Zijn weg naar euthanasie

Paula Wiermans

Category: Bereavement
  • (1)

€ 17,25
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De datum voor het overlijden van Paula’s vader staat vast. Door het plegen van euthanasie zal er een einde gemaakt worden aan de lange, slopende lijdensweg die de ziekte COPD met zich meebrengt. In de laatste weken voor het overlijden besluit Paula een dagboek bij te houden. De pijn en het verdriet wordt maar al te duidelijk als het lichaam van haar vader niet meer wil, terwijl zijn geest nog helemaal helder en gezond is. Ook wordt er stilgestaan bij de relatie tussen vader en dochter. Het is een afscheid met een lach en een traan.

From the book

Pap ligt hier nu al twee weken. Hij eet nog steeds niets, alleen een hapje pudding met zijn pillen.
Ik ben met de bus naar Pap gegaan, dus ik kan alleen met hem zijn. Zeker een half uur zegt hij geen woord tegen mij, omdat hij het niet kan vanwege ademnood.
Na een half uur wat gestaan te hebben zeg ik tegen hem: "Zo Pap, ik ga maar weer eens naar huis." Dan vertelt hij: "Ik kan nu praten ik heb een paniekpil en een Prednison gepakt." Met een stokkende adem praat hij verder: "Ik wil je vertellen, ik heb het met Mam er over gehad (zucht), ik kan zo niet meer door. Ik heb gevraagd voor euthanasie, Mam stemt er mee in. Ik wil niet dat jij, Diana of Francien, Mam erop aankijken, want dit is mijn eigen beslissing. Morgen krijg ik therapie met mijn armen. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, om weer op te knappen maar als het morgen met de therapie echt niet lukt, dan kies ik voor euthanasie. Ik wil jullie wel laten weten dat ik het geprobeerd heb."
Op dat moment sta ik verstomd, een diepe brok schiet in mijn keel en ik begin te huilen. Ik weet dat hij euthanasie wil laten doen, hier heb ik het ook dikwijls met mijn zusjes en mijn moeder over gehad. We wisten dat deze dag ooit zou komen, maar asjeblieft niet zo snel.

About the author

"Ik ben in 1967 geboren in Maastricht en ik ben sinds 2012 woonachtig in Simpelveld. Ik heb een aantal jaren in de detailhandel gewerkt. Door PTSS ben ik niet meer werkzaam. Ik heb mijn rust gevonden in de hobby fotografie en in het creatief zijn met mijn handen. Dit is de eerste keer dat ik een verhaal schrijf en dat in boekvorm uitkomt. Ter nagedachtenis aan mijn vader Theo Wiermans."

Reviews

2015-03-15 17:41:44 | By: nicolino frau | Rating:
een aanrader!!! heel mooi geschrevenWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Zijn weg naar euthanasie

Author:

Paula Wiermans

Category:

Bereavement

Number of pages:

140

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 x 20 cm

Release date:

03-10-2014

ISBN:

978-94-0221-091-0 / 9789402210910

Price:

€ 17,25

Language

Dutch

Rating:

  • (1)