een houten kogge, tussen de vele aangemeerde boten in de haven van Hull. Het jaar 1304 was een voorspoedig jaar voor de handel gebleken. Het was al zijn zesde overtocht dit jaar en er stond er nog één gepland om een lading wol naar Antwerpen te brengen. De scheepsjongens trokken het enorme schoverzeil van wel 72 m2 tegen de houten ra. De boot minderde vaart. Arnold zelf bediende de helmstok met het roerblad eraan en liet de boot zachtjes tegen de wal schuiven. Hij had een moeizame overtocht gehad, het was november, de herfststorm raasde en er stond een koude noorderwind. Ze waren blij weer in de vertrouwde haven te zijn. De Engelse zakkendragers kwamen al aangelopen om te boot te lossen, maar eerst moesten nog allerhande administratieve handelingen worden verricht. Arnold moest bij de autoriteiten zijn lading van zout, pek en lege vatten laten registreren en hun de vastgestelde cijns betalen. Daarna kon het lossen beginnen. Dat ging snel en efficiënt, want nog geen vijf dagen later zou hij weer vertrekken uit Hull, zwaar beladen met wel bijna 60 ton koren aan boord.
In de administratie van de Engelse havensteden komen we veel berichten tegen van Steenbergse schippers.[i]

Zij konden eind dertiende en begin veertiende eeuw gebruik maken van de voordelen en voorrechten, die zij als poorters (inwoners) van de stad Steenbergen genoten. Zij hadden, zoals in het vorige hoofdstuk beschreven, een bijna tolvrije vaart op vele belangrijke handelssteden verkregen.
           
Op een van de oude landkaarten waarop Steenbergen is weergegeven, een kaart uit 1540 van Jacob van Deventer, zien we de stad liggen aan een brede stroom. De latere polders van het Prinsenland zijn nog zee. De stad had zo een directe verbinding met de Zeeuwse havensteden, Antwerpen en Engeland.

i] J de Sturler, Les relations politiques et les echanges commerciaux entre le duché de Brabant et l’Angleterre au moyen age : L’Étape des laines anglaises en Brabant et les origines du développement du port d’Anvers. (Paris, 1936). 293

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De Slag van Leckerbeetje

Frans van Eekelen

Heeft u ooit van de Slag van Leckerbeetje gehoord? Nee? Toch hangen in veel musea in Nederland en daarbuiten schitterende schilderijen van dit ruitergevecht. De Slag van Leckerbeetje op de Vughtse hei in februari 1600 wordt wel het laatste middeleeuwse riddergevecht genoemd. Dit georganiseerde duel tussen twee grote groepen ruiters, de een aan Spaanse zijde, de andere aan Staatse kant, zou uitgroeien tot de meest beroemde en uitgebeelde slag uit de Nederlandse Opstand. Een heuse ‘cause célèbre’. Vele uitbeeldingen, vele verhalen, vele mythen, maar wat was er nu werkelijk gebeurd? Waarom moest er 24 jaar later wraak genomen worden?

18,50
Voorkant cover

Een verdeelde stad ; Verzet in Steenbergen 1940 1945

Frans van Eekelen

Over de bevrijding van Steenbergen is al veel geschreven. Jaarlijks vinden er in de gemeente Steenbergen belangrijke en indrukwekkende herdenkingen plaats. Herdenkingen die vooral gewijd zijn aan hen die het leven lieten voor de bevrijding van de stad en zijn kerkdorpen. Naast het herdenken van heldhaftig strijdende militairen uit binnen- en buitenland, herdenken we ook de mensen die hun leven gaven door in verzet te komen tegen de bezetter. Over dit verzet en de verzetshelden van Steenbergen is echter nog nauwelijks gepubliceerd. Dat is eigenlijk best verdrietig. Veel inwoners van deze stad gaven in oorlogstijd het beste van zichzelf. Enkelen van hen hebben dat met hun leven moeten bekopen. Met dit boek heeft Frans van Eekelen geprobeerd om aan dit gemis invulling te geven.
21,50