Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Dialoog tussen mens en paard
Een coachingsvorm die je vrij maakt

Auteur

Zefanja Vermeulen en Jessica Krul

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

We beschrijven onze eigen zoektocht naar hoe voor ons contact met paarden anders kan, en geven een kijkje in onze keuken. Waarom heeft de dialoog zo'n belangrijke rol gekregen in ons leven? Het paard heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van de mens. Het was van oorsprong een zakenpartner/metgezel en coach. Vandaag de dag worden paarden nog veel gebruikt in het dagelijks leven, voor ontspanning en leermomenten. Door de dialoog in te zetten krijgt het samenzijn met het paard een meerwaarde. Doordat een ieder individu gelijk van waarde is, behoudt mens en paard een eigen stem.

Over de auteur

Zefanja:
"Als jong meisje was ik al hooggevoelig en dankzij de transparante communicatie van paarden leerde ik dat het een mogelijkheid werd in plaats van een probleem. Deze ontdekking bleek voor mij een belangrijk middel om te kunnen coachen."

Jessica:
"Van kleins af aan heb ik een drang naar vrijheid gevoeld. Dankzij de paarden heb ik de vrijheid leren kennen vanuit de oorsprong."

Productinformatie

ISBN
9789402225822 / 978-94-022-2582-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
20-05-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
156
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

De dialoog als communicatie-instrument

Wat is het niet? Een dialoog gaat niet over gelijk hebben of gelijk krijgen (discussie of debat), je kunt de ander niets leren in de vorm van "ik weet het beter" in onderwijs of training. Je hoeft dus ook niet iets op te lossen. In een dialoog wil je het gedag van de ander niet veranderen of iemand per se naar een vooropgezet doel leiden.
 
Wat is het wel? "Dia" betekent "onderling" of "tussen". Het begrip "logos" staat onder andere voor "woord" of "betekenis". Dialoog is niet alleen een middel, maar ook een doel. Wat je met dialoog kunt bereiken is - ondanks het verschil in opvatting en overtuiging - de ander te begrijpen en te accepteren. Dit onderscheidt de dialoog van de discussie. Zij die de dialoog aangaan streven ernaar gezamenlijk te ontdekken, te leren en te begrijpen. Kortom: dialoog is ontvankelijk zijn voor de ander.
Het karakter van de dialoog is onderzoekend, dit betekent dat er geen vastigheid is van methoden, dit betekent dat alles altijd in ontwikkeling is. Er kunnen geen vaste regels gesteld worden voor het houden van een dialoog, omdat de essentie is om ervan te leren. Het kan gezien worden als een onderdeel van een voortgaand proces van creativiteit, dat gemaakt wordt door gelijkgestemden. De dialoog is dus een instrument om te leren begrijpen hoe het denken functioneert. Hierin ervaar je dat jouw gedachten slechts gedachten zijn die komen en gaan. Je kunt je denken breder trekken. Dit geldt ook voor onze gevoelens, emoties, bedoelingen, verlangens en beeldvorming.
De dialoog leidt in het beginstadium vaak tot een gevoel van frustratie. Omdat een dialoog niet vaststaat, heb je geen houvast of grip op het gesprek of gebeurtenis. Beide partijen kunnen zich laten leiden door de uitwisseling van woorden die gesproken worden. Er kunnen heftige gevoelsuitingen ontstaan tegelijkertijd met het uiteenzetten van onderliggende gedachten. Het is mogelijk dat je daardoor vaste standpunten in gaat nemen en vervolgens kunnen er veel tegenstellingen op tafel gebracht worden. Dit hoort allemaal bij het proces. Dat is wat de dialoog ondersteunt en voortdurend gaande houdt. Dit zorgt voor creativiteit en komt tot nieuwe inzichten en het zien van mogelijkheden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek