Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De ziekte van Lazarus
Lepra in de middeleeuwen

Auteur

M. Boshart

Uitvoering
Paperback
Prijs
24 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Aan het begin van de middeleeuwen breidt het aantal lepragevallen zich in Europa sterk uit. Dat is zorgwekkend vanuit een medisch, maar vooral ook vanuit een religieus standpunt. Lepra wordt gezien als een straf van God en het resultaat van een zondig leven. Zonde is besmettelijk, dus wordt geprobeerd de leproos zoveel mogelijk te isoleren in speciale inrichtingen, leprozerieën. De ziekte van Lazarus - Lepra in de middeleeuwen vertelt over maatschappelijke uitsluiting, vooral op initiatief van een kerk die het dagelijks leven overheerst. Het is ook het verhaal van een kerk die juist op dit gebied uiteindelijk faalde, omdat leprozen werden herkend als ‘Gods lieve siecken’.

Over de auteur

"Ik ben geboren in 1940. Ik studeerde Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam en was een groot deel van mijn werkzame leven als docent verbonden aan het Hoger Beroeps Onderwijs. Momenteel verdeel ik mijn tijd vooral tussen het beheer van een antiquariaat en het bestuderen van historische aspecten van enge ziekten."

Productinformatie

ISBN
9789402220070 / 978-94-022-2007-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
25-09-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
264
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Lazarus, de Bijbelse leproos, mocht zich na zijn overlijden verheugen in een regelrechte hemelopneming. Geen vagevuur, nee, hij verkeerde meteen in ‘Abrahams schoot’.
In de middeleeuwen ontwikkelt zich een nogal tweeslachtige houding ten opzichte van de leproos. Aan de ene kant is hij een voorwerp van verachting, door eigen schuld is hij ziek geworden en zijn lijden is uitzichtloos, al kan dat lijden wel verdraaid lang duren. Aan de andere kant wordt hij op aarde zwaar beproefd, maar kennelijk is zijn straf inderdaad ‘aards’, na zijn overlijden is alles vergeten en vergeven en kan hij rekenen op de hemelse geneugten. ‘Deze conceptie van de beloning in het hiernamaals van al de in het leven ondervonden ellende, voert ons midden in de gedachtewereld van de … middeleeuwen.’ De middeleeuwen vormen geen prettig tijdvak: ziekte, hongersnood, oorlog, geweld waren zaken waar elke middeleeuwer wel in zijn of haar leven mee te maken kreeg. ‘… als er een liefdevolle god was – zo dacht men – moet er toch een verklaring zijn voor al die ellende.’ Misschien dat de ellende van het aardse leven wel een voorwaarde is om uiteindelijk de hemelse zaligheid te kunnen smaken, niets voor niets. En via deze gedachte komt men op het idee van ‘Gods lieve siecken.’ Lijden en ziekte van de leproos zijn geen straf, maar een onderscheiding, een beproeving, die beloond zal worden in het hiernamaals. Of die hemelopneming van een leproos ‘zomaar’ gaat is overigens de vraag. Lazarus heeft zijn lot met geduld gedragen en over het algemeen wordt een houding van geduld en berusting van de leproos toch wel beschouwd als een voorwaarde om een uitverkorene van God te kunnen worden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek