Adem minder, genees jezelf - Het genezende effect van de Buteyko-methode

Arend Hoiting

Category: Popular Science
  • (1)

€ 18,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

“Diep ademen is gezond” is een veelgehoorde opmerking. De Buteyko-methode is een wetenschappelijk onderbouwde ademhalingsmethode die bewijst dat juist het tegenovergestelde waar is. Minder diep ademen geneest veel ziekten, waaronder een hoge bloeddruk, Angina Pectoris, astma, allergieën, slapeloosheid, slaapapneu, chronische vermoeidheid, depressies, burn-out en chronische en acute hyperventilatie. Kenmerkend voor de Buteyko-methode is de neusademhaling in rust, in beweging en tijdens het spreken. De Buteyko-methode ondersteunt het zelfhelend vermogen van het lichaam. 

From the book

1. Mijn ervaring met de Buteyko-methode

In 2003/2004 kreeg ik tijdens matige inspanning zoals fietsen en later ook wandelen pijn op de borst.
Ik heb daar jarenlang vrijwel geen aandacht aan geschonken, omdat ik veronderstelde dat de pijn werd veroorzaakt door een verkeerde houding tijdens het fietsen. Dit ondanks het feit dat de genetische bepaaldheid duidelijk in de richting van mijn directe familie wees. In de loop der jaren verergerde de pijn en er ontstond een instabiele situatie. Ook in volkomen rust ontstond de genoemde pijn op de borststreek. Er ontstond enige bezorgdheid toen ik dit ontdekte tijdens een bezoek aan Peru, waarbij we in Cuzco een lange stenen trap op moesten om onze bed&breakfastlocatie te bereiken. Cuzco ligt op ongeveer 3400 m hoogte. In de bergen ligt het zuurstofper-centage beduidend lager en een lange trap op lopen met een diepe ademhaling betekent dat het lichaam je in eerste instantie aanzet om nog dieper te ademen en dan word je kortademig, omdat we een luchttekort ervaren door een diepe ademhaling. Het beklimmen van de enorm lange trap heeft niet alleen een behoorlijke inspanning gevergd, maar de pijn op de borst werd steeds erger.
De twijfel aan een mogelijk hartprobleem werd helemaal weggenomen toen bij een eerste check bij de huisarts bleek dat ik aan een extreem hoge bloeddruk leed. De bloeddruk bedroeg 250 over 150. Na verschillende metingen was dit voldoende reden voor een bezoek aan het ziekenhuis.
Toen de cardioloog mij confronteerde met het feit dat mijn hart te weinig zuurstof kreeg en ik direct opgenomen diende te worden op de IC-afdeling, trad een vreemd mechanisme in werking. Ik reageerde dan ook met ongeloof en koesterde de gedachte dat iedereen slachtoffer kan worden van een hartprobleem behalve ikzelf.

About the author

Arend Hoiting heeft zichzelf genezen met behulp van de Buteyko-methode. Hij had  een extreem hoge bloeddruk (250 over 150) en dichtgeslibde aderen op de hartspier (small vessel disease). Zonder medicatie, maar door de Buteyko-methode is de bloeddruk genormaliseerd en  in 2012 is aantoonbaar vastgesteld dat de aderen op het hart open waren.  Arend heeft ervaring met het begeleiden van wielrenners, waarbij opzienbarende resultaten waarneembaar zijn door een consequente neus-ademhaling. Betere prestaties en minder of nauwelijks verzuring van de benen. In dit boek geeft hij praktische adviezen voor het werken met de Buteyko-methode.

Reviews

2017-02-27 13:35:07 | By: Gerard de Valk | Rating:
Goed boek, heel blij mee om de Buteyko therapie weer op te pakken.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Adem minder, genees jezelf - Het genezende effect van de Buteyko-methode

Author:

Arend Hoiting

Category:

Popular Science

Number of pages:

124

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

18-03-2016

ISBN:

978-94-0222-490-0 / 9789402224900

Price:

€ 18,49

Language

Dutch

Rating:

  • (1)