Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Managen van complexiteit

Auteur

Viktor Markowski en Leendert Baris

Uitvoering
Wire-o
Prijs
26 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Managen van complexiteit en Samenwerken in teams. Serieuze uitdagingen in elke organisatie. Je kunt natuurlijk de werkelijkheid vereenvoudigen. Doen alsof complexiteit niet bestaat en samenwerking vanzelf gaat. Het resultaat is over het algemeen voorspelbaar en ongewenst. Aan de slag dus! Deze twee vraagstukken blijken verrassend goed samen te gaan. De beste organisatie bouw je door teams hun eigen pragmatisch optimum te laten uitvlooien: 'Zo presteren wij het best en met het meeste plezier". Hoe je dat doet, staat in dit boek. Daarbij zijn actie – in de vorm van zes praktische stappen -, discipline en bescheidenheid nodig. En minder vergaderen.

Over de auteur

Leendert Baris: "In 1988 studeerde ik af in de Bedrijfssociologie en Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik heb in 2011 de leergang Implementation and Change aan de open Universiteit afgerond."
Viktor Markowski: "Ik ben van huis uit bedrijfskundig informaticus. In 2002 heb ik een MBA aan Warwick University afgerond. Tevens ben ik professioneel coach van teams en individuen."

Productinformatie

ISBN
9789402225556 / 978-94-022-2555-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
24-06-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Wire-O
Pagina's
288
Formaat
19 x 24,1 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

De juistheid van een organisatiebenadering of theorie wordt volgens ons gedefinieerd in termen van praktisch nut en maatschappelijk voordeel en niet aan de hand van coherentie (die à priori theoretisch is). Waarheid of juistheid is niet iets dat vaststaat, maar mee ontwikkelt met de inzichten van de maatschappij. Mensen staan als handelend wezen centraal. Handelen en denken staan in dienst van het oplossen van praktische problemen. De mensen organiseren juist en uitsluitend om ‘iets’ op te lossen; een continue dynamiek.

Het Rijnlandse model 2.0.
In onze optiek worden de vragen of de praktische problemen waargenomen en onderkend en of de groep handelende mensen (‘de organisatie’) deze problemen geheel of gedeeltelijk kan oplossen, bepaald door de toevallige samenstelling en ordening van de groep. Maar ook door de positie van individuen daarin en hun belangen, de middelen die zij ter beschikking hebben en de ruimte die de omgeving biedt. Er wordt in deze benadering stap-voor-stap bepaald wat mogelijk en haalbaar is en wat werkt: het pragmatisch optimum. 
Het optimum is daarmee slechts een tijdelijke hulpconstructie die in feite al is verouderd op het moment dat hij is bepaald. Immers, wanneer de organisatie met de gekozen oplossing aan de slag gaat, zullen zich nieuwe situaties aandienen (waarin ‘het optimum’ niet voorziet), waarvoor vervolgens oplossingen worden gevonden. Bovendien wordt de gehele organisatie en diens omgeving beïnvloedt door de ontwikkeling en invoering van de oplossing. Hierdoor verandert het perspectief op andere, resterende op te lossen problemen. Een continu proces van ‘pragmatisch optimaliseren’. 
Onze in deel II gepresenteerde "Zes Stappen naar het Pragmatisch Optimum" zijn bedoeld om het dynamische proces van pragmatisch optimaliseren (ook wel: organiseren) op een systematische manier te laten plaatsvinden en dit pragmatisch optimaliseren in de organisatie te borgen.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek