Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Liefkunde
Egoïsme ligt aan de basis van al ons handelen. Dat is geen probleem, maar een kans!

Auteur

Joop Thissen

Uitvoering
Paperback
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Liefkunde is het levenswerk van Joop Thissen, een gepassioneerde scepticus die op een bevlogen manier aantoont dat egoïsme aan de basis ligt van al ons handelen – en dat dit geen probleem is, maar een kans. Vanaf het moment dat het verbod op blasfemie werd afgeschaft, begon hij te schrijven aan deze aanklacht tegen de wantoestanden die het geloof – élk geloof – met zich meebrengt. Daarbij geeft hij ons een prachtig alternatief: liefkunde, een vak dat op scholen zou moeten worden onderwezen en dat draait om gelukkig worden door anderen gelukkig te maken. Liefkunde leest als een scherp manifest met prikkelende ideeën om de wereld een beetje mooier te maken.

Over de auteur

Joop Thissen (1939) was als ijverig misdienaartje voorbestemd voor een grote toekomst in de katholieke kerk – totdat een gesprek van een half uur met een atheïst zijn religieuze identiteit overhoophaalde. Hij dook in de filosofie en sociologie om uit te zoeken hoe de werkelijkheid in elkaar zit, vooral die achter de georganiseerde religie. Joop heeft behalve aan het seminarie, wiskunde en sociologie gestudeerd, heeft lesgegeven op middelbare scholen en is inmiddels gepensioneerd. Samen met zijn geliefde vrouw Ineke – zijn naaste – woont hij in Oeffelt, dicht in de buurt van hun zoon en dochter.

Productinformatie

ISBN
9789402228182 / 978-94-022-2818-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
29-07-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
214
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Het creationisme, de strikt letterlijke opvatting van het scheppingsverhaal, waarvan iemand met een IQ van ver onder het gemiddelde nog kan begrijpen dat het niet waar kán zijn, maar waarin toch nog veel protestanten en katholieken geloven, getuigt van het ontbreken van zelfs maar een greintje realiteitszin. Ik weet ook wel dat een leven als kind met geloof in sprookjes vele malen prettiger is dan een leven in de realiteit, maar men wordt toch volwassen, men gaat toch een keer zelf denken, naar ik mag hopen. De groei naar volwassenheid brengt met zich mee dat je vragen gaat stellen, dat je gaat nadenken. Als je geen kind meer bent, komt de tijd om te bepalen hoe je in het leven staat. Een puber hecht over het algemeen geen of weinig waarde aan wat zijn ouders hem hebben geleerd. Een puber zou echter zo ongeveer alles ter harte moeten nemen voor zijn latere leven, behalve het geloof, omdat ouders daar toevallig geen verstand van kunnen hebben. Voor de jeugd in het bijzonder zou ik willen zeggen: neem de wijze les van Siddhartha Gautama aan en ga in ieder geval niet meteen geloven in het meest onwaarschijnlijke scenario dat er door een anonymus is bedacht. De evolutie heeft allang bewezen dat god voor onnozele schepsels misschien bestaansrecht heeft, maar niet voor een mens met rede. Of zijn we nu echt zo naïef?

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek