Leven op zesduizend vierkante meter - Hele natuurlijke verhalen

Gerard H. Peeters

Category: Animals

€ 17,65
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Van een bovenhuis aan een snelweg naar een oud huis met een bostuin eromheen. Wat een verademing! Rust en stilte is wat Gerard H. Peeters en zijn vrouw een kwart eeuw geleden voor ogen hadden toen ze verhuisden. Nou ja, stilte was en is er niet echt, maar nu zijn het natuurgeluiden die ze horen. Die kunnen best heel luid zijn. Maar het zijn de geluiden van het leven zelf, van dieren, van wind in de bomen, van regen op de bladeren. Alle beesten (van mieren tot reeën), bomen en planten werden aan onze zorg toevertrouwd. Het paar heeft een hoop van hen geleerd en maakt de lezer daar nu deelgenoot van.

From the book

Op een zomeravond zaten we vredig voor het huis een kop koffie te drinken, toen de stilte werd verbroken door tamelijk luid gekreun en gezucht. Wat zullen we nou hebben? dachten we. Een dier in nood? Het was geen mens. Zeker niet. Daar klonk het niet naar. We bleven een tijdje zitten luisteren. En het ging maar door, en door.
Wat zou dat nou weer zijn? Ons huis is wel oud, maar het spookt er beslist niet. Als de tuin een voormalige begraafplaats was geweest, zou je nog kunnen denken dat een van de doden zich niet helemaal lekker voelde. Voor sommige mensen een reële veronderstelling. Voor ons niet.
Om het raadsel op te lossen gingen we stilletjes op onderzoek uit. Om de hoek van het huis stonden we ineens oog in oog met een paartje egels. De situatie waarin ze zich bevonden, zag er potsierlijk uit. De een draaide met de snuit naar de ander gekeerd om zijn/haar as. De ander liep zuchtend op een sukkeldrafje in een kringetje om de eerste heen. Ze hielden elkaar scherp in het oog.
Meestal zijn egels vrij schuw. Als ze mensen op een paar meter afstand ruiken, verbergen ze zich. Maar deze twee deden net of we er niet waren. Ze waren zo verdiept in wat een boerendansje leek, dat ze zich waarschijnlijk niet eens van onze aanwezigheid bewust waren. Dit kon niet anders dan een paarritueel zijn. Alleen dan concentreren dieren zich zo sterk op elkaar, dat ze hun omgeving totaal negeren.
We keken het tafereel een tijdje met ingehouden adem aan. De egel in het midden speelde de passieve rol en was beslist het vrouwtje. Het mannetje draaide fanatiek puffend zijn rondjes.

About the author

"Het grootste deel van mijn werkzame leven ben ik redacteur geweest. Dat ik een blauwe maandag ook nog als chemisch analist heb gewerkt, zullen we maar vergeten. Van belang is wel dat ik acht jaar voor de klas heb gestaan. De kinderen waren dol op mijn verhalen. Ik dacht: daar ga ik iets mee doen. Ik kwam eerst bij een boekenuitgeverij terecht en tenslotte als redacteur bij  het populair-wetenschappelijke tijdschrift KIJK. Vooral in de laatste functie heb ik mijn hart kunnen ophalen aan het schrijven van vele verhalen."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Leven op zesduizend vierkante meter - Hele natuurlijke verhalen

Author:

Gerard H. Peeters

Category:

Animals

Number of pages:

132

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

23-10-2015

ISBN:

978-94-022-2106-0 / 9789402221060

Price:

€ 17,65

Language

Dutch