Hij sprak tot mij door de boomstam - Een oproep tot een pedagogische aanpak in de pinksterkerk

Ramiro Munoz Carvajal

Category: Religion
  • (8)

€ 20,99
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Hij sprak tot mij door de boomstam is het intrigerende levensverhaal van Ramiro. In dit boek opent hij zich persoonlijk naar de lezer. Het unieke van zijn verhaal is dat het een mooie combinatie is van filosofische en theologische gedachtes. In zijn relaas trekt hij een duidelijke rode lijn tussen zijn eigen slechte opvoeding en die van de gelovigen in de Pinksterkerk. Door zijn ervaringen na zijn echtscheiding roept hij nu anderen op goed te zijn voor ieder die door lijden gaat. In het boek hoor je een voorganger en predikant roepen tot de kerk, maar boven alles ook tot God.

From the book

Toen ik op een dag weer een paniekaanval kreeg, liep ik naar buiten. Tijdens het lopen kon ik niemand pijn doen en mezelf ook niet. Precies op die dag regende het en de paniekaanval begon zoals gewoonlijk met trillen en beven. Ik trok mijn jas en schoenen aan en liep bevend en trillend door de regen. Tranen kwamen uit mijn ogen en alle negatieve gedachtes die ik maar kon bedenken werden groter en heftiger in mijn hoofd. Ik voelde angst en woede, mijn vuisten balde ik stevig samen en mijn lichaam werd zo hard als een plank. Eenmaal aangekomen in een park begon ik harder te lopen. Toen zag ik de stomp van een boomstam en daar gebeurde het. Tijdens het kijken naar deze boomstam hoorde ik opeens de stem van God. Ik hoorde toen heel duidelijk in mijn binnenste God tegen mij zeggen: “Zie je die boomstam? Ook al is de boom omgehakt, er is nog steeds hoop en leven in die boomstam aanwezig, ook zo voor jou. Nu dan, sta op!” Op dat ene moment voelde ik een warme gloed in mijn binnenste, het was diezelfde gloed die ik vroeger voelde wanneer de Heilige Geest mij aanraakte. En ik voelde vrijheid een mooi gevoel van rust kwam in mij. Ik herkende de stem. Het was diezelfde stem die mij de woorden ingaf uit te spreken aan Rodrigo, het was diezelfde stem die mij aanspoorde tegen de vrouw die abortus had gepleegd, te zeggen dat ze vergeven was. Het was de stem van God die door de zuster sprak toen ik belde om afscheid te nemen in de vorm van zelfdoding. Het was God en Hij sprak. Het was de stem die eigenlijk nooit verdwenen was, Hij was altijd daar.

About the author

"Ik ben in 1978 geboren in Chili. In datzelfde jaar werden mijn ouders, broer en ik het land uitgezet en kwamen wij aan in Nederland. In het jaar 2000 bekeerde ik me tot het christendom en kreeg ik de roeping van predikant. De passie voor prediken is hierna nooit gestopt. Het schrijven van een boek is een langgekoesterde wens van mij geweest, ik had echter nooit kunnen weten dat dit over mijn pijnlijke periode zou gaan."

Reviews

2020-07-15 19:44:08 | By: Jeannette Westerkamp | Rating:
Ramiro heel wat voor zijn kiezen gehad in zijn jeugd! Zijn vader ver weg in Chili en in gevaar, zijn moeder die het allemaal te veel was en je dan ook nog een vreemdeling voelen.
Het ontroert me te lezen hoe God hem wist te vinden.
Niet dat in een keer alles goed werd, maar door teleurstellingen heen, in anderen en in zichzelf heen heeft God niet los gelaten, en Ramiro Hem niet.
Ik heb bewondering voor de vasthoudendheid in het voor jezelf willen ontdekken waar het om gaat in het geloof en hoe een mens gevormd wordt.
Ik ben blij dat Ramiro dit boek heeft kunnen schrijven. Een heel karwei, ook emotioneel. Het is eerlijk.
Blijkbaar was er genoeg afstand om dingen onder ogen te zien, verder te gaan en te gebruiken om anderen te helpen.

