Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Piramide van de Wetenschap

Auteur

P.H. Admiraal

Uitvoering
Paperback
Prijs
24 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De geschiedenis van de ontwikkeling van de wetenschap wordt vergeleken met een estafette, waarin de dominerende culturen hardlopers zijn die het stokje overnemen van landen die tevoren machtig waren. Zij nemen de bestaande kennis en uitvindingen over en geven de ontwikkeling nieuwe vaart. Hun wereldlijke macht blijkt echter tijdelijk en wanneer zij wegzinken, vindt wederom een kennisoverdracht plaats naar een opkomend rijk, gesymboliseerd door het overnemen van het estafettestokje. Zo hebben verschillende culturen al zo’n 50 eeuwen voortgebouwd aan de piramide van kennis, zoals die nu bestaat.

Over de auteur

"Mijn carrière als econoom vond plaats aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik heb er gestudeerd, ben er gepromoveerd en maakte jarenlang deel uit van de staf. Het werd mij steeds duidelijker dat het economische proces niet los kan worden gezien van de maatschappij waarmee zij in wisselwerking staat. Hierdoor ben ik mij na mijn pensionering gaan interesseren voor geschiedenis. Het heeft geleid tot een boek dat uit een verrassend perspectief naar de historische gebeurtenissen kijkt."

Productinformatie

ISBN
9789402215403 / 978-94-022-1540-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-03-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
270
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Toen Julius Caesar terugkeerde uit Egypte gaf hij opdracht aan de Alexandrijnse astronoom Sosigenes een geschikte kalender te ontwerpen voor het Romeinse rijk, waarbij de feestdagen seizoensgebonden zouden zijn. De Romeinen hadden voordien een maankalender, die door de bestuurders van de steden werd bijgehouden. Dit had geleid tot een onbevredigende situatie. De kalenders van de steden in de Romeinse republiek liepen uiteen door gebrek aan kennis en ook in verband met corruptie. 

Sosigenes nam de Egyptische kalender als uitgangspunt. Hij stelde het jaar vast op 365 dagen en voegde om de vier jaar een schrikkeldag in, zodat het gemiddelde jaar 365,25 dagen lang zou worden. Op 1 januari begon de kalender, terwijl van oudsher het nieuwe jaar in de Romeinse republiek begon op 1 maart.  Dit verklaart waarom nog heden ten dage de nummering van de zevende maand september tot en met de tiende maand december in letterlijke zin niet klopt. Juli was oorspronkelijk de vijfde maand Quintilis, die werd vernoemd naar Julius Caesar en de zesde maand was Sextilis, die korte tijd later de naam van Augustus kreeg toebedacht. Dit gebeurde naar aanleiding van een kleine correctie, die nodig was, omdat door een misverstand aanvankelijk iedere drie jaar een schrikkeldag was ingelast. Bovendien kreeg de maand augustus ter ere van de keizer net zoveel dagen als de maand juli, zodat er iets meer onregelmatigheid kwam in de lengte van de maanden dan nodig was.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek