Van Scylla in Charybdis - Liefde en leed in een door extreem-rechts ontwrichte samenleving

Tim Boon

Category: Novels
  • (2)

€ 19,75
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wanneer zijn beste vriend hem op een avond meelokt naar een bijeenkomst in het amfitheater van Orange, neemt het leven van Yann een drastische wending. De Rooms-Katholieke Kerk in Frankrijk sluit zich aan bij extreem-rechts onder het mom van de bescherming van de westerse waarden, die hun oorsprong kennen in de kerkelijke leer. Terwijl het eens zo tolerante Europa wordt meegesleurd in een fascistisch regime, wordt andersdenkenden de mond gesnoerd en alle protest resoluut de kop ingedrukt. Ontgoocheld en gefrustreerd raakt Yann steeds meer geïsoleerd in zijn gedachtegoed. Tot hij de mysterieuze Marine leert kennen. Wanneer hij zijn lot aan haar verbindt, wordt zijn leven aan de zijlijn van het maatschappelijk gebeuren abrupt beëindigd. Hij raakt verzeild in een web van verzet, liefde, verraad, verlies en vendetta.

From the book

De indrukwekkende façade van het Antieke Theater verhief zich met haar 38 meter op majestueuze wijze boven het tapijt van de typisch mediterrane, oranje daken van de stad, die hiermee haar naam alle eer aandeed. De gevel was fel verlicht en de Franse vlaggen, die het booggewelf dat als hoofdingang fungeerde flankeerden, maakten een gevoel van afkeer bij me los. Dit waren geen gewone tricolores. Centraal op de Franse driekleur stond een schild, het symbool van de PVF, of voluit ‘le Parti pour des Valeurs Français’. De naam van de partij was weinigzeggend maar zoals zo vaak het geval is, dekte ook hier de vlag de lading niet. Deze partij predikte haat en onverdraagzaamheid. Een wolf in schaapskleren, een wolf die systematisch steeds driester te werk ging en zich in wreedheid onderscheidde van haar minder goed vermomde illustere voorgangers. Het politieke klimaat was er helaas ideaal voor.
"Dit kan je niet menen Simon!", riep ik verontwaardigd. "Een bijeenkomst van de PVF!? Ik weet dat we er niet altijd dezelfde ideeën op na houden, maar je bent toch godverdomme geen fascist!"
"Praat wat zachter, idioot", zei hij tussen zijn tanden. "Als ze je hier zo bezig horen krijgen we nog problemen."
"En dat is precies één van de redenen waarom ik hier liever niet ben!", repliceerde ik, mijn toon onveranderd. "Hoe durf jij mij trouwens een idioot te noemen nadat je me hier mee naartoe gebracht hebt?"
"Ik volg het pad dat God voor me verlicht", sprak hij op een plechtige toon die me danig irriteerde. "Luister tenminste naar wat er vanavond gezegd wordt, daarna kan je nog altijd je eigen conclusies trekken. Wat zei je daarnet ook alweer over mensen die het monopolie op de waarheid denken te hebben?"

About the author

Tim Boon is 35 en woont in Antwerpen. Van Scylla in Charybdis, zijn eerste romanproject, speelt zich af in het door extreem-rechts ontwricht Europa van de nabije toekomst. De verschillende invalshoeken die op empathische wijze belicht worden, dagen de lezer uit zelf stelling te nemen. Door de rol die de Katholieke Kerk in het verhaal speelt en door de parallellen die hij met de islam trekt, wil hij duidelijk maken dat alle religies en volkeren in staat zijn dezelfde wandaden te stellen wanneer de sociaal-maatschappelijke omstandigheden zich hiertoe lenen. Ook wil hij aantonen hoe gemakkelijk het is voor een maatschappij om een aanvaardbaar excuus te vinden voor onaanvaardbaar gedrag.

Reviews

2017-01-12 00:28:10 | By: Mieke Schepens | Rating:
Avignon, Frankrijk, 2022
Yann studeert geschiedenis aan de universiteit van Avignon als hij door zijn beste vriend op een avond meegelokt wordt naar een bijeenkomst van het rechtse front in het amfitheater van Orange.
Hij weet dan nog niet hoe zijn leven enorm zal gaan veranderen. Was tot dan toe alles nog helder en kon hij eerlijk zijn, dit neemt nu een wending die niet voorzien had kunnen worden.

