Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

WOISKI
Mijn familie en ik

Auteur

Ronny Woiski

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (4 reviews )
Prijs
26 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België)

Samenvatting

In 1835 verhuist de Pruisische luitenant, Freiherr Gustav Erdmann Adalbert von Woisky naar Suriname. Daar wordt hij plantage-eigenaar. Op 1 juli 1853 schenkt hij zijn slavin Clasina en de twee kinderen die ze samen hebben de vrijheid. Gedurende meer dan anderhalve eeuw veranderen keer op keer de levensomstandigheden van hun nazaten die zich als kameleons aan hun nieuwe omgevingen aanpassen. Een documentair verhaal en een familiebiografie over een Surinaamse familie van musici en entertainers. Het verbindt Polen met Pruisen, Suriname, Nederland, Spanje en Zweden. Het is tevens een hommage aan Max Woiski sr., een groot artiest die ons veel te jong, berooid en door velen vergeten heeft verlaten.

Over de auteur

"Ik ben geboren op 5 november 1942 in Amsterdam uit Surinaamse ouders. In mijn tienerjaren verhuisde mijn familie naar Spanje. In 1962 verhuisde ik naar Zweden, waar ik eerst vijf jaar als zanger en entertainer werkte. Tussen 1967 tot 1977 was ik Horecaondernemer. Van 1978 tot 1980 studeerde ik economie aan de Universiteit van Stockholm. Van 1980 tot mijn pensioen heb ik als accountant en consultant bij verscheidene internationale accountant- en consultantbureaus gewerkt."

Productinformatie

ISBN
9789402214741 / 978-94-022-1474-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
13-02-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
378
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

De tentoonstelling geeft een beeld van tweehonderdvijftig jaar slavernij, het fundament van de kolonie. Het betekende tweehonderdvijftig jaar afschuwelijk lijden. De suiker werd duur betaald. Er zijn tekeningen van slavenschepen waar de gevangengenomen Afrikanen als sardientjes in een blik liggen. Er zijn voorbeelden van registers over deze menselijke vracht, voorbeelden van ijzeren halsbanden, ijzeren maskers, zwepen en hoe de slaven gebrandmerkt werden met de initialen van hun eigenaar. Er zijn oude almanakken met complete registers over plantages, eigenaren, blankofficieren, directeuren, voormannen en slaven. Het was toen gewoon dat men mensen als eigendom beschouwde. Ze werden als dieren behandeld en moesten zich letterlijk dood werken. Voor 1863, toen Nederland als laatste westers land de slavernij afschafte, kon het echter ook voorkomen dat slaven vrijgelaten of vrijgekocht (gemanumiteerd) werden. De gouverneur verleende dan Vrijlatingsbrieven (Manumissiebrieven) die voormalige slaven altijd bij zich moesten hebben als bewijs dat ze vrij waren.
Een voorbeeld van zo’n Manumissiebrief is ook op deze tentoonstelling te zien. Een geelachtig, beduimeld stuk papier dat in een vitrine ligt. Een gedeelte van de tekst is voorgedrukt en de rest bestaat uit een sierlijk handgeschreven tekst met onder anderen de naam van de voormalige eigenaar, de voorgestelde naam van de voormalige slaaf als vrij mens en het gekozen beroep. De brief is ondertekend door niet minder dan zes personen.

Wanneer ik de tekst op die Manumissiebrief probeer te lezen gaan de haren op mijn armen recht overeind staan en schiet er een huivering door mijn hele lichaam. Ik moet de tekst nog een keer lezen. Heb ik het echt goed gezien?
Ja, het is waar…er staat Woiski.

Dit is de vrijlatingsbrief van mijn betovergrootmoeder, Elisabeth Clasina Woiski.

Op deze voormiddag in het Tropenmuseum in Amsterdam begint een onwaarschijnlijke en buitengewone reis. De laatste halte van die reis is dit boek.

Reviews (4)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Nadia Deenen-Valies op 21-02-2015
Geweldig Ronny! Ik heb de samenvatting gelezen.
Niet te geloven dat de manumissie Van Elizabeth Woiski in Amsterdam ligt! of lag

Ik ben je ook heel toevallig op het spoor gekomen. Namelijk door het overlijdens bericht van Fansje Woiski in 2011

Zo is voor ons ook de familie relatie duidelijk geworden. Groot tante Carolina Heeft mijn moeder onder de hoede genomen. Op die manier is ze in contact gebleven met een tak van de familie.

Dank je wel om een foto van Franz Woiski te sturen, zodat mijn moeder een foto van haar vader heeft.

Ik kijk uit naar het boek, heel veel bedankt. Ik wilde graag een paar boeken bestellen en naar Suriname en Canada laten versturen, helaas kan dat niet voor beide landen. Ik vind er wel wat op.

Tan Bun, Surinaams voor Blijf wel

Nadia Deenen-Valies PT, BSc PT, Cert MDT, CLT
Nazaat van Franz Woiski

door frans hoogers op 21-03-2015
Ik heb je boek gelezen en ben echt onder de indruk.
Niet alleen van jou schrijfkunst maar zeer zeker ook van de inhoud. Ik vond het ondanks de (soms zware) inhoud toch luchtig gebracht. Het leest lekker weg heet dat bij ons...Wat een turbulent leven heb jij, en je familie, achter de rug. Ook het leven van de (ex) slaven deed mijn hart pijn. Kortom prima boek die ik iedereen aanraad. Groet, Frans Hoogers



door Willem Schuiveling op 26-03-2015
Boek gelezen en met waardering voor het vele werk en ik dacht wel 10 jaar dat de schrijver eraan gewerkt heeft voor een boek. Zelf heb ik haast alles meegemaakt, tenminste wat in Nederland was, vanwege mijn betrokkenheid bij de familie en daardoor kan beamen dat alles leuk is opgeschreven. Uiteraard is het voor velen plezierig om te lezen, daar het een geheel is van de betrokkenheid van een Surinaamse familie met muziek die in Nederland en daarbuiten is aangekomen. Alzo radio, tv, en de zaken die de mensen mochten bezoeken zoals het is vermeld is reuze leuk, vooral voor degenen die de naam Woiski nog kennen. Het is een aanbeveling voor iedereen die dat nog weet.De namen La Cubana & Tropicana weten nog velen met genoegen uit te spreken en die ook dierbaar waren voor velen hier in Nederland, Suriname en Mallorca.Een aanbeveling waard!!
door marianne langerijs op 03-02-2018
Ik heb geweldig genoten van de familie kroniek van de fam woiski mijn vriendin margret woiski weet nog niet eens zoveel als ik. na de voorstelling van woiski versus woiski direkt dit boek aangeschaft dank voor de inkijk.
vriendelijke groet marianne