ANDERS over WIJN

Nic Douben

Category: Cookbooks

€ 18,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In de wijnlectuur wordt slechts in beperkte mate stilgestaan bij de bakermat van deze “goddelijke drank”: de wijngaard. Deze publicatie kijkt daar anders tegenaan. In het eerste deel wordt juist het accent gelegd op de onvolprezen betekenis van de wijngaard en het werk van de wijngaardenier. Want in de wijngaard wordt de wijn pas echt geboren. Het tweede deel beschrijft het belang dat de kloosterwijnbouw heeft gehad voor de ontwikkeling van de wereldwijde seculiere wijnbouw. Maar ook komt een aantal uitstekende kloosterwijnen in beeld die tot op de dag van vandaag op zeer beperkte schaal aan de kloosterpoort kunnen worden gekocht.

From the book

Wijn als resultaat van vergist natuurlijk druivensap ontstaat in de eerste plaats in de wijngaard, ook al willen veel lieden uit de "industriële wijnsector" ons doen geloven, dat ten gevolge van de voortgeschreden techniek de wijn pas in de kelder ontstaat. Echte wijn is evenwel afkomstig van de bodem waarin de druivenstok is geworteld: de wijngaard. Daar wordt de kwaliteit van de wijndruif bepaald en deze vormt de noodzakelijke grondstof voor de wijn. Alleen goede grondstof kan natuurlijk een goede wijn leveren, ook al weet een ervaren en moderne keldermeester met technische kunstgrepen soms bepaalde mankementen van de druif te verdoezelen. In het eerste deel van deze publicatie gaat het daarom over de grote betekenis van de wijngaard.

Hoewel wijnbouw en dus ook wijn al lang vóór onze jaartelling in Eurazië en het Midden-Oosten bekend waren, is voor de verspreiding van de wijnbouw in Europa en in de Nieuwe Wereld de kloosterwijnbouw van grote betekenis geweest. Veel wijngebieden hebben de aanwezigheid van deze agrarische tak van bedrijvigheid te danken aan de vroege vestiging van kloostergemeenschappen. Zelfs tot op de dag van vandaag zijn er nog kloosters die niet alleen voor eigen gebruik wijn produceren, maar die - uiteraard in beperkte mate - ook hun wijnen verkopen aan derden. In deel twee komt deze specifieke wijnbouw aan de orde. Daarnaast worden nog enkele kloosters besproken die nog steeds wijn produceren en verkopen.

About the author

Nic Douben (1939) heeft zich al jarenlang verdiept in verschillende aspecten van wijn en wijnbouw. Al tijdens zijn studie economie in Tilburg raakte hij gefascineerd door de economische aspecten van het agrarisch bedrijf en de wijnbouw. Na het behalen van het vakdiploma voor de slijtersbranche verschenen van zijn hand bijzondere publicaties over de wijnwereld: De wijn wordt duur gemaakt (2001), Mooi en fit door de wijndruivenpit (2012) en De wijn: van godendrank naar fabrieksproduct(2013).

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

ANDERS over WIJN

Author:

Nic Douben

Category:

Cookbooks

Number of pages:

150

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

15-07-2016

ISBN:

978-94-022-2796-3 / 9789402227963

Price:

€ 18,45

Language

Dutch