Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Vier vrije voeten

Auteur

Guus Wesselink & Riet van Laake

Uitvoering
Paperback
Genre
Reizen
Reviews
4,6 / 5 (10 reviews )
Prijs
17 ,50

Samenvatting

Hoe gaat het als een man jarenlang 70 uur per week heeft gewerkt, met pensioen gaat en direct daarna met zijn vrouw gaat pelgrimeren? Ineens zijn ze 24 uur per dag, 7 dagen per week samen. Redden ze het of betekent dit avontuur een behoorlijke aanslag op hun relatie? Guus Wesselink (1948) en Riet van Laake (1946) schrijven over hun avontuurlijke voetreis van 2200 kilometer vanuit ‘s-Hertogenbosch via Rome naar een bijzonder plekje in Zuid-Italië. Het enthousiaste echtpaar neemt je mee op deze indrukwekkende tocht. Naast de gedetailleerde en beeldende beschrijvingen, is Vier vrije voeten aangevuld met praktische tips en prachtige foto’s.

Vier vrije voeten heeft veel media-aandacht genoten. Een klein overzicht:
- Telegraaf (22.10.2014)
- Bossche Omroep (26.10.2014)
- Rosbode (weekblad Rosmalen, 13.11.2014)
- Brabants Dagblad (04.11.2014)
- Limburger (zie Bossche Omroep)
- Margriet (no. 04, 16-23 januari 2015)
- Pelgrimswegen.nl
- OMNES
- Bibliotheek Den Bosch
- Tijd voor Max
- Radio: Omroep Brabant
- Televisie: Omroep Brabant
- Late editie van Hart van Nederland
- Reisboekenwinkel Pied a Terre
- en Gezien.nl
- Thuisinhetnieuws.nl
- De Neije Krant
- De Fiets- en wandelbeurs (za 31 januari en zo 1 februari, 15:00 uur)

Je hebt zelfs het boek van Guus Wesselink en Riet van Laake kunnen winnen via Tijd voor Max!

Over de auteur

Guus: "Ik werkte met passie bij de politie en in de verzekeringswereld. De laatste zestien jaar was ik directeur van Meld Misdaad Anoniem en Aanpak Voertuigcriminaliteit."
Riet: "Ik heb als maatschappelijk werker mijn eigen praktijk 'Praatmevrouw' gerund. Daarin behandelde ik onder andere relatieproblemen. Naast het werk waren lange wandeltochten in de bergen voor ons altijd een passie. De grootste uitdaging kwam in 2013, toen wij een voetreis ondernamen van 2200 km naar Zuid-Italië."

Productinformatie

ISBN
9789402210712 / 978-94-022-1071-2
Verschijning
06-11-2019
Taal
Nederlands

Genre
Reizen

Uitvoering
Paperback
Pagina's
254
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

We kregen als hongerig uitziende pelgrims direct bij aankomst van een stevige Italiaanse ‘mama’ een stapel boterhammen met een kruikje wijn en van de herbergier de mooiste kamer op de eerste verdieping. De kamer had een balkon en een fabuleus uitzicht over het prachtige landschap aan de voet van de bergketens. Het balkon bleek ook erg geschikt om onze was te drogen. Voor een pelgrim is dat feest!
(...)

Een doodschrik

Donker was het struikgewas en somber de omgeving. We liepen na het ontbijt de berg weer af; dit keer niet over gebaande wegen, maar langs een kronkelig en nauwelijks begaanbaar pad door struikgewas en eikenhakhout. We konden onze route moeilijk vinden, want veel bebording van de Via Francigena was er niet. Mopperend zochten we ons een weg door deze jungle. Na een half uurtje zwoegen en glijden zagen we eindelijk licht aan het eind van de donkere bladerentunnel. Dichter en dichterbij kwamen we bij de ‘uitgang’ van onze lijdensweg. Maar wat stond daar in vredesnaam??? Op de grens van donker en licht ontwaarden we een mansfiguur. Het stond daar doodstil, onbeweeglijk, aan de linkerzijde van de uitgang. Met de rug naar ons toe. We wisten niet wat we er van moesten denken en we begonnen wat luider tegen elkaar te praten om het of hem te laten horen dat er mensen aankwamen. We wilden beweging zien! Maar hoe we ook praatten, lachten of riepen: de figuur bleef roerloos staan. We vroegen ons af wat het was. Was het een paspop, een in hout uitgezaagde figuur? De gedaante leek wel op één van de in een zoutpilaar veranderde familieleden van Lot uit het gelijknamige bijbelverhaal. Het voelde in ieder geval heel spannend.
Toen we tot op een meter afstand waren gekomen draaide de figuur zich plotseling om met een dubbelloops jachtgeweer in zijn handen.

