Een Ietwat Onfortuinlijke Schepping

Bas Tempels

Category: Biographies

€ 24,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Heilige huisjes omver werpen, diepgewortelde opvattingen van tafel vegen en de Bijbel herschrijven anno 2015? Sebastiaan J. Bitterzoet meent het te kunnen maken. Hij heeft drie decennia in de Achterhoek geleefd als muzikant, onder invloed van seks, drugs en rock and roll. Daarna vijfentwintig jaar als leraar en ondernemer op de Godvrezende Veluwe. Als de aanvankelijk nog zo vermakelijke ellende steeds meer plaatsmaakt voor misbruik, verraad, dood en verderf, rijst de vraag: Hebben we in deze autobiografie te maken met een vijftiger die de weg kwijt is, met een ingrijpende hogere macht, of met de onmiskenbaar terminale maatschappij?

 

From the book

Plotsklaps werd het heel onrustig in mijn borstkas. Alsof een joekel van een mol een nog grotere tunnel aan het graven was, terwijl daar normaalgesproken mijn hart als gangmaker dienst deed. Ik raakte in paniek, schoot overeind en drukte een duim op mijn halsslagader. Uit dit ritme kon ik, zelfs als ooit succesvol muzikant, niets meer wijs worden en ook de intensiteit van de afzonderlijke hartslagen was zo extreem zwak of heftig, dat ik me er maar gauw weer bij neerlegde. Het zweet brak me uit, ik werd misselijk, begon te duizelen, kreeg een droge mond, moest kotsen, piesen en poepen tegelijk en wist het eigenlijk ook vrijwel meteen zeker. Ik lag dood te gaan! Hier en nu, in mijn eigen bed en nog wel op mijn vrije maandagmiddag.
Een amper te omschrijven onbehaaglijkheid kroop gestaag vanaf mijn voeten naar mijn kruin alsof mijn lijf een groot gebrek aan suiker had. Met de allesverlammende angst die daarna toesloeg, kwam er echter ook een berustende vrede over me heen. Ik keek dus maar eens gastvrij de kamer rond om te zien of er al gedaantes verschenen waren die me zouden komen halen, zoals die er ook bij mijn moeder waren geweest, maar ik verzoop niet alleen in het zweet, maar nog meer in kille eenzaamheid. Zelfs de tunnel, met aan het eind dat veelbesproken mooie licht, bleef uit toen ik mijn ogen uit teleurstelling weer had gesloten. Mijn hoofd verlangde naar rust en aangezien mijn hart nog steeds niet van ophouden wist, verwachtte ik dan ook dat ik elk moment tegen het plafond zou zweven, om van daaruit op mijn moegestreden en dode lichaam neer te kijken. Maar zelfs die kick was me verdomme niet gegund!
Ik werd pissig. Het zou toch niet zo zijn dat ik domweg insliep zonder ook maar één van al die beloofde spectaculaire ervaringen mee te maken? Ligt mijn hart hier tot bezwijken toe te keer te gaan om uiteindelijk alleen maar zwaar teleurstellend te mogen constateren dat ook de praktijk van het sterven één grote fakebende is?
In mijn ruim een halve eeuw durende zoektocht naar zinvolle argumenten voor een verder totaal zinloos leven, we gaan immers toch weer dood, was het bereiken van onsterfelijkheid tot nog toe het enige zinnige gebleken. Dat was namelijk niet alleen de drijfveer waardoor mensen heel erg fantasierijk werden, maar waardoor ze ook in andermans sprookjes gingen geloven.

About the author

"Sinds 1970 bewandel ik het creatieve pad als muzikant, componist, tekstdichter, cabaretier en fotograaf. Vanaf 1995 deed ik dat achter de schermen en begon als ondernemer in de entertainmentwereld. In 2012 zocht ik de openbaarheid weer op als radiopresentator. Vrienden vonden dat ik mijn levenswandel toch eens aan het papier moest toevertrouwen. Toen mijn arts een dagboek adviseerde en ikzelf de innerlijke jeuk ook voelde, besloot ik tot het schrijven van Een Ietwat Onfortuinlijke Schepping."


 

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Een Ietwat Onfortuinlijke Schepping

Author:

Bas Tempels

Category:

Biographies

Number of pages:

440

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

05-02-2016

ISBN:

978-94-0222-385-9 / 9789402223859

Price:

€ 24,45

Language

Dutch