Iris en de tweeling

Nelle Boer

Category: Stories

€ 15,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De novelle Iris en de tweeling bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt het verhaal van Daan, de eerste tweelingbroer, verteld en heeft de tweede, Anton, de geboorte niet overleefd. In het tweede deel is het precies andersom. Daarin wordt het leven van Anton beschreven en is Daan degene die doodgeboren is. De broers zijn elkaars tegenpolen. Daan is zwak en ongevaarlijk, Anton is sterk en een racist. Beide broers hebben een relatie met dezelfde vrouw, Iris, wiens leven in het derde deel beschreven wordt.

From the book

Anton heeft een atletische bouw. Hij hoeft niet veel te sporten om er goed uit te zien. Als hij na het douchen zichzelf ontdekt in de spiegel spant hij dan ook geen spieren aan zodat zijn lichaam nog ergens op lijkt. Dan staat Anton geheel ontspannen ja te knikken tegen zichzelf.
Hij heeft weleens een relatie en soms ook niet, daar staat Anton niet veel bij stil. Zo zal het hem niet overkomen dat hij langzaam wegkwijnt om het gemis van een ex-vriendin, voorovergebogen op een stoel bij het raam. Anton besteedt zijn gedachten alleen maar nuttig en angst voor wat misschien komen gaat heeft hij niet. Hij is ervan overtuigd dat als een uitdaging zich zou aandienen, hij over genoeg kracht beschikt om daar adequaat op te reageren.

Als kind dacht Anton al zo. Geen boom was te hoog om in te klimmen, geen sloot te breed om over te zwemmen en geen hut te groot om te bouwen. Het vuur dat in kleine jongens woedt, dat brandde hevig in Anton. Hij kende geen zorgen en zag vooral kansen in plaats van problemen. Anton was toen nog nergens bang voor en haatte nog niemand.
Maar dat was vroeger, toen er nog niet zoveel buitenlanders waren. Tegenwoordig is de straat waar Anton woont nog maar voor de helft bewoond door blanken. Vooral begin jaren tachtig, tijdens de gezinshereniging, kwamen er geleidelijk aan steeds meer gekleurde families wonen. Vrouw en kinderen van mannen die slechts tijdelijk in Nederland zouden werken vestigden zich er voorgoed. Daar begon de ellende, vindt Anton.

About the author

"Ik studeerde Autonome Beeldende Kunst aan ArtEZ in Zwolle. In mijn kunstprojecten beschrijf ik de levens van mijn alter-ego’s. Zo schiep ik Conrad Boy (1939-1970) en alle leden van de kunststromingen Ultrapopart (1950-1960) en Oves Inobsequentes (sinds 1664). Mijn bekendste alter-ego is de Marokkaans-Nederlandse politicoloog Nizar Mourabit (1982-2014), die columns schreef voor Het Parool, Trouw en de Volkskrant. In 2015 verscheen de roman Ica van Eva Posthuma De Boer. Daarin wordt Christian Brod (1917-2012), de enige kunstenaar voor wie Eva Braun naakt poseerde, opgevoerd. Ook deze Christian Brod is een alter-ego van mij."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Iris en de tweeling

Author:

Nelle Boer

Category:

Stories

Number of pages:

98

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

08-01-2016

ISBN:

978-94-022-2329-3 / 9789402223293

Price:

€ 15,95

Language

Dutch