Democratie en Dictatuur - Hoe democratie leidt tot vrede en welvaart

Cor Mandemaker

Category: Society

€ 21,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In de hele wereldgeschiedenis hebben nog nooit democratieën onderling oorlog gevoerd. Democratieën scoren hoger op alle mogelijke indexen: welvaart, vrede, levensverwachting, gelijke rechten enzovoort. Democratie speelt een rol bij meer dan alleen welvaart en vrede, het heeft een positieve invloed op bijna alles. Zo valt bijvoorbeeld de afschaffing van slavernij min of meer samen met democratisering. De Europese Unie, de VS, China, Rusland, de islam en immigratie hebben allemaal effect op democratisering en komen uitgebreid aan bod. Veel maatschappelijke verschijnselen lijken ingewikkeld, maar meestal zijn ze terug te brengen naar één grondoorzaak: meer of minder democratie.

From the book

In de hele wereldgeschiedenis hebben nog nooit democratieën onderling oorlog gevoerd. Democratieën scoren hoger op alle mogelijke indexen: welvaart, vrede, levensverwachting, gelijke rechten enzovoort. Een samenhang betekent niet altijd dat er ook een oorzakelijk verband is maar wel in dit geval: democratie zorgt voor vrede en welvaart.

Democratie speelt een rol bij meer dan alleen welvaart en vrede, het heeft een positieve invloed op bijna alles. Zo valt bijvoorbeeld de afschaffing van slavernij min of meer samen met democratisering. De vroegste grote democratieën waren Groot-Brittannië en de VS. Zij schaften het als eersten af rond 1800. De meeste Arabische en Afrikaanse landen schaften het pas na WOII af. Saoedi-Arabië, het op vijf na minst democratische land, liet pas in 1961 zijn laatste 150.000 Afrikaanse slaven vrij. In Noord-Korea, hekkensluiter op de meeste democratie indexen, leeft volgens diverse mensrechtenorganisaties anno 2016 nog 1/5 van de bevolking in slavernij. Gezien de definitie van slavernij (een mens die rechteloos bezit is van een ander) zou men kunnen stellen dat vandaag de dag in sharialanden de helft van de bevolking in slavernij leeft, namelijk vrouwen. Kortom, hoe democratischer een land hoe eerder slavernij is afgeschaft.

Een ander voorbeeld: hongersnoden komen niet voor in democratieën, alleen in dictaturen. Vaak worden ze verergerd door oorlogen en oorlogen worden vrijwel altijd door dictaturen gestart. De enige hongersnood die Nederland bijvoorbeeld heeft gekend in de afgelopen eeuwen was in 1945, net tijdens die vijf jaar dat het land dictatoriaal geregeerd werd en in oorlog was.

Veel maatschappelijke verschijnselen lijken ingewikkeld, maar meestal zijn ze terug te brengen naar één grondoorzaak: meer of minder democratie. Hoe meer democratie. hoe meer vrede en welvaart. In maatschappelijke discussies over ingewikkelde onderwerpen zoals de EU, immigratie en internationale veiligheid met hun ontelbare variabelen wil dat nog wel eens aan het zicht onttrokken worden.

About the author

Cor Mandemaker heeft een brede maatschappelijke belangstelling. Hij heeft gewerkt voor een reisgids in het Caribisch gebied, in de arbeidsbemiddeling, als projectmanager en in het onderwijs. Hij studeerde politicologie, communicatie en bedrijfswetenschappen. Dit boek is de weerslag van een langdurige belangstelling voor politieke, maatschappelijke en economische onderwerpen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Democratie en Dictatuur - Hoe democratie leidt tot vrede en welvaart

Author:

Cor Mandemaker

Category:

Society

Number of pages:

184

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

01-09-2016

ISBN:

978-94-0222-843-4 / 9789402228434

Price:

€ 21,49

Language

Dutch