Schilderijenjacht

Erik H. van der Graaf

Category: Art, culture & music

€ 20,15
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Ontdekkingen van kostbare, onbekende of verloren gewaande meesterwerken halen met regelmaat het nieuws. Het vinden van waardevolle of in kunsthistorisch opzicht interessante schilderijen blijkt een reële mogelijkheid. Achter ieder schilderij schuilt een verhaal. Hoe ouder het schilderij, hoe groter de kans op een verborgen verhaal. Dit vormt de rode draad in een serie korte, waargebeurde verhalen. Daarin neemt de schrijver u mee in zijn belevenissen bij aankoop, onderzoek en restauratie van antieke schilderijen. Soms leidt het onderzoek tot resultaat, maar niet altijd. Schilderijenjacht is een aaneenschakeling van volharding, onverwachte en bijzondere spelingen van het lot, emotie en nuchtere onderzoeksresultaten.

From the book

De dag in kwestie voldeed volledig aan de verwachting: donderdag 16 december 2011 was koud en regenachtig. Bovendien zette de duisternis tegen het einde van de middag – gebruikelijk voor de tijd van het jaar – nog eens extra vroeg in. Vlagen natte sneeuw uit een zware, laaghangende bewolking en aangewakkerd door onbarmhartige windvlagen teisterden het centrum van Rotterdam en omgeving. Deze setting stond weliswaar niet helemaal in contrast met een deel van het werk van Jan van Goyen – de onvolprezen meester van het Hollandse landschap uit de 17e eeuw – maar deed zijn zucht naar het uitbeelden van licht en atmosferische ruimte zonder meer tekort.
 
Veiling
De periodieke veiling in de categorie ‘curiosa & inboedel’ georganiseerd door Vendu Notarishuis in Rotterdam voltrok zich als vanouds. Een bonte verzameling van de gebruikelijke handelaren, doorgewinterde verzamelaars en geïnteresseerden kwam samen. Bieden op afstand beperkte zich tot een enkele telefoonlijn, want bieden via het internet had nog net niet zijn intrede gedaan. Al met al een redelijk overzichtelijk geheel dus. De spanning was er echter niet minder om, integendeel.
Na enig wachten was het schilderij in kwestie dan eindelijk aan de beurt. Relatief weinig respons uit de zaal. Zou het mogelijk zijn om dit schilderij ‘binnen te halen’?Tijdens de kijkdagen voorafgaand aan de veiling leek er nauwelijks belangstelling voor het stuk. Begrijpelijk wellicht, want het paneel oogde zelfs voor een onervaren veilingbezoeker niet in de meest glorieuze staat en leek ronduit liefdeloos te zijn behandeld door de vorige eigenaar(s).

About the author

"Naast mijn werk als business development manager in zakelijke dienstverlening schrijf ik regelmatig artikelen. Vanuit mijn passie voor het verzamelen en onderzoeken van schilderijen publiceer ik onder meer over mijn eigen onderzoek en museumexposities. Ook interview ik professionals uit de wereld van de handel in kunst en antiek en wetenschappelijk kunsthistorisch onderzoek. Mijn eerste boek Schilderijenjacht is het persoonlijke relaas van de zoektochten naar de oorsprong en herkomst van sommige van mijn schilderijen."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Schilderijenjacht

Author:

Erik H. van der Graaf

Category:

Art, culture & music

Number of pages:

206

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

02-10-2015

ISBN:

978-94-022-2030-8 / 9789402220308

Price:

€ 20,15

Language

Dutch