Gekleurd, maar binnen de lijntjes

Eef Bijlsma

Category: Society

€ 17,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Steeds moet men zich aanpassen als men van woonomgeving verandert. Van de grote stad naar het platteland of van een ander werelddeel naar Nederland. Maar hoeveel wil je van jezelf loslaten bij die aanpassing? Hoever moet de ander gaan als hij zich moet aanpassen aan onze cultuur? Of mag de ander eisen dat jij je aan hem aanpast, omdat hij van elders komt? Gaat een Nederlandse vrouw zich dienstbaar opstellen als ze in Afrika gaat wonen of moeten we in Nederland accepteren dat homo’s worden gediscrimineerd en schaffen we zwarte piet af? Wie moet zich aanpassen en hoever?

From the book

De meerderheid van al die mooie culturen die zich in Nederland vestigen, zijn een aanwinst voor onze maatschappij. De fout zit er alleen in dat Nederland niet het juiste antwoord heeft willen vinden op de import van al die verschillende culturen en in het zoeken naar oplossingen alleen heeft gevist in de eigen cultuur terwijl aanpassen ook vraagt dat oplossingen worden bedacht die passend zijn bij de andere cultuur. Andere culturen vragen soms een andere aanpak om effectief te kunnen zijn. Nederland is niet langer een eenheidsworst van allemaal mensen met dezelfde achtergrond. Maar de oplossing zit er niet in om de kop in het zand te steken en “minder, minder, minder” te gaan scanderen. Dat is ronduit beledigend naar al die duizenden Marokkanen die het uitstekend doen in Nederland en een aanwinst zijn voor de regenboog aan kleuren die ons land bevolkt. In dit voorbeeld zijn het niet de Marokkanen die fout zijn, maar het is Nederland die niet weet om te gaan met al die andere inbreng en vanaf het begin een knuffelcultuur heeft opgezet waarbij foute elementen binnen die cultuur te veel ruimte hebben gekregen. Iedere cultuur heeft zijn percentage aan onaangepast gedrag, maar door ander gedrag en anders denken weg te knuffelen, hebben wij als Nederland die percentages alleen maar laten groeien. 

About the author

"Als tiener verhuisde ik van het platteland naar de grote stad. Ik moest vreselijk wennen aan mijn nieuwe omgeving. Na veel reizen heb ik me professioneel beziggehouden met alle aspecten van inburgering. Mensen die zich moesten aanpassen aan hun nieuwe woonomgeving en het leven in een andere cultuur. Nu woon ik in West-Afrika en moet ik zelf inburgeren. Maar hoeveel wil ik los laten van wat ik op dat Friese platteland heb aangeleerd aan waarden?"

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Gekleurd, maar binnen de lijntjes

Author:

Eef Bijlsma

Category:

Society

Number of pages:

148

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

24-12-2014

ISBN:

978-94-0221-382-9 / 9789402213829

Price:

€ 17,95

Language

Dutch