Meisjes uit Darp - Voetbalcolumns en voetbalverhalen

Ronald Jager

Categorie: Sport en Spel
  • (6)

€ 21,75
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

In Meisjes uit Darp – Voetbalcolumns en voetbalverhalen staan honderd voetbalcolumns en voetbalverhalen. Ronald Jager verweeft persoonlijke herinneringen uit zijn jeugd met voetbalzaken uit de periode mei tot en met juli 2014 en heeft een bijzonder oog voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Ook kijkt hij met de 95-jarige Jark Veenstra uit Oegstgeest naar de voetballerij. Veenstra, ome Jark genoemd, heeft een bijzondere en humorvolle kijk op het voetbal en al haar facetten. Maar ook de auteur heeft over diverse mensen een mening.

Uit het boek

ER NIKS VAN BAKKEN

Mei 2014. Onlangs speelden de dames van Read Swart VR1 in De Blesse op sportpark De Berk voor de derde keer dit seizoen tegen De Blesse VR1. Eerder dit seizoen was het twee keer 5-4 voor Read Swart VR1 geworden, maar dat had net zo goed andersom kunnen zijn.
De regen kwam met bakken uit de hemel, ik moest meteen denken aan de legendarische Al Bundy, gespeeld door Ed O’Neill, uit Married… with Children, die ooit in een aflevering zei: "Als het hard regent pissen alle engelen."
Prachtige uitspraak.
Ook nu was het spannende wedstrijd. De Blesse nam een 2-0 voorsprong, nog voor rust maakte Read Swart VR1 gelijk. Na rust kwam De Blesse opnieuw op voorsprong.
Daarna gaf de scheidsrechter De Blesse een omstreden strafschop. Er zou hands gemaakt zijn door Hanna. Dat klopte wel, maar de duw die hieraan voorafgaand in de rug van haar werd gegeven, nam hij niet waar, of wilde hij niet waarnemen.
De strafschop werd benut. Stand 4-2. Daarna werd het nog 4-3, maar de Read Swart-dames verloren in De Blesse.
Na afloop vroegen Luuk en ik aan de man in het geel (scheidsrechters dragen vrijwel nooit meer het traditionele zwart) waarom hij de penalty had gegeven. Er volgde een enigszins warrige uitleg, waarop door de Read Swart-coach werd geantwoord: ‘Aan de andere kant had je die strafschop niet gegeven.’
De scheidsrechter reageerde dat hij dat toch zeker wel gedaan had. Makkelijk gezegd natuurlijk, want te controleren was dat toch niet.
Ik zelf was er daarna wel klaar mee. Deze nederlaag was een feit, verder doorpraten over deze beslissing had geen enkele zin. Luuk zei na afloop in de kantine van De Blesse: ‘Deze scheidsrechter bakt er niets van.’
Drie dagen later leerde Facebook mij dat die opmerking in ieder geval niet klopte.
De scheidsrechter bakt er doorgaans namelijk wél wat van. Hij is namelijk banketbakker!

Over de auteur

"Ik ben voetbalfan sinds mijn vader me in 1982 op zesjarige leeftijd meenam naar de voetbalclub. Later kwam daar een passie voor schrijven bij. Dus begon ik te schrijven over voetbal. Tussen 2001 en 2008 was ik columnist van de website www.voetbalnederland.nl en in 2001 publiceerde ik een artikel over 25 jaar trainen in Nederland in Voetbal International. Dit boek geeft mijn mening over voetbal, gecombineerd met een aantal persoonlijke (jeugd)herinneringen."

Reviews

2015-09-28 15:37:34 | Door: Piet
Een heerlijk boek om te lezen. Vele "oh ja" momentjes toen ik de diverse namen zag. De schrijver schrijft zeer humoristisch. De verhalen over de oude Jark Veenstra zijn schitterend, ook hommages aan locale helden zijn zeer nostalgisch. De kritiek van Frans hierboven herken ik totaal niet, ik vind het een aanrader en qua stijl doet de auteur enorm veel aan Michel Egmond denken en dat is een enorm compliment. Ik hoop dat hij nog eens een zo;n boek schrijft, ik koop hem zeker.

