De vierdaagse van Nijmegen - Wandelen door bevrijd gebied (herziene editie)

Dick Lockhorst

Category: Sports and Games

€ 17,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Deze gids geeft aan de hand van de bekende wandelroutes van de Nijmeegse Vierdaagse een indringend beeld van de gevechtshandelingen in september 1944. Dit in de volgorde waarin gewandeld wordt, aangevuld met wandeltips. Elke dag wordt de wandelaar als het ware aan de hand van deze gebeurtenissen terug in de tijd gezet. Maar zeker even belangrijk; hij krijgt veel tips over de beste manier van wandelen in Nijmegen en daardoor zal hij nog meer kunnen genieten van het evenement, want uiteindelijk staat wandelplezier voorop.

From the book

Voordat we beginnen met onze wandeling vanaf De Wedren ontkomen we er niet aan om een beschrijving van de omgeving te schetsen zoals die in september 1944 was. Nijmegen was toen een stad die in enkele opzichten met Rotterdam te vergelijken was. Rotterdam… een verwoest centrum met de beschadigde St Laurens eenzaam in het midden. Nijmegen, een verwoest centrum met de stompe Stevenskerk die maar net boven de puinhopen uitstak. Na een Amerikaans vergissingsbombardement op 22 februari 1944 was weinig of niets meer over van het centrum dan puinhopen en hier en daar kale muren met gaten waar eens ramen waren...

Er vielen tijdens dit bombardement net als in Rotterdam ongeveer 800 doden onder de burgerbevolking.

Als je dus door de mooie straten in het centrum van Nijmegen loopt, realiseer je dan hoe slecht de stad met zijn bewoners er aan toe was.

Op het naar het bombardement genoemde Plein 44, het toenmalig centrum van de verwoestingen, dat nu is volgebouwd, staat een monument voor alle militaire gevallenen van de Tweede Wereldoorlog.

Na vertrek van de Wedren (in de zeer nabije omgeving ervan, in de zijstraatjes naar de Berg en Dalse weg werden vanaf de 17de september hevige straatgevechten gevoerd en vanaf de Wedren trok menige geallieerde strijdgroep richting Waalbruggen) steken we de Oranjesingel over. Op diverse plaatsen waren in 1944 in de grasstroken die er nu ook nog liggen, veldgraven gemaakt waarin haastig houten kruisjes waren gestoken. We passeren meteen na het oversteken het voormalige hoofdpostkantoor op de hoek van de Schevichhavenstraat, het is nu een supermarkt en nu is er de Meet en Greet.

About the author

"Ik ben in Rotterdam geboren en verhuisde voor mijn werk bij de Koninklijke Luchtmacht in 1968 naar Enschede bij Vliegbasis Twenthe. Daar werkte ik van 1973 tot 2004 bij het 313 squadron. Ik loop altijd samen met mijn vrouw de Vierdaagse en liep alle afstanden behalve de 30km. Dit jaar (2016) hoop ik voor de 35ste keer te lopen."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De vierdaagse van Nijmegen - Wandelen door bevrijd gebied (herziene editie)

Author:

Dick Lockhorst

Category:

Sports and Games

Number of pages:

98

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

08-04-2016

ISBN:

978-94-0222-548-8 / 9789402225488

Price:

€ 17,49

Language

Dutch