Ik zit op strand

Anne-Marie Vermazen

Category: Miscellaneous
  • (1)

€ 21,05
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op de stranden van Westduin en Dishoek in Zeeland wordt al tientallen jaren in de zomermaanden geslapen, in houten huizen. Clandestien en toegestaan. Badend in zeewater, of badend in luxe. In Ik zit op strand komen vele zomerseizoenen voorbij waarin strandgebruiken en regels veranderen. Van mensen die hun strandhuis op hun rug de duinen over droegen tot mensen die hun boodschappen op strand aan huis laten bezorgen. Dat is allemaal strandleven. Het boek biedt de unieke mogelijkheid om bij bijzondere huisjes even binnen te kijken. Zelfs wordt hier en daar het deksel van een pan opgelicht...

From the book

Als er springvloed in aantocht was, of er dreigde slecht weer, dan waren de strandbewoners vaak vooraf al bezig met voorbereidend werk. Vóór de huisjes werden dammetjes van zand gemaakt ter bescherming van huis en bezittingen. Vooral de kinderen vonden dat prachtig. 

 

Bij springvloed ‘s nachts hielden de vrouwen en kinderen zich binnen klaar om met de meest waardevolle bezittingen te kunnen vluchten als het mis ging… Voor mensen die de zee niet kenden, huurders bijvoorbeeld, was het vaak zo eng, dat ze de afrastering achter hun huis doorknipten en de duinen in vluchtten.

 

Noor herinnert zich zo’n gelegenheid nog goed: "Een zomerstorm in 1992. Het was wind-kracht 8 à 9 Bft., in combinatie met springvloed. De mannen bleven waken op de bordes-sen. Ik ging met mijn twee kleine kinderen naar de zolder, en viel daar ondanks de loeien-de storm in slaap. Midden in de nacht maakte m’n man me wakker. "We gaan hier weg", zei hij. Toen ik beneden kwam, golfde de vloer door het water wat eronder stond. Het zeil was opgebobbeld van het vocht. We hadden papieren en portefeuilles al in de tas gedaan. Het was donker, het stormde, het was heel angstaanjagend. We verlieten het huis via het achterbordes en klommen, ieder met een baby in de armen, tegen de duinen op. 

About the author

"Hoe hebben die andere mensen hun strandhuis ingericht?, vroeg ik me af, toen ik in 2009 voor het eerst op het strand van Dishoek sliep. Ik wilde dat vastleggen in foto’s. Toen ik ontdekte dat het 'wonen op strand' een geschiedenis had van vele decennia, nam ik de uitdaging aan om dat verhaal te vertellen. Ik neem de lezer graag mee op verkenning naar de slaaphuisjes bij Westduin en Dishoek in al hun facetten."

Reviews

2015-04-17 23:29:37 | By: Elske | Rating:
In 1 ruk uitgelezen !
Altijd al eensin zo,n huisje willen wonen voor een week
Nooit gedaan...en nu heb ik er een hele hoop van binnen gezien
Aanrader !!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Ik zit op strand

Author:

Anne-Marie Vermazen

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

228

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 20 x 20 cm

Release date:

03-04-2015

ISBN:

978-94-022-1541-0 / 9789402215410

Price:

€ 21,05

Language

Dutch

Rating:

  • (1)