2015-03-16 14:56:48 | Door: Gerben | Waardering:
De auteur heeft een prima schrijfstijl. Vooral de verwevenheid van de jeugdherinneringen met actuele gebeurtenissen en de prachtige humor van de oude Jark Veenstra hebben mij bij het lezen vaak doen glimlachen. Het is gewoon een amusant en goed boek over het noorden des lands.

2015-02-13 22:33:44 | Door: Frans | Waardering:
Bovenstaande recensies hebben me bewogen het boek te lezen. Helaas heeft het op geen enkele manier aan mijn verwachtingen beantwoord. Ik kan er niets anders van maken dat het boek bestaat uit oppervlakkige schrijfsels (columns kan ik het niet noemen), die weliswaar blijk geven van enige historische feitenkennis van de voetbalsport, maar die qua stijl, woordkeus en focus geen moment weten te boeien. De schrijver heeft geen journalistieke achtergrond en dat merk je aan zijn onderwerpkeuze en de manier waarop hij zijn verhalen neerpent. Zelf heb ik weinig interesse in obligate wedstrijdverslagen vanuit het noorden des lands; evenmin in opgerakelde anekdotes van trainers uit een grijs verleden. Hooguit kan de manier van opschrijven in dit geval tot een prikkeling leiden; helaas gaat het in het boek daar juist mis. Al met al geen aanrader dus. Een dappere poging van een enthousiaste amateurschrijver, die het helaas niet van zijn talent moet hebben. Al heeft hij er zeker zijn best op gedaan!

2015-01-29 10:01:42 | Door: Jan | Waardering:
Met veel plezier dit boek gelezen. Leuke voorkant. Vooral het verhaal over de onvergetelijke Bert Jacobs sprak mij enorm aan. De man is veel te jong overleden 58 slechts, maar wat een kleurrijk figuur was dat en wat een uitstekende trainer bovenal. Derksen heeft het in het in memoriam van Bert Jacobs eind vorige eeuw ook al eens geschreven in VI: "overal waar Bert Jacobs werkte werd gepresteerd, maar werd ook veel gelachen." Ik denk met veel plezier terug aan de uitvinder van de term hotseknotsbegoniavoetbal. Zijn Vitesse was geweldig, vanuit de eerste divisie rechtstreeks richting Europa. Peter Bosz mag er een voorbeeld aan nemen. Wordt het geen tijd voor een biografie over de kleurrijke Jacobs?

2015-01-15 09:14:45 | Door: Wim
Erg leuk boek om te lezen. Zit humor in, een visie en een mening. De verhalen over Bobby Haarms, Hennie Boers en Rinus Gosens waren zeer ontroerend. Stijl deed me soms denken aan VI's Michel van Egmond.

2014-09-19 13:04:50 | Door: Jaap | Waardering:
Ik heb met veel plezier de 101 columns en verhalen gelezen in dit boekje. Veel informatie en een persoonlijke kijk op het wereldkampioenschap in Brazilië. Maar ook hilarische gesprekken met de oude Jark Veenstra, die over zéér veel humor beschikt. Wat mij aanspreekt is dat de auteur zelf een mening durft te geven, hij vindt dingen goed of ergert zich gruwelijk aan zaken. De jeugdherinneringen zijn op een leuke manier verwezen door het boekje, waardoor je ook te weten komt waarom het boek 'Meisjes uit Darp' als titel heeft. Voor iedere voetballiefhebber is het een bijzonder lezenswaardig boekje en voor de mensen wat meer op leeftijd is het leuk dat de auteur ook bekenden uit de voetballerij uit het verleden zoals Piet de Visser, Rinus Gosens, Garrincha, Barry Hughes, Rinus Israël, Arnold Mühren en Faas Wilkes weer eens voor het voetlicht haalt. Wat mij betreft een aanrader.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Meisjes uit Darp - Voetbalcolumns en voetbalverhalen

Auteur:

Ronald Jager

Categorie:

Sport en Spel

Aantal pagina's:

312

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

29-08-2014

ISBN:

978-94-0221-038-5 / 9789402210385

Vaste prijs:

€ 21,75

Waardering:

  • (6)