De buikschuiver

Cora Leek

Categorie: Romans

€ 22,05
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Communicatie lijkt het sleutelwoord in de huidige maatschappij. Maar nog steeds worden er verwaarloosde ouderen in een poel van eenzaamheid achter de voordeur gevonden. Zo ook meneer Hendriks. Alleen de zevenjarige Gijs, zelf een dreigend slachtoffer van pesterijen, krijgt contact met hem. Een spinnenboek, een jonge vrouw op een Honda, een verdronken mobieltje en een losse stropdas spelen mee in een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een bijzondere vriendschap. Dan blijken vooroordelen niet te kloppen. Niet elke vieze ouwe man is een alcoholist. En in een revalidatietraject wordt ook gelachen.

Uit het boek

Het is even stil aan de andere kant van de lijn.
‘Zeg dan maar tegen je moeder dat ik gebeld heb. En gauw naar bed, jij, het is al half negen.’
Gijs hoort een klik ten teken dat de verbinding verbroken is. Zijn vader wachtte niet eens op antwoord.
Gijs blijft even met de telefoon in zijn handen staan. Dan legt hij hem neer en loopt hij op zijn blote voeten naar zijn kamer. Zijn moeder heeft zich omgedraaid en slaapt nu op haar zij, met opgetrokken benen. Gijs moet weer denken aan mijnheer Hendriks en zijn kromme benen. Zou hij alweer kunnen lopen?
Hij kijkt naar zijn eigen benen en zakt een beetje door zijn knieën. Dan probeert hij een paar stappen te doen, maar hij kan zijn evenwicht niet houden zonder met zijn armen door te lucht te maaien. Hij kan zich nog net vastgrijpen aan de rugleuning van de stoel bij zijn bureautje. Dan gaat hij op de stoel zitten en zet zich met zijn voeten af om zich schuivend over het laminaat voort te bewegen. Hoe doet mijnheer Hendriks dat ook al weer? Het schiet hem te binnen dat hij grote zijwielen aan zijn rolstoel heeft. Terwijl hij met zijn voeten trippelt, draait hij opzij met zijn armen rondjes in de lucht. Schokkerig komt hij vooruit en glijdt naar de woonkamer. Eenmaal in de kamer dringt de ongewone situatie, dat hij nu alleen in de kamer is, tot hem door. Hij staat op, pakt een handvol koekjes uit de trommel, smeert er dik chocoladepasta op en nestelt zich met een paar kussens op de bank. Met de afstandsbediening zapt hij langs verschillende kanalen en uiteindelijk valt hij op de bank in slaap.

Over de auteur

"Ik ben geboren in 1951 en in mijn functie van medisch maatschappelijk werker groeide mijn belangstelling voor oudere patiënten. In de praktijk bleef het niet bij luisteren naar de verhalen. Ik moest ook zoeken naar oplossingen. Maatschappelijke knelpunten in de ouderenzorg heb ik eerder beschreven in nota’s. Nu wilde ik dat eens in romanvorm doen. Het vleugje Italiaans heeft alles te maken met mijn tweede beroep: in 1996 haalde ik mijn diploma Tolk-Vertaalster Italiaans."

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

De buikschuiver

Auteur:

Cora Leek

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

332

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

27-06-2014

ISBN:

978-94-0220-904-4 / 9789402209044

Vaste prijs:

€ 22,05

Taal

Nederlands