Cover voorkant
Herinneringen van een Haagse jongen
Herinneringen van een Haagse jongen

Herinneringen van een Haagse jongen

Peter Frederiks

Category: Biographies

€ 18,10

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

“Drie maanden voor mijn geboorte was mijn vader overleden. Mijn opvoeding kwam in handen van mijn stiefvader, die de vader is van mijn zus. Op de dag van mijn geboorte waren er Duitse soldaten in Den Haag. De Hongerwinter ging niet ongemerkt voorbij. Bij het schrijven van mijn autobiografie over de periode tussen 1940 en 1960 heb ik een beroep op mijn geheugen gedaan. Dat heeft veel opgeleverd, maar hoe betrouwbaar is deze opbrengst? Mocht ik afgaan op wat me te binnen schoot? In welke mate kan de lezer vertrouwen op wat hij te lezen krijgt over mijn geschiedenis?”

From the book

Mijn eerste herinnering is een Duitse soldaat. Misschien.
Ik ben thuis en sta voor het raam naar buiten te kijken. Aan de overkant van de straat zie ik een Duitse soldaat, helm op het hoofd, geweer over de schouder, heen en weer lopend, hij is alleen. Dat is spannend, want met een soldaat weet je het maar nooit en uit een geweer kunnen zomaar kogels komen. Als hij die kleine gluurder ziet, kan hij boos worden en dan loopt het met mij niet goed af. Dat weet ik zeker.
Ik zou deze herinnering graag inwisselen voor een andere, want juist een soldaat, dat is geen vrolijk beeld voor het vredelievende mens waar ik mezelf graag voor houd.

(...)

Die soldaat zet ik voorlopig bovenaan in de volgorde van vroege herinneringen. Nu ik erover nadenk, vraag ik me af of er in die tijd wel Duitse soldaten in Den Haag hebben rondgelopen. Kan het een Nederlander geweest zijn die mijn straat bewaakte en juist Duitse soldaten op afstand hield? Een Amerikaan of een Canadees? Ik was te jong om onderscheid te kunnen maken tussen Duitse, Nederlandse of Canadese militairen. Mijn twijfels kan ik kleiner maken door in archieven te achterhalen hoe het tijdens de oorlogsjaren in mijn stad gesteld was met de aanwezigheid van soldaten van welke nationaliteit dan ook. Ik vrees dat dit geen uitweg zal bieden. Op welk moment kan de soldaat daar gestaan hebben: 1944, 1945, januari, oktober? Gegevens uit een archief leveren slechts schijnzekerheid en gaan het pleit om de eerste plaats in de rij van herinneringen niet beslechten. De werkelijkheid kan immers nog heel anders zijn.
Misschien heeft mijn moeder me verteld, met een ondertoon van angst, dat er soldaten in onze straat waren en dat er gevaar loerde. Ze heeft misschien verzonnen dat die soldaat aan de overkant deel uitmaakte van het Duitse leger. Het zou zelfs kunnen zijn dat er helemaal geen militair heeft gestaan en dat mijn moeder me een angstig sprookje heeft verteld in een poging me een les voor het leven bij te brengen: pas op voor soldaten!
Een herinnering, waarvan je denkt dat deze echt van jou is, kan er eerst door iemand anders ingeplant zijn.

About the author

"Onderwijsvernieuwing vormde voor mij mijn lust en mijn leven; ik publiceerde daarover artikelen en boeken. Van mijn hand verscheen het bekroonde boek ‘Friedemann Bach, een geniale zoon’. Klassieke muziek boeit me elke dag. Ik ga graag met mijn fototoestel op pad om portretten en reportages te maken."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Herinneringen van een Haagse jongen

Author:

Peter Frederiks

Category:

Biographies

Number of pages:

142

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

30-10-2015

ISBN:

978-94-022-2121-3 / 9789402221213

Price:

€ 18,10

Language

Dutch