Wanneer de Rooms-katholieke Kerk zich aansluit bij extreem-rechts om onder het mom van de vrijheid van meningsuiting en alles wat dierbaar is samen een front te vormen tegen de Islam, maar ook van alle andere geloofsovertuigingen. In Europa voert het fascisme de boventoon en iedereen die er anders over denkt, wordt gedwongen te zwijgen.

Het lijkt er op dat Yann steeds meer alleen komt te staan in hetgeen bij denkt en voelt. De meerderheid om hem heen, ook zijn vriend Simon hebben zich bij het rechtse front aangesloten.
Dan leert hij de mysterieuze Marine kennen, ze vraagt hem om mee te doen aan een tegenactie, die verschil zal kunnen maken. Yann denkt dat het inderdaad dé oplossing is voor alle problemen dat mensen weten dat niet iedereen het eens is met de huidige gang van zaken. Hij wil zich engageren. Maar dan raakt hij gevangen in een web van verzet, vendetta, liefde en verraad. Is dat erger dan waar hij tegen in opstand wil komen? Of lijkt het er toch te veel op?

Wat was nou erger??? Raakte hij niet van de regen in de drup?

In de verschillende verhaallijnen drukt Tim Boon met dit verhaal de lezer nog eens met de neus op de feiten. Wat is jouw mening? Heb je goed over alles nagedacht of doe je gewoon mee omdat iedereen dat doet?
Er zijn enorm veel meelopers aan beide kanten. Het gaat steeds over mensen, dat mag niet vergeten worden maar mensen zijn soms net als schapen.

Naar mijn mening is Van Scylla in Charybdis een dramatisch debuut; dat belooft nog wat!

2016-08-13 12:25:46 | By: Ingrid Poisson (Boeklovers) | Rating:
Wow! Wat een debuut! Heel veel gemengde gevoelens maar ook hartkloppingen, weemoed en heel veel overpeinzingen.
Het verhaal gaat over Yann die zich mateloos ergert aan de massale opkomst van haatpredikers in Frankrijk. Overal waar hij komt rijzen ze als paddestoelen uit de grond. Tijdens één van die opkomsten krijgt hij een uitnodiging van een meisje, Marine, om naar een ander soort bijeenkomst te komen. Alleen.
Totaal verbouwereerd wordt dit de ommekeer in zijn leven maar ook de levens van heel veel mensen.

De titel klonk me heel raar in de oren maar blijkbaar is het een spreekwoord. Bij nader opzoekwerk kreeg ik de betekenis mee: kiezen tussen twee kwaden. En kort samengevat gaat de rode draad in het verhaal hier wel echt over. Is geweld bestrijden met geweld het antwoord? Zal er ooit een remedie zijn tegen alle geweld? Of zal er ooit een dag komen dat er nergens geen oorlog meer is of meningsverschil?

Van Scylla in Charybdis is zeker geen alledaagse roman, verre van. Het verhaal is zéér aktueel, bijna op het profetische af. Het speelt zich af in de nabije toekomst (2022) maar zou perfect op vandaag kunnen slaan.
Van Scylla in Charybdis gaat niet alleen over politiek en religies, maar bevat ook een verhaal vol spanning, kameraadschap, liefde en verdriet.

"Het is triest om integratie achteruit te zien gaan waar ze eigenlijk vooruit zou moeten gaan. Islam en de westerse wereld zijn misschien geen evidente combinatie maar ik heb altijd geloofd dat het met een beetje goede wil van beide kanten had kunnen werken. Daarvoor moet niet elke moslim in Europa zijn waarden en tradities overboord gooien of zijn geloof verloochenen. Ze moeten zich gewoon een beetje aanpassen aan de realiteit, iets wat cultuur en religie al sinds mensenheugenis hebben moeten doen."

Tim Boon, de auteur, heeft met het schrijven van dit boek in mijn ogen bijna een pamflet voor vrije meningsuiting tegen haatpredikers van allerhande allooi neergepend. Niet zomaar met wat klakkeloos gelal maar literair bespraakt.
Ik weet niet bij hoeveel uitgeverijen hij met zijn werk bot gevangen heeft, maar ze weten niet wat ze aan zich hebben laten voorbijgaan.
Een boek dat ik uitermate aanraad, alleen als je geen extreem rechtse of linkse aanhanger bent die niet vatbaar is voor andere meningen dan die van jezelf.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Van Scylla in Charybdis - Liefde en leed in een door extreem-rechts ontwrichte samenleving

Author:

Tim Boon

Category:

Novels

Number of pages:

212

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

15-07-2016

ISBN:

978-94-022-2790-1 / 9789402227901

Price:

€ 19,75

Language

Dutch

Rating:

  • (2)