Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Kamer 13
Een aangrijpend relaas na de diagnose peniskanker

Auteur

Henny Servais

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,7 / 5 (12 reviews )
Prijs
21 ,99
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Henny Servais beschrijft het ziekteproces van haar man Evert, bij wie peniskanker werd gediagnosticeerd. Een zeldzame vorm van kanker. Ze beschrijft een proces van medische inschattingsfouten, ongeloof, angst, ontreddering, taboe en vele operaties. Gevoelig, open en eerlijk beschrijft Henny hoe ingrijpend peniskanker is, zowel fysiek als psychisch. Ze laat niet alleen de wrede kanten van de ziekte en behandeling zien, er is ook ruimte voor humor en kleine momenten van geluk. Kamer 13 is een boodschap aan de wereld en de hoop dat dit boek bijdraagt aan meer inzicht in deze ziekte. Henny streeft naar erkenning, herkenning en steun voor anderen die hiermee te maken krijgen.

Over de auteur

Henny Servais (1953) woont in Gelderland. Zij heeft een brede ervaring als verpleegkundige, waarbij haar hart in de wijkverpleging ligt. Na het overlijden van haar man Evert heeft ze haar beroep vaarwel gezegd. Een bijzondere afsluiting van een prachtig beroep, met als laatste patiënt haar grote liefde, Evert. Tegenwoordig werkt Henny als vrijwilligster en zet ze zich in voor het project 'Levensboeken schrijven'. Daarnaast is schilderen een grote passie geworden en geniet ze van haar kleinkinderen.

Productinformatie

ISBN
9789402228816 / 978-94-022-2881-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
26-08-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
208
Formaat
16 x 24 cm
Illustraties
Nee

Inkijk

Op dat moment wordt er een schakelaar omgezet in mijn hoofd en ga ik verder op de automatische piloot. Luisterend naar wat hij zegt spot ik aan de overkant de stationsklok en een trein, waarvan ik weet dat die binnen een paar minuten richting centraal gaat. Zonder na te denken begin ik te sprinten, trappen af, onder het perron door, trappen op, terwijl ik in mijn mobiel brul: ‘Ik kom eraan, ik kom er nu onmiddellijk aan, hoor je me? Over een half uurtje ben ik bij je.’ Het blijft even stil aan de andere kant en dan hoor ik hem fluisteren: ‘Ik wacht op je.’ Op het laatste nippertje spring ik de trein in en ben me vaag bewust van de verbaasde blikken om me heen en ik realiseer me net zo vaag dat hij niet fluisterde, maar dat ik het was die schreeuwde. Nauwelijks op adem gekomen bel ik Astrid, leg heel kort uit wat er aan de hand is en dat ik in de trein zit, terug richting ziekenhuis. Ze schrikt. ‘Ga maar gauw en laat weten als we iets kunnen doen.’ We beëindigen het gesprek en meteen gaat mijn mobiel weer over, dit keer is het wel Janneke.
‘Waar ben jij?’
‘Onderweg naar papa.’
‘Papa belde net, hij wilde jou spreken. Wat is er aan de hand? Hij zegt dat hij kanker heeft?’
‘Ik weet het ook niet, ik heb hem net gesproken en ben weer onderweg naar hem toe. Ik bel je meteen als ik iets meer weet.’
‘Is goed, love you mama.’
‘Love you too Janneke.’
Met deze al sinds heugenis geliefde uitspraak tussen ons nemen we afscheid, het geeft me heel even een piepklein vertrouwd gevoel van rust.

Ik moet het er bijna uit persen. ‘Wat zei de uroloog dan?’
‘Dat het niet goed is...'

Reviews (12)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Rachel van Kooten op 09-09-2016
Wat een ingrijpend verhaal met een trieste afloop. Extra zuur, het had misschien wel heel anders kunnen lopen, als er andere keuzes gemaakt waren. Mooi geschreven. Diepe buiging voor Henny. Heb het in 1 ruk uitgelezen. Wat een impact heeft deze ziekte gehad binnen dit gezin.
door Miny Krijgsman op 09-09-2016
Een indringend verhaal zo mooi en liefdevol verwoord. Kanker is een afschuwelijke ziekte, peniskanker is daarbij nog eens extra moeilijk bespreekbaar. Herkenning. Dank je voor je moed Henny.
door Leo v.d. Acker op 13-09-2016
Moedig om een boek te schrijven over een (denk ik) onderwerp in taboesfeer. Indringend verhaal.
door Rietje Hermans op 13-09-2016
Dit (helaas) waargebeurde verhaal kruipt onder je huid en grijpt je naar je keel.
een prachtig debuut van deze schrijfster.
door Martijn Arends op 16-09-2016
Niet geheel objectief, want deel van mijn eigen geschiedenis.
Des te meer waardering voor de manier waarop dit boek, heel persoonlijk, intiem en helder geschreven is. In één ruk uitgelezen.
door Marieke Koekkoek op 18-09-2016
Dit is een zeer sterk verhaal, waar met veel moed en openheid geschreven wordt over alle aspecten van een onbekende en maatschappelijk beladen ziekte. Door de achtergrond van de auteur als verpleegkundige wordt de lezer op professionele wijze geïnformeerd over de ziekte pensiskanker, het verloop hiervan en het gevaar dat de onbekendheid van de ziekte met zich meebrengt.
Daarbij vertelt Henny Servais open en kwetsbaar over de impact van een ziekte waar zo weinig over bekend is en waar nog een maatschappelijk taboe op rust.

