Van Wolven en Stolpen

Hans F. Marijnissen

Categorie: Romans
  • (3)

€ 20,15
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Van Wolven en Stolpen vervolgt het verhaal dat begon in Koorddansen op Klompen (Boekscout.nl 2013). Hans Lambregts bezoekt de middelbare school in Breda. De multiple sclerose van moeder verergert aanzienlijk. Vader krijgt grote problemen met de verzorging van zijn vrouw en de last van zijn krijgsgevangenschap. De gezinsleden zonderen zich af (in ‘stolpen’) en proberen te overleven. Hans begint aan een universitaire studie in Delft, maar angstaanvallen en depressies gaan zijn leven overheersen. Zijn zus sluit zich af. Hans begint aan de opdracht van zijn zus om het gezinsverhaal na te vertellen. Wie anders zou het kunnen?


Uit het boek

"Moeder, stil nou, stil nou maar..." zei ik tussen haar uithalen door. Zij reageerde absoluut niet. Moest ik weggaan? Ik rolde haar vlak en recht, en trok laken en deken over haar heen. Ik veegde haar gezicht droog met een keukendoek. Zij bleef genadeloos, ongenaakbaar, hard door schreeuwen. Haar stem vulde mijn hoofd. Ik ging op een leunstoel bij haar zitten. Ik kon haar moeilijk alleen laten. Ik zag dat het tegen halfvier liep, ik had kennelijk zelf een paar uur geslapen. Ik depte haar gezicht een paar keer droog, tot er nauwelijks tranen kwamen, alsof die op waren. Langzaam maar zeker, en dat duurde zeker tot halfvijf, begon zij zachter en minder te huilen. "Oewoe-oe-u-u..." Ineens hield zij op.
"Moeder?"
Geen tranen meer, haar laatste tranen waren op. Geen enkele reactie. Zij had haar ogen gesloten, haar mond strak dicht. Ik bleef zitten, maar er kwam geen enkel gebaar of teken van herkenning meer. Tegen vijf uur deed ik alle lampen uit en probeerde ik wat te slapen, op mijn eigen bed.
Ik schrok opnieuw in de duisternis wakker. Zij riep mij.
"Hans! Hans!" Ik hoorde paniek, en sprong met vier treden tegelijk naar beneden. Zij bleef roepen tot ik het licht aan deed. Zij lag zoals ik haar had weggelegd, maar keek mij nu wel aan.
"Je bent er nog."
"Ik ben er nog. Ik sliep boven, wat is er?"
"Ik dacht dat je weg was gaan."
"Nee. Ik ben hier, ik probeer te slapen."
"Je mag best weggaan, hoor."
"Weg? Het is halfzes ‘s nachts!"
"Waarom niet? Jouw vader is toch ook weg? Gook maar weg, laat mij maar hier alleen liggen, ik kan tonergens heen."
"Praat niet zo’n onzin, ik kan u niet alleen laten."
"Lafaard."
Zij keek ongewoon fel. Als blikken konden doden...

Over de auteur

"Ik ben geboren in Breda in 1949 en woon in Eindhoven. Ik was werkzaam in de metaalindustrie, publiceer gedichten en speel percussie. Na Koorddansen op klompen (2013) is Van wolven en stolpen mijn tweede roman, na publicatie van korte verhalen, romanfragmenten, gedichten en songteksten in de jaren ‘70 en ‘80. De complexiteit van een mensenleven boeit mij. Dit is de tweede van drie romans over dat thema: Resonanties. Ik werk nog aan het laatste deel."

Reviews

2014-10-27 15:34:59 | Door: Martine Lambrechts | Waardering:
‘Wolven en stolpen’ is ook zeer aangrijpend net als zijn eerste boek. Tijdens het lezen van het boek had ik een beetje het gevoel, alsof ik dit zelf beleefde. Het boek is zo mooi geschreven. Ik kon voor een groot stuk aanvoelen, van wat er toen afspeelde, in zijn innerlijke wereld. Ik heb er dan ook veel bewondering voor, dat hij alles nog eens voor een stuk opnieuw moest beleven, om dit boek te kunnen schrijven. Want het boek leest ook heel vlotjes voor de lezer. Gelukkig ontstaan er uit negatieve ervaringen ook positieve kwaliteiten, die er voor Hans ook zullen zijn. En daarom kijk ik ernaar uit om het derde deel te mogen lezen!

2014-09-07 13:01:38 | Door: Anne Vandamme | Waardering:
Zeer aangrijpend boek, nog meer dan 'Koorddansen op Klompen'. Het zal me altijd bijblijven, en ik ben heel blij dat ik dit boek heb mogen lezen. Nu wacht ik vol ongeduld op deel 3... Een heel grote proficiat, Hans!

2014-08-26 20:13:37 | Door: Martien van Dooren
De tekst ademt dezelfde sfeer.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Van Wolven en Stolpen

Auteur:

Hans F. Marijnissen

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

258

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

22-08-2014

ISBN:

978-94-0221-012-5 / 9789402210125

Vaste prijs:

€ 20,15

Waardering:

  • (3)