Het grootste deel van het boek gaat over de kerk waar Ramiro warm is ontvangen, maar die toch geen veilige plek was.
Nieuwe christenen werden niet geholpen om volwassen gelovigen te worden. Mensen met grote problemen werden niet echt gezien. Leiders liepen schijnbaar kritiekloos achter allerlei ideeën aan en gemeenschappen scheurden.
Ik ben zelf lid van een gereformeerde kerk. Misschien is daar meer zorg voor onderwijs aan nieuwe gelovigen en minder gevaar die één leider opeens een heel andere koers gaat varen,
maar helaas is ook daar veel mensenwerk. Het zou mooi zijn als we de sterke dingen van elkaar leren. De pinksterkerken bereiken wel makkelijk mensen.

Zoals de titel van het boek ook al aangeeft: het boek is geschreven als een spiegel voor kerk-mensen, niet voor mensen die niet geloven.
Zij zouden niet weten waarover je het hebt, of juist afgeschrikt worden om naar een kerk te gaan.

Ramiro ik hoop dat je veel mensen kunt bemoedigen en dat je een plek vindt om dat te doen.
Maar vooral hoop ik dat God tot je blijft spreken en je laat zien wie je bent voor Hem en wat je plek is in deze wereld.

2019-11-09 22:48:04 | By: Arie van Steensel | Rating:
In het eerste deel van het boek vertelt Ramiro ons zijn levensverhaal. Hij durft zich daarin open en kwetsbaar op te stellen. Dit verhaal is heel indrukwekkend en ontroerend. Een radicale omkeer in zijn leven, maar daarna ook zulke hoogten en diepten. Vervolgens deelt hij zijn zorgen over allerlei misstanden binnen de Pinksterkerk. Hij roept op tot een pedagogische aanpak. Niet verwijtend, maar betrokken, oprecht, vanuit de liefde tot God en Zijn dienst. Dit is een spiegel voor de hele westerse kerk. Het roept op om goed te zijn en oprecht aandacht te hebben voor degenen die het moeilijk hebben, ook geduld te hebben als het gaat met vallen en opstaan. Dit boek is kritisch, open, eerlijk, maar ook goed onderbouwd. Een aanrader!

2019-01-17 11:30:15 | By: Ed van Hell
Met veel interesse heb ik het boek gelezen ’Hij sprak tot mij door de boomstam’ van Ramiro Munoz Carvajal. In deze uitgave beschrijft Ramiro zijn levensverhaal dat getekend is door persoonlijke pijn en verdriet. Op 18 jarige leeftijd komt hij in aanraking met het Evangelie via zijn vriendin die lid is van de Pinksterkerk. Op dat moment ontmoet ik in het boek een kwetsbare jongeman die voor het eerst een christelijke samenkomst bezoekt. Na een oproep besluit de schrijver om publiekelijk te belijden dat hij zijn leven wil veranderen en volgeling van Jezus wil zijn.
Vanaf die tijd verandert zijn leven radicaal. Hij neemt afstand van de donkere jaren in zijn leven, komt tot het huwelijk met de vriendin die hem meenam naar de Pinksterkerk, krijgt een steeds belangrijker rol in deze kerk en wordt uiteindelijk voorganger van een pinkstergemeente.
Maar dan… veranderd zijn leven opnieuw doordat zijn vrouw ‘vreemd gaat’. Van het een komt het ander en uiteindelijk wordt Ramiro dakloos en leidt vijf maanden een zwervend bestaan. Deze periode wordt overigens niet in het boek beschreven. Een van de eerste stappen richting herstel is het schrijven van deze autobiografie. In deze moeilijke jaren heeft God Ramiro vastgehouden en daardoor is er een onwankelbaar geloof gekomen in Jezus’ trouw, geduld en liefde.

Wat mij in het boek aan heeft gesproken, is vooral de oproep die Ramiro vanuit eigen ervaring doet aan de Pinksterkerk om jonge gelovigen beter te begeleiden. Prachtig heeft de schrijver dit verwoord in de ondertitel, namelijk: ‘een oproep tot een pedagogische aanpak in de pinksterkerk’. Deze oproep klinkt duidelijk door het boek heen, is goed onderbouwd en is geuit vanuit betrokkenheid en bewogenheid. Ik ben ervan overtuigd dat het niet bedoeld is om ‘modder te gooien’, maar vanuit oprechte liefde tot de dienst van God en Zijn Koninkrijk. Een oproep die nuttig kan zijn voor ander kerkelijke groeperingen en christelijke denominaties.

