Medicijn voor een stervende wereld - Psychoanalyse anders bekeken

Steven Vlaeyen

Categorie: Psychologie & persoonlijke ontwikkeling

€ 16,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

In Medicijn voor een stervende wereld gaat de auteur op zoek naar wat de goddelijke natuur in de mens scheidt van zijn menselijke cultuur: het ego. Hij benadert deze functie langs een mengeling van psychoanalyse en boeddhisme en belicht niet enkel het individuele aspect van deze bewustzijnsvorm, maar ook het maatschappelijke, in een kentekening van ons collectief sociaal systeem van het kapitalisme. Op beide niveaus tracht hij wegen van therapie en genezing te schetsen.
Dit werk bevat geen absolute waarheden, maar wil wegen openen voor de lezer om zichzelf verder te begeven op een pad van persoonlijke reflectie en actie.

Uit het boek

Alleszins zal men in het Oosten het onderscheid maken tussen de terroriserende wereld van het Imaginaire, en de nirvanische zegen en zaligheid van het pure zijn van het wezen van de ziel. De Moeder en het verlangen, zouden door een persoon die beide psychoanalyticus en boeddhist is, gebruikt worden om de wortels van het mystieke deel van de cliënt verder uit te diepen. Gevoelens als eenheid en vervulling, zouden daarbij het spoor wijzen van de verlichting, en niet louter als een historische en achteraf vertekende fabel worden geduid.
 
Voor de boeddhist is de eenheid met en van de schepping een principieel gegeven. Ook het feit dat de ware geest van de schepping liefde is, goedheid en compassie, is iets wat voor de Oosterling een gegeven is waarop hij zijn streven en zijn verdiepende zoektocht bouwt. De liefde, de vervulling, de eenheid, voor de boeddhist zijn dat niet de dingen die hem doen dwalen, maar de dingen die hem de weg naar huis wijzen. Het is integendeel de argwaan, de afwijzing, de uitsluiting, het kwaad spreken, dat hij zoekt te vermijden, al is vermijden misschien niet het juiste woord. Hij volgt deze tendensen alleszins niet, tenzij in een contemplatie van compassie met de onwil van het ego.
 
Het raken van de dimensie van het verlangen is voor de boeddhist genoeg. Hij zoekt de Moeder en de eenheid, in een overstijgen van de activiteiten van het ego, en het is voor een Oosterling dan ook geen optie om na een contact met de mystiek en het fantasma opnieuw te kiezen voor een leven onder dwang en verdrukking, in functie van een samenleving die hier vol van is. Dat is niet de wereld, zoals de verlichte die wil zien.

Over de auteur

Steven Vlaeyen is klinisch psycholoog van opleiding, met een brede interesse in vormen van genezing. Hij houdt heel veel van de mystiek zoals hij die heeft leren kennen in Oosterse tradities en de levenswijzen van de natuurvolkeren. Zijn diepste ambitie is een synthese te creëren tussen deze wereldbeelden, die kan leiden tot een gezond en welvarend functioneren van onze planeet, die de dag van vandaag heel wat wonden en ziektes vertoont.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Medicijn voor een stervende wereld - Psychoanalyse anders bekeken

Auteur:

Steven Vlaeyen

Categorie:

Psychologie & persoonlijke ontwikkeling

Aantal pagina's:

82

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

19-08-2016

ISBN:

978-94-0222-862-5 / 9789402228625

Vaste prijs:

€ 16,99