Uit het boek blijkt hoe lastig het is, zowel voor patiënt als behandelaar, om om te gaan met deze vorm van kanker. Voor een behandelaar: hoe moeilijk het is om een goed behandelplan op te stellen wanneer het zulk onbekend terrein betreft en geen tunnelvisie te ontwikkelen. Maar ook: hoe belangrijk het is de psychologische impact van de ziekte te erkennen. Voor een patiënt: hoe zwaar het kan wegen om constant subject te zijn in een proces overgenomen door artsen die er verschillende meningen op nahouden en hoe moeilijk het is je in al gewoel staande te houden, als patiënt en als mens. Het is juist daarom ontroerend en troostend dat de auteur heel het boek door met een vriendelijke blik naar de wereld blijft kijken. Het boek blinkt uit in afwezigheid van verwijten en zelfbeklag. Natuurlijk zijn er momenten van frustratie en verdriet, maar door het verhaal heen blijkt vooral hoe een echtpaar met liefde voor elkaar en een inherent vrolijke kijk op het leven zich overeind houdt en bij elkaar blijft.

Een aanrader voor iedereen. Specifiek voor huisartsen, specialisten en verpleegkundigen omdat er veel te leren valt over peniskanker en over hoe daarmee om te gaan. Maar ook, en misschien juist vooral, voor iedereen die wel eens met een klacht naar een arts gaat. Omdat we allemaal wel eens te maken krijgen met een klacht waar niet veel over bekend is, waar ieder welke arts zijn of haar schouders over ophaalt en je (onbewust) als patiënt de verkeerde kant opstuurt. Dit verhaal is een steun in de rug voor die momenten dat je twijfelt aan de diagnose van een arts en graag wilt dat iemand daar nog eens naar kijkt. Tegelijkertijd is het een steun voor behandelaars die, op momenten dat zij geconfronteerd worden met een ‘moeilijk geval’, zich na het lezen van dit boek hopelijk geen twee keer zullen bedenken om om advies te vragen. Henny Servais heeft met het schrijven van dit boek een belangrijke stap genomen om informatie over peniskanker te verspreiden en zo de behandeling ervan te verbeteren.

door Arjen Arends op 21-09-2016
Erg vreemd om dit te hebben gelezen wetend dat het over mijn eigen vader gaat. Het geeft een indrukwekkend beeld van wat de ziekte kanker doet. Niet alleen met de patient maar ook met iedereen in zijn of haar leven.
door Louise Schaap op 22-09-2016
Wat een herkenbaar, intiem en persoonlijk verhaal.
De rollercoaster waarin je terecht komt als je geliefde ernstig ziek blijkt te zijn. Een must read!
door Max Bozon op 22-09-2016
Onderschrijf de review van Marieke Koekoek 100%. Perfecte review.
Zelf dit goed geschreven boek van Henny in 1x keer uitgelezen en sloeg het boek dicht in tranen. De emoties verdriet maar ook een lach van Evert en Henny is zo goed geschreven dat je het gevoel hebt dat je er naast staat. Respect Henny. Evert is supertrots op je.
Geschreven door Wieke op 13-10-2016
Een aangrijpend en zeer persoonlijk verhaal over een zeldzame ziekte, waarbij tijdens de behandeling een stapeling van fouten leidde tot deze trieste afloop. Ondanks alle tragiek een prachtig boek! Complimenten, Henny!
door Marco Doorn op 05-11-2016
Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die werkzaam is in de zorg, maar ook daarbuiten.
Het zet je aan tot nadenken over de gevolgen van je eigen handelen en die van je collega's.
Het geeft je inzicht tot de diepste emoties die bij (penis) kanker komen kijken.
Daarnaast geeft het in iets meer dan 200 makkelijk te lezen pagina's meer inzicht in het ziektebeeld dan een ingewikkeld studieboek over kanker.
Bent u arts / specialist dan daag ik u uit het boek te lezen en te laten bezinken. U zult er niet slechter van worden!
door Roel Jansen op 17-11-2016
Er zijn talloze boeken over het leven na een ingrijpende diagnose, maar dit boek is uniek omdat Henny behalve een liefdevolle echtgenote ook een bevlogen wijkverpleegster is. Daardoor kan zij naast de zeer persoonlijke en aangrijpende kant van het verhaal ook inzicht te geven in het medische: Een relatief zeldzame ziekte, met een hardnekkig verloop en eindeloze tegenslagen die niet zelden ontstaan vanuit miscommunicatie en fouten van medici. Als u werkzaam bent in de zorg zou ik u van harte aanbevelen om dit boek te lezen. Het boek schijnt namelijk een goed beschreven licht op het leven van een patiënt binnen en buiten het ziekenhuis, en geeft inzicht over hoe het zelfs in de Nederlandse zorg kennelijk helemaal fout kan gaan. Ook voor andere mensen, die al dan niet geconfronteerd worden met (penis)kanker zal het absoluut van meerwaarde zijn om inzicht te krijgen in deze ziekte en het verloop, zowel medisch als emotioneel. Last-but-not-least is het goed gekozen balans tussen het ziektedossier en het heftige leven van de naaste familie en patiënt.