Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De Slag van Leckerbeetje

Auteur

Frans van Eekelen

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Heeft u ooit van de Slag van Leckerbeetje gehoord? Nee? Toch hangen in veel musea in Nederland en daarbuiten schitterende schilderijen van dit ruitergevecht. De Slag van Leckerbeetje op de Vughtse hei in februari 1600 wordt wel het laatste middeleeuwse riddergevecht genoemd. Dit georganiseerde duel tussen twee grote groepen ruiters, de een aan Spaanse zijde, de andere aan Staatse kant, zou uitgroeien tot de meest beroemde en uitgebeelde slag uit de Nederlandse Opstand. Een heuse ‘cause célèbre’. Vele uitbeeldingen, vele verhalen, vele mythen, maar wat was er nu werkelijk gebeurd? Waarom moest er 24 jaar later wraak genomen worden?

Over de auteur

"Ik ben in 1948 geboren in Steenbergen (Noord-Brabant). Na mijn werkzame leven als manager bij een groot drinkwaterleidingbedrijf ben ik Vaderlandse geschiedenis gaan studeren in Leiden. In 2010 studeerde ik daar af. Mijn eerste boek over de geschiedenis van mijn geboortestad Steenbergen, De Vloek van de zeemeerminnen, werd een succes. Ik had de smaak van schrijven te pakken gekregen."

Productinformatie

ISBN
9789402222852 / 978-94-022-2285-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
24-12-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
88
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

In de briefwisseling werden ook afspraken gemaakt over tijd en plaats. Oorspronkelijk was dat 4 februari 1600, maar vanwege de heftige kou is het een dag later geworden. In de vroege ochtend vertrokken beide groepen naar het afgesproken gevechtsterrein. Via Loon op Zand reden De Breauté en zijn medevechters naar Vught, na eerst daar nog gebiecht en de mis gehoord te hebben. Zij waren immers (ook) katholiek.

Hun tegenstanders van die dag verrichtten een zelfde ritueel. Na de mis in de kloosterkerk van de Dominicanen in ’s-Hertogenbosch werden ze toegesproken door Grobbendonk, die hen wees op de eer en reputatie van de gehele compagnie, die in dienst stond van God en hun vorst. Grobbendonk had hiermede het gevecht geplaatst in de context van zijn gehele compagnie, de stad ’s-Hertogenbosch en de door God verkozen Aartshertogen. Doordat de Dominicanen (Predikheren) nadrukkelijk bij dit gevecht betrokken werden was het voor de Bosschenaren ook een gevecht voor de ware godsdienst geworden. Deze thema’s en invalshoeken speelden voor De Breauté absoluut geen enkele rol. Voor hem gold als enig doel zijn aangetaste eer, die gewroken moest worden. In het ooggetuigenverslag over het gevecht lezen we dan ook dat hij direct na het eerste trompetgeschal het persoonlijk duel aanging met Van Houwelingen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek

Ook van deze auteur

Voorkant cover

De vloek van de zeemeerminnen: Steenbergen, een stad met geschiedenis

Frans van Eekelen

Zeemeerminnen hebben eeuwen geleden de toen kennelijk nogal gierige inwoners van de Noord-Brabantse stad Steenbergen vervloekt. De vloek zou de stad gedurende haar eeuwenoude geschiedenis vele malen in ellende storten, zoals bij de stadsbrand van 1365, het geweld tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de verwoestingen na WOII. De stad en haar bewoners herstelden steeds weer. Dit boek verhaalt de kleurrijke en boeiende geschiedenis van Steenbergen gedurende meer dan twaalf eeuwen. In twaalf hoofdstukken worden oorlog en vrede, groei, welvaart en verval van de stad belicht, aangevuld met verhalen over o.a. zouthandel, meekrapteelt, een schuurkerk, de mussenkoning en de zieneres Janske Gorissen. 
25,50
Voorkant cover

Een verdeelde stad ; Verzet in Steenbergen 1940 1945

Frans van Eekelen

Over de bevrijding van Steenbergen is al veel geschreven. Jaarlijks vinden er in de gemeente Steenbergen belangrijke en indrukwekkende herdenkingen plaats. Herdenkingen die vooral gewijd zijn aan hen die het leven lieten voor de bevrijding van de stad en zijn kerkdorpen. Naast het herdenken van heldhaftig strijdende militairen uit binnen- en buitenland, herdenken we ook de mensen die hun leven gaven door in verzet te komen tegen de bezetter. Over dit verzet en de verzetshelden van Steenbergen is echter nog nauwelijks gepubliceerd. Dat is eigenlijk best verdrietig. Veel inwoners van deze stad gaven in oorlogstijd het beste van zichzelf. Enkelen van hen hebben dat met hun leven moeten bekopen. Met dit boek heeft Frans van Eekelen geprobeerd om aan dit gemis invulling te geven.
21,50