Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Democratie en Dictatuur
Hoe democratie leidt tot vrede en welvaart

Auteur

Cor Mandemaker

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In de hele wereldgeschiedenis hebben nog nooit democratieën onderling oorlog gevoerd. Democratieën scoren hoger op alle mogelijke indexen: welvaart, vrede, levensverwachting, gelijke rechten enzovoort. Democratie speelt een rol bij meer dan alleen welvaart en vrede, het heeft een positieve invloed op bijna alles. Zo valt bijvoorbeeld de afschaffing van slavernij min of meer samen met democratisering. De Europese Unie, de VS, China, Rusland, de islam en immigratie hebben allemaal effect op democratisering en komen uitgebreid aan bod. Veel maatschappelijke verschijnselen lijken ingewikkeld, maar meestal zijn ze terug te brengen naar één grondoorzaak: meer of minder democratie.

Over de auteur

Cor Mandemaker heeft een brede maatschappelijke belangstelling. Hij heeft gewerkt voor een reisgids in het Caribisch gebied, in de arbeidsbemiddeling, als projectmanager en in het onderwijs. Hij studeerde politicologie, communicatie en bedrijfswetenschappen. Dit boek is de weerslag van een langdurige belangstelling voor politieke, maatschappelijke en economische onderwerpen.

Productinformatie

ISBN
9789402228434 / 978-94-022-2843-4
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-09-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
190
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

In de hele wereldgeschiedenis hebben nog nooit democratieën onderling oorlog gevoerd. Democratieën scoren hoger op alle mogelijke indexen: welvaart, vrede, levensverwachting, gelijke rechten enzovoort. Een samenhang betekent niet altijd dat er ook een oorzakelijk verband is maar wel in dit geval: democratie zorgt voor vrede en welvaart.

Democratie speelt een rol bij meer dan alleen welvaart en vrede, het heeft een positieve invloed op bijna alles. Zo valt bijvoorbeeld de afschaffing van slavernij min of meer samen met democratisering. De vroegste grote democratieën waren Groot-Brittannië en de VS. Zij schaften het als eersten af rond 1800. De meeste Arabische en Afrikaanse landen schaften het pas na WOII af. Saoedi-Arabië, het op vijf na minst democratische land, liet pas in 1961 zijn laatste 150.000 Afrikaanse slaven vrij. In Noord-Korea, hekkensluiter op de meeste democratie indexen, leeft volgens diverse mensrechtenorganisaties anno 2016 nog 1/5 van de bevolking in slavernij. Gezien de definitie van slavernij (een mens die rechteloos bezit is van een ander) zou men kunnen stellen dat vandaag de dag in sharialanden de helft van de bevolking in slavernij leeft, namelijk vrouwen. Kortom, hoe democratischer een land hoe eerder slavernij is afgeschaft.

Een ander voorbeeld: hongersnoden komen niet voor in democratieën, alleen in dictaturen. Vaak worden ze verergerd door oorlogen en oorlogen worden vrijwel altijd door dictaturen gestart. De enige hongersnood die Nederland bijvoorbeeld heeft gekend in de afgelopen eeuwen was in 1945, net tijdens die vijf jaar dat het land dictatoriaal geregeerd werd en in oorlog was.

Veel maatschappelijke verschijnselen lijken ingewikkeld, maar meestal zijn ze terug te brengen naar één grondoorzaak: meer of minder democratie. Hoe meer democratie. hoe meer vrede en welvaart. In maatschappelijke discussies over ingewikkelde onderwerpen zoals de EU, immigratie en internationale veiligheid met hun ontelbare variabelen wil dat nog wel eens aan het zicht onttrokken worden.

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek