Muziekparels

Wim Oosterom

Category: Art, culture & music

€ 28,85
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Iedereen kent deuntjes van Beethoven, Mozart, Strauss of Verdi. Ook al luistert u niet naar klassieke muziek en weet u evenmin wie de genoemde personen zijn. Muziekparels is een unieke kans om met Mozart of Haydn te beginnen. Klassieke muziek is internationaal en het houdt de schrijver van dit boek al zijn hele leven lang bezig. De schrijver beschrijft de achtergronden en het boeiende of zonderlinge leven van de componisten in een notendop. Grappige anekdotes en uitleg over het hoe en waarom maken het verhaal vaak begrijpelijker en nog mooier!

From the book

Verdi was erg gesloten over z’n privéleven, maar het was z’n schoonouders opgevallen dat er wel affectie was tussen hen beiden, maar ze hadden het idee dat er niet echt sprake was van liefde tussen hem en zijn dochter. Ze kregen desondanks twee kinderen. Helaas overleed het meisje na de opera Oberto. In deze opera hoor je nog wel de invloed van Donizetti en Bellini. Dan volgt er een wat karige periode en gaf zijn vrouw zelfs juwelen aan de lommerd als onderpand om de huur te kunnen betalen. Zij cijferde zich helemaal weg en stimuleerde hem om door te zetten. Kort daarop overleed hun zoontje eveneens. Maar daarmee was het nog niet gedaan, want ook zijn vrouw overleed kort daarop aan een hersenvliesontsteking.
Net in die tijd had hij een opdracht gekregen een komische opera te schrijven. Dat werd een enorme flop en deze werd dan ook uitgefloten. Verdi zwoer geen noot meer op papier te zetten en zonderde zich af. Toevallig ontmoette hij Merelli, een invloedrijk impresario die hem meetroonde om hem een libretto te laten zien dat een ander had afgewezen als zijnde gebrekkig. Toen hij het met tegenzin meenam naar huis viel het op de grond precies bij de tekst van: "Va pensiero sull’ali dorate", "Vlieg gedachten, op gouden vleugels". Dit werd zelfs wel eens gezien als volkslied.
Het las het script wel een paar maal die nacht omdat hij niet meer kon slapen. Hij ging als het ware gebukt onder de treurnis van het verhaal. Uiteindelijk kwam toen toch de gewel- dige opera Nabucco (donossor) uit z’n pen, die meteen een hit was en de doorbraak betekende voor hem. Tijdens de repetities zongen omstanders gewoon mee en ook de musici konden het niet laten. Toevallig zat Donizetti, waar Verdi zo tegenop keek, op het balkon alles te volgen. Hij besefte onmiddellijk de waarde ervan en dat klopte precies want de opera sloeg in als een bom, de dagen erna liep iedereen de deuntjes op straat te zingen...

About the author

"Op de basisschool ontstond mijn interesse voor klassieke muziek al. Daarbij ontbrak meestal duidelijke uitleg van de muziek. Veel lezen erover, zelf een muziekinstrument bespelen en noten leren lezen, wakkerde mijn honger naar kennis alleen maar aan en ik kreeg er steeds meer plezier in. Jaren later ben ik aarzelend begonnen met aantekeningen maken als ik naar muziek luisterde. In de loop der jaren heb ik die uitleg uitgebreid, aangevuld met een levensloop en anekdotes."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Muziekparels

Author:

Wim Oosterom

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

666

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

28-08-2015

ISBN:

978-94-022-1936-4 / 9789402219364

Price:

€ 28,85

Language

Dutch