Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De DDR, wat was dat ook alweer?

Auteur

Christine Thon

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,3 / 5 (9 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Als terloops door een collega gevraagd wordt: "Zeg, Christine, hoe was het nou eigenlijk in de DDR?" kon ze alleen maar antwoorden: "Eh, heb je even?!" Met haar verhalen wil Christine de lezer kennis laten maken met wat er in haar omgaat als vanuit haar huidige leefomgeving een relatie gelegd wordt naar haar jeugd in de DDR. Voor de lezer wordt het begrip 'Leven achter het IJzeren Gordijn' levendiger gemaakt. Het is een ervaringsdocument geworden, maar tegelijkertijd ook een tijdsbeeld van de DDR. Een beeld, dat steeds verder vervaagt...

Over de auteur

"Ik ben geboren en getogen in de DDR. Door het opgroeien in een domineesgezin achter het ‘IJzeren Gordijn’ voelde ik mij erg betrokken bij de andersdenkenden in mijn land. Met mijn manier van leven heb ik dan ook bijgedragen aan de Val van de Muur. In 1992 ben ik in Nederland komen wonen. Met mijn man en kinderen woon ik in Best, Noord-Brabant."

Productinformatie

ISBN
9789402211023 / 978-94-022-1102-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
19-09-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
190
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Toch diep in mijn hart is er loyaliteit, ook al is het leven grauw, word ik in de gaten gehouden of vernederend behandeld. Ik ben er geboren, in dat grauw. Het is mijn jeugd, een stuk van mijn leven, het is mijn fundament, het leven daar heeft mij mede gevormd tot wie ik nu ben of ik het daar nu mee eens was of niet.

En ook al heeft het grauw onbewust invloed gehad op onze ontwikkeling en gemoedstoestand, is het niet dat stukje land, waarover mensen mij willen vertellen, die even op en neer naar Berlijn gingen. Er zit meer kleur in dat grauw, dan je in die paar uur, die je er hebt rondgedoold, hebt kunnen ontdekken. Natuurlijk, het is fijn als er iemand een stukje van de sluier van het bestaan van de DDR heeft durven oppakken, het is fijn dat je een schim van het bestaan durfde te proeven, dat je bereid was het vermoeden, de wil in je op te wekken om te weten te komen waar het over ging. Om dat te ontdekken zaten aan jouw komst consequenties vast, moest je het risico nemen vernederd te worden. Je wilde het leven in de DDR toch leren kennen, misschien wel ondergaan? Eigenlijk wist je dat je het aan den lijve zou meemaken.

Reviews (9)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door jdv op 21-09-2014
Nog geen review, maar wel een nieuwsgierigheid naar de tijd van voor de val van de muur. Als leeftijdsgenoot van de auteur heb ik op 17-jarige leeftijd Oost-Berlijn bezocht en ik heb me vanaf dat moment een beeld gevormd van hoe het zou zijn voor de mensen aan 'de andere kant'. Mooi dat dit verhaal verteld wordt!
door jdv op 06-10-2014
Inmiddels grotendeels gelezen. Het is een pakkend geschreven boekje dat een heel persoonlijk tijdsbeeld neerzet. Ik merk dat ik voortdurend aan het schakelen ben hoe de dingen indertijd voor mij waren aan deze kant van de muur. Ook doet het me weer sterk terugdenken aan de actualiteiten van toen. De schrijfstijl is heel ongedwongen en tegelijkertijd af en toe diepzinnig tegen het filosofische aan. Wegens andere, dringende verplichtingen heb ik het boekje terzijde gelegd want anders had ik het in één ruk uitgelezen.
door Gerrit Buwalda op 07-10-2014
Christina Thon neemt ons Nederlanders van 2014 mee naar de "vreemde" wereld van de DDR, waar zij de eerste 25 jaren van haar leven woonde. Ze verzette ertegen en maakte er deel van uit, want aan de kant staan en alleen toekijken was geen keuze. Christine Thon schetst met tal van voorbeelden een samenleving waar alles van bovenaf geregeld was en waaraan je je aan moest passen om niet verdacht te zijn. Zij schetst ook hoe zij zich als puber en jonge vrouw afzette tegen deze maatschappij, maar doet dit ook met een zekere heimweh naar een jeugd, toen alles anders was dan nu. Een document dat een beeld geeft van de DDR van binnenuit!
door JP op 16-10-2014
Erg onder de indruk!!

