Ik herstelde van een bipolaire stoornis

Henk Schutte

Category: Health
  • (4)

€ 14,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary


In pakkende beelden en korte formuleringen beschrijft Henk Schutte zijn biopolaire stoornis. Wat te denken van: bij een manie zit de wereld met je opgescheept en bij een depressie zit je met jezelf opgescheept. Vervolgens wordt een aantal innerlijke oefeningen beschreven. Die oefeningen hielpen bij het herstel, zoals de terugblikoefening en het zesvoudige pad van Rudolf Steiner. Het beschreven herstel kon plaatsvinden door de onvermijdelijke bipolaire stoornis te omhelzen als een wispelturige ‘vrouw Bipolaria’. Niet het vermijden, maar juist het verbinden wierp zijn vruchten af.

From the book

Voorwoord.

Een Nobelprijswinnaar van de natuurkunde, Niels Bohr (1885-1962) zei eens: "Een expert is iemand die op een bepaald vakgebied alle mogelijke fouten heeft gemaakt." Vanuit dit gezichtspunt durf ik mij, als bipolaire brokkenpiloot, met een gerust hart deskundige te noemen op het gebied van de achtbaan van het innerlijk leven.
In dit boek probeer ik mijn innerlijke ervaringen onder woorden te brengen. Niet alle mensen met een bipolaire stoornis zullen zich precies in mijn beschrijvingen herkennen.  De bipolaire stoornis kent vele varianten en er is geen scherpe grens met de "gezonde situatie". Ik beperk mij tot de grote lijnen en beschouw de symptomen van de bipolaire stoornis als een soort uitvergroting van wat er ook bij alle andere mensen gebeurt. In die zin is dit essay voor iedereen bedoeld.

About the author

"Ik ben geboren in Leiden (1960). In 1985 studeerde ik af als wijsgerig bioloog. Als biologie- en wiskundedocent moest ik na een aantal jaren afhaken. Pas jaren later bleek ik een bipolaire stoornis te hebben. Ik maakte een verschrikkelijke levenscrisis door met diverse opnames in psychiatrische ziekenhuizen. Rond mijn zevenendertigste keerde ik me bewust naar mijn problemen toe. Dat leverde meer kwaliteit van leven, ondanks het feit dat een bipolaire stoornis niet kan genezen."

Reviews

2018-04-05 21:31:29 | By: Karen Nijdam | Rating:
Een indrukwekkend en openhartig verhaal. Geweldig om te lezen hoe de oefeningen van het 6 voudigpad tot steun zijn bij een zo ingewikkelde, bipolaire stoornis.

2014-09-28 14:01:17 | By: Har | Rating:
Henk schetst een helder beeld van wat het betekent om bipolair te zijn: over de worsteling die het zijn kan. Het boek concentreert zich vooral op hoe je er goed mee om kan gaan. Het lezen van dit boek werpt dan ook absoluut z'n vruchten af!

2014-09-10 21:54:05 | By: Harry Appelo | Rating:
Henk Schutte's relaas van zijn ervaringen met de diepten van de psychose en de weg die hij heeft afgelegd om te kunnen dealen met de beperkingen van de bipolaire stoornis, is indrukwekkend. In heldere en beknopte stijl omschrijft hij de uitwerking van de manie en de depressie op zijn geest en zijn zoektocht om middels zelfkennis en zelfregie zijn leven weer in eigen handen te krijgen, zijn eigen leven weer zin te kunnen geven. Ik denk dat voor iedereen die op enigerlei wijze te maken heeft met deze inspirerende maar ook vernietigende geestesziekte het kennisnemen van de inhoud van dit boek een verrijking zal zijn.

2014-09-07 21:37:52 | By: Stewart en Hanita | Rating:
Duidelijk verhaal. Prachtig geschreven. Het heeft ons geraakt. Vele dingen zijn erg herkennbaar, en weer andere bieden verassende perspectieven. Een aanrader!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Ik herstelde van een bipolaire stoornis

Author:

Henk Schutte

Category:

Health

Number of pages:

62

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

27-06-2014

ISBN:

978-94-022-0886-3 / 9789402208863

Price:

€ 14,45

Language

Dutch

Rating:

  • (4)