DE STEM VAN HET GEHEUGEN

Staf Knop

Categorie: Biografieën
  • (1)

€ 18,00
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)
Bestel bij de auteur

Samenvatting

Staf Knop was een uitzonderlijk iemand, selfmade van kop tot teen, en dankte alles aan zijn enorme kennis van de filmgeschiedenis en de geschiedenis tout court. De Amerikaanse luchtigheid van zijn toneelstukken met hun spitse dialoog, Ernst Lubitsch indachtig, ontging zijn tijdgenoten niet, maar ontsnapten volledig aan de latere generatie. Omwille van deze reden dacht hij “De Stem van het Geheugen” te moeten schrijven, het boek waarin het een en ander ontbreekt, maar dat mogelijk tot nadenken stemt en voor sommigen de stimulans kan zijn om nooit te versagen en om de opgedane kennis nog te verscherpen.

Uit het boek

Het jaar 1943 zou mijn verdere leven bepalen. De koning werd weggevoerd en ik werd door de Duitsers opgepakt en naar een kamp voor verplichte arbeidsdienst gevoerd in Berlijn. Allemaal jonge kerels werden in een ouwe trein gestopt, zonder dat ons werd gezegd waarheen dat tuig ons leidde. Het regende pijpenstelen en de donkere nacht liet ons zelfs niet toe te zien welk station we voorbij reden. Zonder eten of drinken reden we de nacht door om de volgende vooravond Berlijn te bereiken, in het station Friedrichstrasse. We stapten er over in een treinstel van de S-bahn,dat eigenlijk de Berlijnse metro was. We werden naar een kamp gevoerd in Lichtenrade, een uithoek van Berlijn.
De barakken van ons kamp, dat naast een kamp van wit-Russische vrouwen was gelegen, zagen er uit zoals zoals we ze later in vele films en documentaires zouden zien. Elke barak omvatte zestien kamers met elk veertien britsen,waarop een strozak vol kakkerlakken,zou blijken. In het midden van de kamer stond een grote zware tafel met tien stoelen er omheen. Verder bevonden er zich veertien kleine bergkasten in de kamer en een kachel. Er was ook een raam dat uitgaf op een open vlakte.

Over de auteur

Reviews

2015-01-14 17:04:53 | Door: Ceciel | Waardering:
Een prachtig boek! Staf Knop uit België (1921) vertelt ons met het boek De Stem van het Geheugen over zijn mooie, lange, spannende en boeiende leven. Het boek begint met zijn belevenissen als telefonist bij Koning Leopold III in Laken. In de 2e Wereldoorlog wordt hij door de Duitsers opgepakt en in een werkkamp in Berlijn geplaatst. Door toeval raakt hij in het verzet betrokken en verricht werkzaamheden voor de Britse geheime dienst. Zijn spannende ervaringen en belevenissen lezen ‘als een trein’. Na de oorlog wordt hij journalist en schrijft hij tientallen toneelstukken waarvan er vele zijn opgevoerd in Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Parijs, Rome, Napels, Palermo en sydney. Hij vertelt over zijn werk als artistiek directeur bij het Casino in Knokke (1972-1986) waarbij hij vele artiesten binnenhaalde voor optredens zoals Charles Aznavour, Mireille Matthieu, Salvatore Adamo, Dalida en Elton John. Hij had met alle beroemdheden persoonlijke ontmoetingen. Je kan in het boek bijna voelen dat “Knokke bruist” (zoals hij schrijft in zijn boek). Staf Knop laat aan het eind ook de melancholieke kant zien van het ouder worden. Al met al een mooi boek dat lezers zeker zal uitnodigen om ook andere boeken van Staf Knop te lezen. Chapeau!



Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

DE STEM VAN HET GEHEUGEN

Auteur:

Staf Knop

Categorie:

Biografieën

Aantal pagina's:

204

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

07-07-2014

ISBN:

978-94-0220-959-4 / 9789402209594

Vaste prijs:

€ 18,00

Waardering:

  • (1)