Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

L'Chaim, op het leven

Auteur

Kees Wijnberg

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,5 / 5 (2 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

"God bestaat niet." Sommige collega’s schrijven daar ongegeneerd een boek over vol. Vaak schrijven ze hun frustratie of de pijn van beschadigingen van zich af. Daarbij gaat het meestal niet over God maar over zijn grondpersoneel: het instituut van de kerk of kerkmensen, in vaak zeer orthodoxe gemeentes.
Hoewel Kees Wijnberg ook uit die traditie komt, schrijft hij nu een boek over God die bestaat. Hoe hij of zij bestaat probeert Kees te zoeken in zijn familiegeschiedenis, waarin zich afschuwelijke dingen in het leven voordeden, maar waarin nog steeds samen gezongen wordt en op het leven getoost: L’Chaim!

Over de auteur

"Ik (1955, Leeuwarden) studeerde theologie en specialiseerde mij in het pastoraat. Ik was gemeentepredikant in verschillende gemeenten en geestelijk verzorger in de Groesbeekse tehuizen. Naast mijn reguliere werk heb ik altijd een praktijk voor pastorale therapie gehad. Ik ben gehuwd. Samen hebben wij vijf eigen kinderen en veertien pleegkinderen (gehad)."

Productinformatie

ISBN
9789402212976 / 978-94-022-1297-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
05-12-2014
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
222
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

"Nee mam, alleen de mannen mogen staan!", fluistert Kees terwijl hij zijn moeder aanstoot. Hij voelt zich opgelaten. Alle mensen in de kerk lijken wel naar hen te kijken. Ze vallen ook wel op. Zijn moeder is de enige vrouw in de hele goedgevulde kerk, die geen hoed op heeft. Verder hebben ze de verkeerde psalmen en gezangenboekjes. Duidelijk gasten of nieuwelingen, hoor je ze afkeurend denken.
Een rij mannen in het zwart is net de kerk binnengekomen. Sommige mannen gaan staan, maar in ieder geval geen enkele vrouw. Het is lang stil. De dominee staat onder de preekstoel. Het lijkt alsof hij staat te bidden. Dan klimt hij de preekstoel op. Iedereen gaat zitten. Het orgel begint te spelen. Kees haalt opgelucht adem. Een prachtig geluid en een goede organist. Jammer dat ze allemaal psalmen zingen volgens het bord. Kees vindt de meeste gezangen mooier en beter te begrijpen.
Na het voorspel begint de gemeente te zingen. Een mooie akoestiek en goede zangers, maar het tempo! Allemaal op hele noten, lang uitgerekt, zodat je als je er niet verdacht op bent je nauwelijks genoeg hebt aan twee ademhappen. Wat vermoeiend en wat neerslachtig! En het wordt niet beter.
Stiekem kijkt Kees naar zijn moeder naast hem. Die heeft de moed van het meezingen al opgegeven. Ze kijkt toevallig ook zijn kant op en beiden schieten achter hun hand in de lach.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Ger Keijzers op 11-12-2014
Het boek heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik heb het vandaag (11 dec.) in één keer gelezen. Zag veel parallellen met mijn eigen leven. Het boek is zeer openlijk en geeft een duidelijke kijk op het leven van de schrijver en zijn gedachten.
door Gerard Strien op 14-09-2017
Door de "staccato"-opzet van het boek pakt het mij als lezer des te meer. De sprongen in tijd in het eerste deel van het boek storen niet; je aandacht als lezer blijft bij de lijn van het verhaal.
Woorden zijn geduldig, ook al zijn ze misschien met snelheid neergeschreven. De 'lichte' of 'luchtige' verwoording in korte zinnen ademt bijna een vorm van (zelf-)verheerlijking. Het geloof in God en zichzelf kan een mens vleugels geven. Maar het neemt niet weg dat de verhaalde situaties voor verschillende van de opgevoerde personen wellicht andere, diepere sporen hebben getrokken dan de auteur in zijn euforie tot uitdrukking brengt. Het zij hem vergeven. Het boek inspireert me desondanks.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Het heeft de kleur van GOD.

Kees Wijnberg

God heeft vele namen: Allah, Jehova, Boeddha. Is God een hij of een zij? Elke traditie heeft zijn geloofsverhalen over God. Verhalen vragen er om, om verteld te worden. Dat doen mensen al vele eeuwen. Ze vertellen verhalen om te beschrijven wat ze eigenlijk niet begrijpen of waar ze bang voor zijn. De verhalen brengen de mysteries terug naar de menselijke maat. In dit boek staan veel verhalen over de veelkleurige GOD. Kinderverhalen om zelf te lezen, voor te lezen en er over te praten. Bedoeld voor kinderen en voor in wie het kind nog springlevend is.
20,50
Voorkant cover

Schepper mag ik overvaren?

Kees Wijnberg

Mensen komen van GOD en gaan naar GOD, een soort levenstocht. Het leven is een geschenk voor even. Om verder te leren en dichter bij GOD te komen. Ik geloof daarin. Het geeft zin aan mijn leven en mijn sterven. De verhaaltjes in dit boekje gaan over die weg en de wegwijzers en engelgidsen voor de kinderen van GOD. Het zijn oude verhalen, die al eeuwenlang zijn doorverteld door mensen zoals wij: mensen op zoek, mensen van de weg. Samen met de illustraties, die door Henk de Jong zijn getekend, zijn ze goed te lezen, voor te lezen en je kunt er goed over te praten. Schepper mag ik overvaren? is voor kinderen en voor in wie het kind nog springlevend is.
20,50
Voorkant cover

Maar jij kunt haar een beetje mooier kleuren

Kees Wijnberg

Door allerlei omstandigheden, door eigen schuld of door stom ongeluk kan  je hele leven op zijn kop komen te staan. Ook eigen ervaringen als kind kunnen ineens een storende handicap worden. Als kinderen in zo’n situatie belanden, is het gevaar groot dat ze er schade aan oplopen. Dan is het goed om hen te beschermen tegen verdere beschadigingen en hen tijdelijk uit huis te plaatsen. Wij vinden opvang in een pleeggezin vaak de beste hulp, die je dan kunt geven. Mijn vrouw en ik, en later onze kinderen hebben ons huis opengesteld voor alle vormen van opvang voor kinderen die (tijdelijk) niet thuis konden wonen. De verhalen die ik vertel, gaan over echte kinderen: onze kinderen.
18,50