2016-09-11 17:35:56 | By: Jacoline Kotterink | Rating:
Het eerste deel van dit boek ontroerde me heel diep.Ik huilde mee of beter gezegt om de kleine jongen.Het volgende was voor mij heel moeilijk. Het theologische inzicht ontbrak me af en toe en geheel niets afwetend van de pinkstergemeenten maakte het soms moeilijk te begrijpen. Zelf kom ik van oorsprong uit de traditionele kerk en ga sinds korte tijd naar een evangelische gemeente.Toch was er ondanks dat ook wel herkenning. Onder het lezen ging ik over veel dingen nadenken en merkte ik dat de schrijver een heldere en eerlijke kijk op de dingen had en heb ik veel mogen leren.Af en toe vond ik het wel wat taai om te lezen. Ik wil de volgende kernwoorden mee geven; puur, open, recht door zee en doordacht !

2016-07-18 16:13:46 | By: Ab Mantingh | Rating:
Een aanrader voor wie door een andere bril naar de Pinkstergemeente durft te kijken. Het is doorleefd en daardoor een kostbaar geheel geworden, geschreven door iemand die er voor kiest om zich kwetsbaar op te stellen. Hopelijk wordt het door veel mensen gelezen, zodat we van de genoemde fouten kunnen leren. Laten we weer voor elkaar beschikbaar zijn!

2016-07-09 19:00:46 | By: Daphne | Rating:
Ik heb het boek gelezen, ik ben niet bekend met de Pinkstergemeente. Het eerste deel het levensverhaal van de schrijver, een mooi, open en indrukwekkend relaas. Ik heb dit deel achter elkaar uitgelezen omdat het mij raakte.
Daarna gaat het over de Pinkstergemeente. Het is duidelijk geschreven, er wordt veel uitgelegd waardoor het ook leesbaar is voor iemand die niet bekend is met de materie. Het geeft een indruk van wat er gaande is binnen de Gemeente en de schrijver schroomt niet om hier met een kritische mening iets van te vinden.

2016-06-30 18:38:01 | By: Christine Oversluizen | Rating:


"Hij sprak tot mij door de boomstam" is een mooi, slim, en knap geschreven boek dat je raakt en duidelijk is geschreven met hart en ziel door een geïnspireerd en gedreven persoon.
Respect voor de schrijver (die letterlijk en figuurlijk van ver is gekomen) die zijn levensverhaal en gedachten op theologisch gebied op een hele openhartige, eerlijke, en filosofische manier met ons deelt.
Het boek is een aanrader, waarvan menigeen nog wat kan leren.

Mooi vind ik persoonlijk de hoop (voor de toekomst), het geloof, en de (naasten)liefde die in het boek duidelijk naar voren komt. Petje af!


Ik ben benieuwd naar het vervolg.......

Christine Oversluizen

2016-06-07 11:17:02 | By: Henri Timmerman | Rating:
Ik heb het boek gelezen …. Het eerste wat opviel is de openheid en eerlijkheid van de schrijver.

Het levensverhaal wordt uitvoerig belicht alsmede ongezouten kritiek over de opvoeding , zijn jeugd maar opvallend veel over de werking van de pk en pb , hier afgekort als Pinksterbeweging en Pinkstergemeente.

Hij schrijft als een ervaringsdeskundige , op het gebied van bezoeken aan diverse kerken e.a.

Het komt er op neer dat er veel mis is in de Pinkster Gemeentes aldus de schrijver van dit boek.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Hij sprak tot mij door de boomstam - Een oproep tot een pedagogische aanpak in de pinksterkerk

Author:

Ramiro Munoz Carvajal

Category:

Religion

Number of pages:

278

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

08-04-2016

ISBN:

978-94-022-2556-3 / 9789402225563

Price:

€ 20,99

Language

Dutch

Rating:

  • (8)