Geloof in dialoog!

At & Peter Polhuis

Categorie: Geloofszaken

€ 20,85
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

In Geloof in dialoog! staat de vraag centraal wat het geloof in God inhoudt. Het antwoord komt tot stand in een vraaggesprek tussen twee broers, een dominee en een buitenkerkelijke. De dominee wordt kritisch bevraagd. Het antwoord op de centrale vraag hangt nauw samen met de figuur van Jezus. De dialoog wordt steeds indringender en openhartiger. De wil om elkaar te begrijpen is er, maar dat blijkt toch niet gemakkelijk. Telkens dreigt een misverstand en is het de vraag of de puzzel gelegd kan worden, waardoor dit boek niet alleen een zoektocht is naar de onbekende God, maar ook een voorbeeld hoe moeilijk het is om daarover te communiceren.

Uit het boek

Dan nu naar Jezus. In de evangeliën wordt hij beschreven als iemand die verhalen vertellend rondging. Hij sprak mensen aan en dan gebeuren er wonderen. Mensen komen weer in beweging, gaan dingen zien die verborgen waren. Hij doet dat overigens pretentieloos. Het gebeurt hem zonder dat hij het stuurt. Zo is Hij in de wereld als een teken van de transcendentie, van een werkelijkheid die onze werkelijkheid is, maar tegelijk die werkelijkheid in een ander licht zet. In de ontmoeting met Hem zie je jezelf zoals je jezelf nog niet eerder gezien hebt. In die ontmoeting wordt een waarheid over je bestaan onthuld. Zo’n ervaring kan niet gepland worden. Het overkomt je, zoals bij Jezus, al wandelend. In zijn licht, in zijn ontmoeting word ik onthuld als mens in mijn schamelheid. Denk maar niet dat je iets voorstelt met al je kennis, vermogen en verstand. Wat een kleinheid, wat een bekrompenheid. Dat wil ik allemaal niet waar hebben, maar in de ontmoeting met Hem ontkom ik er niet aan om het onder ogen te zien. Dat is het oordeel dat in de ontmoeting met Hem altijd weer meespeelt.
Dat oordeel is niet gericht om mij of de mens af te breken. Integendeel, dat oordeel is er opdat ik in de ontmoeting met Hem in de afbraak tegelijk zicht krijg op menselijkheid. Die laat Hij in al zijn glorie zien. Dat heb ik niet, maar ik krijg er wel zicht op. Hij laat mij dus meer zien dan wat ik met mijn eigen vermogen zie. Hij opent de ogen voor wat verborgen is.

Over de auteur

"Wij groeiden op in een tolerant christelijk milieu. Onze studies deden wij aan de Universiteit van Amsterdam (Theologie) en aan de VU (Politieke Wetenschappen). Onze wegen en gedachtewerelden gingen steeds verder uit elkaar lopen, maar we bleven wel daarover met elkaar in gesprek. Vooral zaken over het geloof waren een boeiend thema. Naar mate de tijd verstreek konden negatieve (wat is het geloof niet) worden vervangen door positieve (wat is het geloof wel) omschrijvingen."

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Geloof in dialoog!

Auteur:

At & Peter Polhuis

Categorie:

Geloofszaken

Aantal pagina's:

264

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

22-08-2014

ISBN:

978-94-0220-961-7 / 9789402209617

Vaste prijs:

€ 20,85