Voorbij de wetenschap

Rien van Sijl

Category: Society
  • (1)

€ 19,55
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Voorbij de wetenschap beschrijft raadselachtige verschijnselen in de kosmos en merkwaardige fenomenen in het binnenste van een atoom. Ook wordt ingegaan op “alledaagse” mysteries zoals helderziendheid en bijna-doodervaringen. Het zijn geheimen waar de wetenschap geen antwoord op heeft. Rationaliteit heeft zijn grenzen. Sommige onderzoekers hebben een brede filosofie en stappen over die grenzen heen. Zij doen verslag van onderzoeken waardoor je nieuwsgierigheid alleen maar toeneemt. De lezer wordt uitgedaagd open te staan voor alternatieve opvattingen en ideeën die ons terugbrengen naar de kern van ons bestaan: zingeving. Voorbij de Wetenschap zit boordevol wetenswaardigheden, het heeft een heldere opbouw, waarin complexe zaken in simpele woorden worden uitgelegd.

From the book

Na lange overpeinzingen komt hij met de benaming ‘morfisch veld’. Dit veld is volgens hem noch materie, noch energie. Het is een veld van informatie. Een dergelijk veld kan volgens hem alleen worden vastgesteld door zijn uitwerking op stoffelijke systemen. Maar met die uitspraak haalde hij zich wel een heleboel ellende op de hals, hij kreeg ongezouten kritiek vanuit de wetenschappelijke wereld. Want hoe kan het bestaan dat ‘iets’ (dus een morfisch veld) bestaat uit zuiver ‘niets’ en dat het desondanks invloed heeft op alles om ons heen.
Bij het A-veld hebben we gezien dat er een zekere wetenschappelijke basis aan ten grondslag ligt. Daar wordt namelijk uitgegaan van de energie die beschikbaar zou zijn bij het absolute nulpunt. Bij Sheldrake ontbrak die onderbouwing. Later gaf hij toe dat morfische velden wellicht toch een subtiele vorm van energie zouden kunnen hebben.
Het zal je niet verbazen als ik zeg dat hij een relatie legt met de kwantumfysica. En ook nu verwijs ik naar de deeltjes die non-lokaal met elkaar zijn verbonden en onderling informatie uitwisselen zodra er sprake is van verstrengeling. Ook Sheldrake gebruikt de vreemde wereld van Het Kleine om zijn onderzoek te onderbouwen. Daarnaast besefte hij maar al te goed dat zijn uitgangspunten ook een andere blik zouden werpen op de werking van het DNA. Algemeen nemen we aan dat dit molecuul een soort blauwdruk bevat voor de opbouw van een levend organisme. Maar ook dit molecuul wordt in de visie van Sheldrake beheerst door het morfisch veld. Hij vindt dat de rol van de genen door de meeste biologen wordt overschat.

About the author

"In mijn jeugd keek ik uit op grote radio- en TV-zendmasten. Geen wonder dat  elektrotechniek mijn ding werd. Later bleek de lokroep naar de sociale kant van de samenleving sterker te zijn. Tal van functies heb ik in die sector vervuld. Mijn belangstelling voor wetenschap en techniek bleef echter overeind. Bovendien ging ik me steeds meer interesseren voor denkbeelden die je nauwelijks kunt bevatten. In dit boek vertel ik daarover. Graag neem ik je mee op een boeiende reis."

Reviews

2016-09-05 17:00:29 | By: H.J.Hogeboom van Buggenum | Rating:
Dit boek legt vanuit het begrip in-formatie een link met de energie als formerende kracht, die in alle materie volgens Teilhard de Chardin (1881-1955) aanwezig is (p. 178). Het is niet de energie, die wetenschappelijk meetbaar is, maar "een subjectieve beleving die rationeel niet te verklaren is" (p. 183). De auteur legt op grond daarvan ook een relatie met denkrichtingen in het Oosten als de Tao en het boeddhisme. Ik verwijs voor een uitgebreide recensie van dit boek graag naar het tijdschrift van de Stichting Teilhard de Chardin(www.teilharddechardin.nl) GAMMADELTA sept. 2016 op p.54-55, en beveel het boek van harte aan iedereen aan.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Voorbij de wetenschap

Author:

Rien van Sijl

Category:

Society

Number of pages:

226

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

19-02-2016

ISBN:

978-94-0222-424-5 / 9789402224245

Price:

€ 19,55

Language

Dutch

Rating:

  • (1)