Antoinette - Verhalen van een 104-jarige

Mieke Vandromme

Category: Stories
  • (1)

€ 18,15
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Antoinette is honderd en vier. Ze werd geboren in Antwerpen en woonde er op minstens tien adressen. Momenteel verblijft ze in Rusthuis Rozenblat. Elke zaterdagmiddag kiest nichtje Klara een krantenknipsel uit groottantes koekendoos. Antoinette leest de tekst vluchtig door en vouwt haar handen met de door nicotine gekleurde wijsvingers tegen elkaar. Ze sluit de ogen en houdt haar vogelkopje schuin naar rechts. Dit is het signaal dat er een verhaal zal volgen. Deels waar gebeurd, deels aangevuld met tantes rijke verbeelding. De personages koppelt ze aan de namen van neven en nichten. De plaatsen verzint ze ter plekke. Alhoewel: ze blijft binnen Antwerpen.

From the book

Zaterdag, twee uur in de namiddag.
Groottante Antoinette heeft gretig de lunch van gebakken aardappeltjes en kip provençale verorberd. Het hazenslaapje dat ze zich daarna gunt is voorbij. Klaarwakker wacht ze in haar rolstoel bij het raam op mijn bezoek.  
Na de vier kussen en het informeren naar elkaars gezondheid, kies ik lukraak een krantenknipsel uit haar koekendoos. Groottante Antoinette leest de tekst vluchtig door. Dan vouwt ze haar handen met de door nicotine gekleurde wijsvingers tegen elkaar. Ze sluit de ogen en houdt haar vogelkopje schuin naar rechts.
Dit is het signaal dat er een verhaal zal volgen. Deels waar gebeurd, deels aangevuld met tantes rijke verbeelding. De personages koppelt ze aan de namen van neven en nichten. De plaatsen verzint ze ter plekke, alhoewel altijd in Antwerpen.

***
Te koop : Autogarage. Pand met inboedel. Incl. poppen en toebehoren.
***

Neef André verzamelde poppen. Etalagepoppen. Hij stelde ze op in zijn vitrine. Garage André, voor de tweedehandse wagen op uw maat.
’s Zaterdags, als hij geen herstellingen had, ging André tussen zijn poppen staan. Zagen de voorbijgangers het verschil tussen vlees en plastiek? Absoluut niet. Niet van op tien meter afstand. De poppen lokten potentiële kopers. Zoals in een restaurant, dacht André. Volk trekt ander volk aan.
André verplaatste zijn poppen regelmatig. Eentje in een auto, eentje ernaast. Een pop bij de palm in de hoek. Een trio op stoeltjes met in hun midden een tafeltje met frisdrank.
Vrouwen deden het beter dan mannen. Als je de reclamefolders mocht geloven tenminste. Studies toonden aan dat vernieuwing noodzakelijk was. Ook bij ondernemer André. Bijgevolg drong zich een wekelijks aangepaste voorstelling op.
André schuimde de rommelmarkten af. Hij was kieskeurig, wist precies wat er in zijn plaatje ontbrak. Naast poppen kocht hij ook pruiken, kledij en accessoires.

About the author

"Ik ben docent informatica (Kortrijk, 1956). Schrijven is mijn tweede natuur. Ik publiceerde columns, kortverhalen, artikels, de dichtbundels Feutus en Geboren, vrouw (Kopschipkring, 1980 en 1990) en het non-fictie boek Essence van 10 ondernemende vrouwen (Davidsfonds, 2010)."

Reviews

2015-01-11 10:32:54 | By: redactie Antoinette | Rating:
De opbouw van het boek is even eigenzinnig als het hoofdpersonage zelf, waardoor de lezer zich glimlachend laat meeslepen in de fantasierijke verhalen van Antoinette.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Antoinette - Verhalen van een 104-jarige

Author:

Mieke Vandromme

Category:

Stories

Number of pages:

172

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

09-01-2015

ISBN:

978-94-022-1320-1 / 9789402213201

Price:

€ 18,15

Language

Dutch

Rating:

  • (1)