Reviews (10)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Marieke Peters op 22-10-2014
Prachtig boek! Ik heb genoten van de mooie beschrijvingen en de beeldende dagelijkse reisverslagen. Met de foto's erbij is het net alsof je meeloopt naar Zuid-Italie....van harte aanbevolen!
door Leonne op 04-11-2014
Bijna in één ruk uitgelezen, met aan het eind een kleine traan. Een mooi verslag van een bijzondere fysieke en emotionele reis.
door iki op 04-11-2014
mooie combi van reis-verslag en hun relatie-reis
je mag écht meewandelen, -genieten en -leven.
fijn dat er zoveel fotoos in staan.
door Joke op 06-11-2014
Een heerlijk boek met geweldige beschijvingen over de route en de omgeving daarvan, vergezeld met foto's waardoor je nog beter mee kunt "gaan". De afwisseling met de zeer persoonlijke nootjes van Riet vind ik meer dan geweldig en verdiepend! Inspirerend ook!
door Koosje Harmsen op 17-11-2014
Wat een prachtig boek.
Je voelt bijna dat je meeloopt in de vaak fantastisch mooie natuur, omdat het zo geweldig beschreven is:
de mooie en moeilijke routes, de mooie en soms moeilijke momenten. Ze durven hun emoties te laten zien. Dat maakt het boek zo prettig leesbaar.
door joleen den dulk op 17-11-2014
Meteen uitgelezen! Wat een mooie manier van vertellen, allebei met eigen blik de reis beschreven. En ook nog goed geschreven. Alles komt aan bod: uiteraard het lopen, waar overnachten we?, lekker eten, kapotte schoenen, mooie en ook saaie natuur, gastvrije Italianen, de geschiedenis, de pret, de tegenvallers, ook de liefde en de gedeelde emoties.
Het is net of je hebt meegereisd!

door Rob Boon op 25-11-2014
Zojuist 'Vier vrije voeten' in bijna één ruk uitgelezen. Want als je er in leest kom je er niet meer los van. Zo goed is het geschreven. Fantastisch zoals deze boeiende reis is beschreven. En zo'n boeiende inkijk wordt geven in de persoonlijke drijfveren, emoties en verdere opbouw van een relatie na de pensionering. Bovendien geeft dit werk een soort handboek voor hoe je de toch zeer ingrijpende veranderingen door pensionering het hoofd kunt bieden. Chapeau!


door helen op 08-12-2014
Prachtig boek, in een keer uitgelezen! Het is als het ware alsof je meeloopt op de reis en zo al het moois onderweg met eigen ogen ziet. Daarbij een enorme prestatie die 2200 km lopen. Knap!
door Cees Coumou op 02-02-2015
Zomer 2013: Het paar maakt een voettocht van 101 dagen waarin zij 2126 kilometer afleggen. Er wordt 86 dagen gelopen, 6 tot 40 kilometer per dag, gemiddeld 24,7 kilometer per wandeldag en er zijn 15 rustdagen. De weersomstandigheden zijn gevarieerd maar de zonnige dagen overheersen volgens de bijlage met de statistiek van de tocht.

Honderd dagen, de periode die tegenwoordig aan regeringen wordt geboden om ‘op stoom’ te komen. Daarna moet het gebeuren. Zo ook bij Guus en Riet, na deze tocht is er de pensioentijd. Hoe die te vullen?

Na drie hoofdstukken, die als inleiding iets duidelijk maken over de aanleiding en de voorbereiding van deze tocht, wordt de lezer in 13 hoofdstukken in een sneltreinvaart meegenomen over het wandelpad dat door zeven landen leidt. Het tempo ligt hoog in het verslag. Het boek is in een directe stijl geschreven en leest vlot. Daardoor krijgt de lezer het gevoel erbij te zijn. Je mist eigenlijk niets, zittend met een boek in de hand heb je het gevoel mee te lopen en daarbij veel indrukken op te doen. Soms, als beschreven wordt dat Riet alweer door emoties overmand in een kerk of kapel het Dona nobis pacem aanheft, krijg je de neiging mee te neuriën.

