Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Een beetje droog water

Auteur

Giel Smeets

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
20 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Ouderen met Alzheimer willen zich niet laten opsluiten. Terecht. Het is ook te voorkomen. Dementen of anders gehandicapten zijn namelijk nog prima in staat om vertrouwen te begrijpen. Bestrijd daarom de noodlottige eenzaamheid door vertrouwenspersonen te zoeken bij familie, buurt, bekenden, maatschappelijk werk of arts. Vraag vrijblijvend informatie bij verpleeghuis of particuliere instelling om het gebouw te bekijken en vooral om vertrouwde personen te zoeken. Het maakt een groot verschil voor de gezondheid en gemoedsrust als men vertrouwenspersonen heeft. Lees in Een beetje droog water het wonderlijke verhaal van hoe de Elderhoeve met simpele middelen honderden bejaarden een ontspannen en vredig levenseinde gaf, met of zonder opname in het verpleeghuis.

Over de auteur

"Ik ben geboren in 1931. Ik ben op mijn 43e per ongeluk arts geworden. Ook kwam ik ongepland in de verpleeghuiswereld. Ik kreeg gemakkelijk persoonlijk contact met geestelijk hulpbehoevende bejaarden en had hun veel te bieden. Dat werd mijn levenswerk als verpleeghuisarts en medisch directeur van Verpleeghuis Elderhoeve. Ik ben gehuwd, heb 3 kinderen en woon met mijn vrouw in Arnhem. Ik besteed tijd aan pianospelen en aan een moeilijke asielhond."

Productinformatie

ISBN
9789402224924 / 978-94-022-2492-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
18-03-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
150
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Om een uur of 6, ik wilde net naar huis gaan, stopte er een auto met daarin een bejaarde mevrouw en enkele familieleden. Of ze binnen mochten komen. Ja, koffie is er altijd. In het spreekkamertje kwamen de problemen los. Mevrouw was in een verpleeghuis in Kampen opgenomen en daar lukte het niet. Ze hadden vernomen dat ze maar naar Elderhoeve moesten gaan, want daar konden ze alles gebruiken. Ik moest een beetje lachen om die uitspraak. - "Doet u maar niet zo laconiek, het is echt een moeilijk geval, ook voor ons." - "We hoeven niet zo lang te praten, U kunt gewoon een nachtje proberen en dan breng ik U morgen weer naar Kampen." Een van de hoofden, Ria, was nog in huis en zij wist wel ergens een bed vrij. Zij wilde weten wat er niet goed ging en wat het probleem was. Langzaam kwam er uit dat ze zich niet liet wassen en dat ze voor de nacht niet uitgekleed wilde worden. Ria: "Geen punt, zeg maar, met schoenen, zonder schoenen." Nou, oké dan, ze zouden een nachtje proberen. In de avond ben ik terug gegaan naar Elderhoeve om te kijken of er moeilijkheden waren. Mevrouw lag te slapen met de kleren aan. Of ze de schoenen aan had kon ik niet zien. 's Morgens ging ik naar haar toe om haar weer naar Kampen te brengen. Ze bleef liever nog eten. Ook goed. Ze is gebleven. Probleemloos. Weer een gemakkelijke patiënt er bij, goed voor ƒ 200,- per dag. We hoefden haar niet eens te wassen.

Na dagen of weken las ik in het rapport dat mevrouw gewassen en verschoond was.

Recept: ga niet de machtsstrijd aan. Geef de ziekenverzorgster de kans.

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Paul van Dongen op 19-03-2016
De auteur Chiel Smeets heeft mij laten zien dat hulpverlenen bestaat uit het accepteren, bijna onvoorwaardelijk, van het gedrag van deze ouderen. Hierdoor kreeg je vertrouwen van ze terug en lieten zij jou toe. Prachtig boek als tegengewicht in een tijd waar de bureaucratie heerst en al ons handelen als hulpverlener in minuten wordt weergegeven en niet meer in 'wat we doen en hoe we het doen'.
door Miranda Spada op 26-06-2016
Waardering voor Giel Smeets, hoe hij in zijn leven staat en werk. De bewoner stond centraal, er werd niet gekeken wat ze niet meer konden maar er werd gestimuleerd van wat wel haalbaar was voor hun, in lichamelijk,geestelijk en sociaal aspect.
Fijn boek om te lezen en herkenbaar.