Sterven kan ook mooi zijn!

Janot Deliaert

Category: Bereavement
  • (1)

€ 19,15
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Dit is een verhaal over liefde en lijden, over loslaten en dankbaarheid, over aanvaarden en dood. Op 23 augustus 2013 werd bij mijn echtgenoot longkanker vastgesteld. Dit is een bundeling van de e-mails waarmee we onze naasten op de hoogte hielden van zijn ziekteproces. Het is een openhartig verslag over hoe ons gezin op een positieve manier omging met lijden en met het nakende einde. Hoe de dood niet doodgezwegen werd. Hoe intens we alles beleefden. Hoe we kracht putten uit de liefde voor elkaar en dankbaar bleven voor al het goede.

From the book

Dikwijls, als bij het krieken van de dag de vogels hun ochtendgekweel inzetten, schieten duizend gedachten door mijn hoofd. Ik denk aan zijn woorden van de avond voordien, wat hij verwacht van de dood, hoe ik ermee moet omgaan, over ons leven, samen, over zijn liefde voor mij, voor de kinderen en kleinkinderen. Hij spreekt er zo rustig over, zo vol aan-vaarding... En als het eerste licht de kamer binnensluipt, lig ik mijn schat te bekijken. Rustig slapend, een blos op de wangen, zijn warme lichaam tegen mij aangevleid. Zijn trillende hand op het hoofdkussen, zijn lippen dromen prevelend. Ik zal het zo ontzettend missen; zijn woorden als ik bij hem in bed kruip "dodo, lieve zoet!", zijn handen die streelden, zijn lippen die kusten, zijn tederheid...

Ik ben triestig opgestaan en bij het ontbijt merkt hij het op. Ik omhels hem en begin te huilen en zeg hem hoezeer ik hem missen zal. Hij blijft er heel kalm bij zitten, omarmt mij en zegt heel rustig met zijn hoofd tegen mijn borst: "Lieve zoet, je bent sterk, je zal dat aankunnen ook al zal het in het begin lastig zijn. Je zult weer gelukkig worden en zingen en fluiten en reizen. Dit is een zware les in leren loslaten, dat is met alles zo, ook met het leven." Zijn sereniteit is aangrijpend, maar de waarheid is zo verschrikkelijk om dragen.

About the author

"Ik ben geboren in 1949 te Gent (België). In 1969 huwde ik François Van Steenlandt. Toen bij mijn lieve echtgenoot kanker werd vastgesteld, pende ik mijn gevoelens neer en vertelde per e-mail aan onze naasten hoe ons leven veranderde. Hoe er, ondanks het naderende einde, ook plaats was voor humor en dankbaarheid."

Reviews

2016-06-18 13:22:02 | By: Wilfried Vankerschaver | Rating:
heb met ontroering dit boek doorgenomen. Het "verslag"van de laatste dagen van een gewezen studiegenoot, opgeschreven door zijn echtgenote geeft een uniek inzicht op wat een relatie voor de mens kan betekenen:ondanks het vele lijden overwint de liefde, en krijgt de verkwijnende persoon een niet weg te cijferen grootsheid. Dit werk krijgt een ereplaats in mijn persoonlijke souvenirs. Deze publicatie is van een zeldzaam hoog niveau en kan voor velen in deze soms depressieve tijden steun en moed aanbrengen. Door zeer goede schrijfstijl is het boek vlot te lezen.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Sterven kan ook mooi zijn!

Author:

Janot Deliaert

Category:

Bereavement

Number of pages:

190

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

01-04-2016

ISBN:

978-94-0222-544-0 / 9789402225440

Price:

€ 19,15

Language

Dutch

Rating:

  • (1)