Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Ga tot de mier! Een mierenparabel met lessen voor mensenorganisaties

Auteur

Alex de Bruijn

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (1 reviews )
Prijs
17 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Teams zijn levende organismen. Er bestaat vermoedelijk geen betere illustratie van dit principe dan de wijze waarop een mierenkolonie functioneert. Ieder individu in de kolonie is niet slechts een deel van het geheel, maar vormt samen met de anderen het geheel!In het eerste deel van dit boek wordt het verhaal verteld van een mierenkolonie die atypisch gedrag vertoont. In het tweede deel volgt een korte uitwerking van belangrijke lessen uit de parabel. In een tijd waarin het belang van teamwork zich steeds meer manifesteert biedt dit boek voor (management)teams van organisaties veel ter inspiratie, interpretatie, associatie en reflectie.

Over de auteur

"Ik ben mijn loopbaan begonnen als leraar in het basisonderwijs. Al snel werd ik adjunct-directeur en later directeur. In 2010 werd ik benoemd als senior managementadviseur bij Driestar Managementadvies en sinds 2013 ben ik als kerndocent verbonden aan Penta Nova, een aanbieder van schoolleidersopleidingen. Ik coach leraren, leidinggevenden en bestuurders en geef trainingen. Ik ben initiatiefnemer en auteur van verschillende boeken over leiderschap: onderwijs vraagt leiderschap! en zorg vraagt leiderschap!"

Productinformatie

ISBN
9789402222036 / 978-94-022-2203-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
27-11-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
82
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Soms kan een instrument helpen om mensen zich bewust te laten worden van hun gedrag en rol in de organisatie en van de processen die zich afspelen. Dit boek is zo’n instrument. Het is geen boek om gelezen en op de plank gezet te worden. Het vraagt om ermee aan de slag te gaan!
 
Omdat ik het - uiterst serieuze - thema op een wat luchtige manier wil behandelen, heb ik gekozen voor de parabel als vorm. Een prachtige vorm die kan dienen als (lach)spiegel voor de eigen praktijk. Ik heb er daarbij voor gekozen een mierenkolonie in beeld te brengen die atypisch gedrag vertoont. Alles wat in deze kolonie gebeurt, gaat in een echte mierenkolonie ongeveer precies tegenovergesteld. Een minder ‘brave’ vorm prikkelt naar mijn idee meer en zet meer aan tot reflectie. In deel 2 van het boek komen elementen uit de parabel naar voren die juist wel weer iets laten zien van kenmerken van een mierensamenleving. Dat wordt onderstreept door korte, informatieve stukjes over kenmerken en gedrag van mieren. 

Uit de parabel:
Kenmerkend voor deze kolonie is dat alle mieren weten van het hoe en het wat, maar niet of nauwelijks van het waarom. Dat wil zeggen: iedere mier kan precies aangeven wat ze doet en kan ook nog behoorlijk goed uitleggen hoe ze dat doet. Zou je de mieren echter vragen waarom ze doen wat ze doen dan zou het angstvallig stil blijven… Dat vormt de oorzaak voor de droevige toestand waarin de mierenkolonie zich aan het begin van ons verhaal bevindt. Maar, zoals bij zoveel verhalen, kent ook dit verhaal een happy end. Het is het wenkend perspectief voor ieder bedrijf, iedere school en iedere instelling die iets of misschien wel veel herkent in dit verhaal.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Co op 07-11-2016
Steengoede parabel en heel rijke lessen.
Zeer bruikbaar voor allerlei soorten organisaties!