door Elsina Neutel op 18-10-2014
Ontzettend mooi verhaal, waarin vanuit het leven in deze tijd een koppeling wordt gemaakt naar de DDR. Zeker voor mij, als 19jarige, was het goed om het boek te lezen en er op deze manier bij stil te staan hoe gemakkelijk ik en een ander groot deel van het volk soms denken over beslissingen die genomen worden. Mooi om de gedachtes van de schrijfster te lezen en zo ook gestimuleerd te worden om over "de gewoonste" zaken na te denken.

Een echte aanrader wat mij betreft!
door Petra Butler op 25-10-2014
Met veel interesse gelezen. Boeiend om een beeld te krijgen van Christines opgroeien in de DDR: enerzijds haar warme jeugd en de mooie dingen in haar vaderland, anderzijds de grote voorzichtigheid waarmee andersdenkenden te werk moesten gaan, de risico's die ze liepen. Christine reflecteert daarnaast over dingen die nu in ‘het westen’ gebeuren, zoals de beperking van het recht op privacy, en wijst vanuit haar ervaring op de gevaren daarvan.
Als kind ging ik jaarlijks met mijn ouders en broers op vakantie naar Duitsland en steevast hoorde daar een bezoek aan de Oost-Duitse grens bij. Dat maakte telkens grote indruk op me. Toen al vroeg ik me af hoe de kinderen zouden leven áchter dat prikkeldraad, die wachttorens en gewapende bewakers. Christine schetst daar een heel persoonlijk beeld van.
Overigens is het misschien goed om voor jongeren in een volgende druk een lijstje met data en gegevens over de DDR toe te voegen, als historisch kader.
Lezenswaardig boek dat tot nadenken stemt!
door C. der Kinderen op 09-11-2014
Christine weet in haar boek erg goed duidelijk te maken hoe een totalitair systeem voor gewone mensen functioneert. Ze laat dit zien aan de hand van haar persoonlijke ervaringen en duidt hiermee feilloos de manier waarop de machthebbers, ook gewone mensen, slim gebruik maken van de menselijke psyche om hun macht te behouden. Haar eigen keuzes, twijfels en manieren om met het systeem om te gaan worden op een originele manier beschreven. Dit boek zou goed in het (voortgezet) onderwijs gebruikt kunnen worden om jonge mensen de verschillen tussen vrij en onvrij leven te laten duiden.

door Emmelien Grooters op 28-10-2019
Ik vind het een geweldig boek. Kippenvel, bewondering en angst en weet ik wat voor emoties en gevoelens er allemaal spreken tijdens het lezen, maar ook in de tussentijd als ik andere dingen doe. Prachtig en treurig. Ik lees dit boek niet snel. Daarvoor is het te indrukwekkend. Dan moet ik het even laten bezinken. Maar echt chapeau, petje af voor wat jij allemaal hebt meegemaakt Christine en gedurfd. Wat een verschil in veiligheid. En wat een luxe en tegelijk armoede dat we in Nederland zo weinig hebben meegemaakt en dus zo verwend zijn... Ik vind dat je een rijk leven hebt gehad en nu ook leeft met je opleiding en je doorzettingsvermogen en je brede interesse en liefde voor de aarde en de mensheid. Ik wist al dat ik je bijzonder en geweldig vond maar nu heeft het nog meer diepte gekregen. Dankjewel dat je dat boek hebt geschreven.
door Tom Olsa op 04-11-2019
Met veel plezier en interesse heb ik het boek gelezen. Ik ken de schrijfster Christine Thon en heb al meerdere malen met haar over haar DDR ervaringen gesproken.
Het boek is een goede aanvulling op de kennis die ik al heb over de DDR, het ijzeren gordijn, het systeem, de bouw van de muur enzovoort. Gezien mijn Tsjechische achtergrond ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in zaken die zich afspeelden in het Oostblok en haar persoonlijke ervaringen raken mij.