Littekens - Het seminarie...seksueel misbruik. En dan?

Peter Driessen

Category: Religion

€ 18,05
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Na eerder seksueel misbruikt te zijn moet de ik-figuur plotseling midden in het schooljaar binnen enkele uren het internaat verlaten. Hier dacht hij voorbereid te worden op het priesterschap. Zijn droom ligt in stukken. Zijn toekomst is onzeker. Vertrekken. Waarom zo opeens? Afscheid heeft hij niet genomen. Waarom accepteren zijn ouders dit? Deze vinden dat hij heeft gefaald. Hij heeft het op het seminarie verpest. Over de reden van het vertrek wordt gezwegen. Misbruik? Hoe verzin je het! Paters zijn te vertrouwen. Voor de ‘ik’ begint er een zoektocht, een queeste, naar erkenning, liefde en geluk. Een vlucht wellicht…

From the book

"Hoe kom je daar nu zo opeens bij?"
"Weet je, ik moet nog steeds denken aan wat je mij laatst vertelde over hoe jij mijn moeder ziet."
"Ja, het viel haar alleen maar tegen, omdat jij niet meer haar kleine zoontje was", denk ik. "Ze geloofde die paters meteen, zo lijkt het. Kennelijk hebben ze iets gezegd over ‘heimwee’ of zo iets".
"Of was het juist m’n moeder die me terug wilde, ongeacht wat er met mij gebeurde? "
"Ja dat is een goeie. In elk geval, denk ik, waren of zijn priesters in de ogen van velen heilig. Dan denk je zelf niet meer na. Die konden zich niet vergissen. Ze waren bijna net zo onfeilbaar als de paus. Maar hebben zij je ouders ingelicht met één of ander verhaal?"
"Volgens sommige familieleden zou ik heimwee hebben gehad. Na tweeënhalf jaar, zou ik nog steeds heimwee hebben? En dan moet je me plotseling, zonder enig overleg midden in het schooljaar terughalen? Bah, ik word hier niet goed van. Maar waarom eigenlijk? Wat is de echte reden geweest? Ik zat daar tamelijk goed. Ik volgde mijn roeping. Ik hoefde niet zo nodig naar huis terug. Ze hebben mijn leven verziekt."
Over haar bord met nog een kwart stuk pannenkoek erop gaf Anna mij een por.
"Nee man, zo erg is het nou ook weer niet. Vind je eigen weg en zorg dat je zo snel als het kan op eigen benen kunt staan. Bovendien heb je veel goede mensen om je heen. Vertrouw ze en houd ze vast."
"Jawel. Maar priester kan ik niet meer worden", zei ik wat timide.
Anna keek me ernstig aan. Ze pakte me bij mijn schouders en zei zachtjes en gemeend:
"Dat vind je erg, hè?"

About the author

"Op mijn twaalfde ging ik naar het kleinseminarie. Na eerder seksueel misbruikt te zijn, moest ik na tweeënhalf jaar hier plotseling midden in het schooljaar vanaf. Mijn omgeving reageerde vaak negatief: ik had gefaald, kon het zeker niet aan. Ik behaalde mijn onderwijzersakte. Ik werd onderwijzer, docent en pastor. Ik studeerde in deeltijd, onder meer Nederlands, Engels, filosofie en theologie. Om me alsnog te bewijzen. Maar beslist óók uit roeping."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Littekens - Het seminarie...seksueel misbruik. En dan?

Author:

Peter Driessen

Category:

Religion

Number of pages:

154

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

18-12-2015

ISBN:

978-94-0222-265-4 / 9789402222654

Price:

€ 18,05

Language

Dutch