De sfeer van wat er gebeurt als je een langere afstand loopt en dat meerdere dagen achtereen doet, wordt perfect getroffen. Iedereen die wat ervaring heeft met lange afstand wandelen zal het herkennen, rust, het ‘alleen op de wereld’ gevoel, samen en toch alleen met je eigen voeten, zelfvoldaanheid, trots, dankbaarheid en de verrassende ontmoetingen onderweg. Ook details over pijn, tekorten, missers, obstakels, mislukkingen en teleurstellingen worden niet gemeden, maar verteld op een manier die maakt dat de lezer geboeid blijft meelezen.

Reizen is (op)weg zijn. Is er een doel? Is er een plan? De ‘normale, alledaagse’ binding met de wereld wordt verlaten en ingewisseld voor onbekende ervaringen. De grond onder de voeten blijft, maar wie en wat ga je ontmoeten? Kunnen vluchtige ontmoetingen het opnemen tegen de vertrouwde contacten van alledag? Riet blijkt regelmatig met dit ‘loslaten’ te worstelen.

Het verslag is niet alleen een zakelijke beschrijving van het onderweg zijn, de omgeving (inclusief beschrijving en toelichting op wat er ‘op hun pad komt’) de route, onderdak, eten en drinken, koffie die minder regelmatig beschikbaar blijkt dan men thuis kennelijk gewend is. De emotionele kant van het avontuur wordt niet overgeslagen. In tegendeel, het gevoel dat onvermijdelijk het gevolg is van uren lopen op eigen voeten met eigen gedachten, soms afgewisseld met een gesprek, krijgt een eigen plaats. In het boek wordt dat vooral weergegeven in de teksten van Riet. Die teksten zijn italic gedrukt en markeren daardoor rustpunten in het lopende verhaal dat Guus houdt.

Op bladzijde 98 merkt Guus op: “dat was nou ook precies waarom we onder andere op pelgrimstocht waren: om de bezinning op onze plek in het leven.” De lezer is in tweestrijd, bewondering om een prestatie die je niet zo maar nadoet, jaloersigheid om een belevenis die uitnodigend werkt. Tegenstrijdigheid in de titel, een romantische voettocht en de in de beschrijving hardnekkig volgehouden term pelgrimstocht. Daarbij ging het toch om het volbrengen van godvruchtige oefeningen? Of zijn de uit vroeger tijden overgehouden gevoelens bij het begrip pelgrim, die om religieuze redenen hun devotie deden door langdurig en met veel ontberingen op weg te zijn, niet meer op hun plaats?
De titel heeft het over vier voeten maar gaande weg wordt wel duidelijk dat het zonder hoofd en hart niet gaat (waar huist het karakter eigenlijk?). De voeten zijn slechts de instrumenten, geenszins vrij, maar onderhevig aan de besluiten die ver boven hen worden getroffen. En dan de invloeden van de omgeving en het toeval. Niet alles blijkt planbaar, er zijn teleurstellingen, paden die gezocht willen worden, kaarten die fouten bevatten of er helemaal niet blijken te zijn, overnachtingsplaatsen die vol of onvindbaar zijn, gebrek aan plekken om koffie te drinken, kortom er valt nog veel te improviseren na alle voorbereidingen.

Dat Guus en Riet euforisch zijn over hun prestatie en alles wat daarbij is gepasseerd, is niet erg verbazingwekkend als het boek is uitgelezen. Het is allemaal plezierig en in eenvoud opgeschreven en de foto’s illustreren wat je leest, een zoektocht naar de toekomst van twee levens. Het boek moet verplichte kost worden voor al die mensen die over enkele jaren een cursus ‘leven na het pensioen’ moeten gaan volgen. Want zonder voorbereiding zal het niet gaan.

Cees Coumou
30 november 2014


door Dik en Anneke Dekker op 10-02-2015
Een prachtig boek, in 2 dagen uitgelezen. Je wilt het steeds weer pakken en verder lezen (de afwas en andere klusjes wachten wel;-) ).
Het is mooi en heel openhartig geschreven, afwisselend, ook doordat Guus en Riet beiden hun reis en gevoelens beschrijven.
Zeer aan te bevelen, ook al heb je geen zin in 2100 km lopen!!!